Domů     Technika
První mozkový čip Neuralink byl implantován člověku
Zdroj: Pixabay

Neurotechnologická společnost Neuralink, kterou založil podnikatel, inženýr a od května 2023 nejbohatší muž světa Elon Musk, implantovala 28. listopadu loňského roku mozkový čip prvnímu člověku. Podle Muska se mu daří dobře..

Společnost Neuralink se zabývá vývojem implantovatelných komunikačních rozhraní mezi mozkem a strojem zvaných BCI (brain-computer interface). Od svého založení přijala řadu významných neurologů, neurochirurgů a dalších expertů z oboru.

Výsledkem jejich práce je implantát Telepathy, jenž převádí mozkové signály do podoby informací, které jsou následně odeslány ke zpracování do počítače přes Bluetooth. To by mělo uživatelům umožnit ovládat zařízení, jako jsou mobilní telefony, pouze za pomocí myšlenek.

Ovládání telefonu myšlenkou

Cesta k implantátu nebyla snadná. V roce 2022 americké ministerstvo zemědělství například zahájilo federální vyšetřování Neuralinku na základě tvrzení o porušování předpisu o zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata během preklinických testů mozkových čipů.

O necelý rok později bylo odhaleno, že několik primátů, na nichž byl čip testován, muselo být usmrceno poté, co se u nich rozběhla infekce, jejíž příčinou bylo odlomení části implantátu během operace.

Elon Musk, zdroj: WikiCommons

Implantace čipu probíhá tak, že je zařízení vloženo do malého otvoru v lebce, vyvrtaného robotem, který následně umístí elektrody do části mozku, která má na starosti kontrolu zamýšlených pohybů. V květnu 2023 obdržel Neuralink souhlas FDA (Food and Drug Administration) s prováděním klinické studie na lidech.

V této fázi má čip umožnit účastníkům studie ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici myslí. Přednost dostali lidé trpící kvadruplegií nebo jiným stupněm ochrnutí, které postihuje tělo do krku dolů.

Pomoc potřebným, nebo vylepšení druhu?

Společnost započala s testováním v září 2023, dne 29. ledna 2024 pak Musk oznámil, že předchozího dne bylo první zařízení Neuralink implantováno člověku, který se po operaci dobře zotavuje. Musk také řekl:

„Počáteční výsledky ukazují slibnou detekci neuronových špiček.“ Z toho plyne, že zařízení pravděpodobně zachycuje mozkové signály dané osoby. Tara Spires-Jonesová, prezidentka British Neuroscience Asociace, k tomu uvedla:

„Myšlenka rozhraní mozek-nervový systém má v budoucnu velký potenciál pomoci lidem s neurologickými poruchami a je vynikajícím příkladem toho, jak se základní neurovědecký výzkum využívá k lékařskému pokroku.“.

Neuralink nicméně plánuje v budoucnu použití čipu rozšířit, na svém webu uvádí, že jejich cílem je „obnovit nezávislost u těch, kterým to medicína dnes nemůže nabídnout, a zítra odemknout lidský potenciál.“ V roce 2022 ostatně Musk prohlásil, že i on plánuje si jednoho dne čip nechat naimplantovat.

Někteří odborníci se však obávají etických důsledků používání mozkových čipu pro sebezdokonalení. Allan McCay, člen Právnické rady Universtiy of Sydney, se k tomu vyjadřuje jasně: „Společnost, v níž jsou někteří lidé kognitivně vylepšení a jiní ne, by mohla vytvořit třídní rozdělení jako nikdy předtím.“.

Štítky:
Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz