Domů     Technika
První mozkový čip Neuralink byl implantován člověku
Zdroj: Pixabay

Neurotechnologická společnost Neuralink, kterou založil podnikatel, inženýr a od května 2023 nejbohatší muž světa Elon Musk, implantovala 28. listopadu loňského roku mozkový čip prvnímu člověku. Podle Muska se mu daří dobře..

Společnost Neuralink se zabývá vývojem implantovatelných komunikačních rozhraní mezi mozkem a strojem zvaných BCI (brain-computer interface). Od svého založení přijala řadu významných neurologů, neurochirurgů a dalších expertů z oboru.

Výsledkem jejich práce je implantát Telepathy, jenž převádí mozkové signály do podoby informací, které jsou následně odeslány ke zpracování do počítače přes Bluetooth. To by mělo uživatelům umožnit ovládat zařízení, jako jsou mobilní telefony, pouze za pomocí myšlenek.

Ovládání telefonu myšlenkou

Cesta k implantátu nebyla snadná. V roce 2022 americké ministerstvo zemědělství například zahájilo federální vyšetřování Neuralinku na základě tvrzení o porušování předpisu o zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata během preklinických testů mozkových čipů.

O necelý rok později bylo odhaleno, že několik primátů, na nichž byl čip testován, muselo být usmrceno poté, co se u nich rozběhla infekce, jejíž příčinou bylo odlomení části implantátu během operace.

Elon Musk, zdroj: WikiCommons

Implantace čipu probíhá tak, že je zařízení vloženo do malého otvoru v lebce, vyvrtaného robotem, který následně umístí elektrody do části mozku, která má na starosti kontrolu zamýšlených pohybů. V květnu 2023 obdržel Neuralink souhlas FDA (Food and Drug Administration) s prováděním klinické studie na lidech.

V této fázi má čip umožnit účastníkům studie ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici myslí. Přednost dostali lidé trpící kvadruplegií nebo jiným stupněm ochrnutí, které postihuje tělo do krku dolů.

Pomoc potřebným, nebo vylepšení druhu?

Společnost započala s testováním v září 2023, dne 29. ledna 2024 pak Musk oznámil, že předchozího dne bylo první zařízení Neuralink implantováno člověku, který se po operaci dobře zotavuje. Musk také řekl:

„Počáteční výsledky ukazují slibnou detekci neuronových špiček.“ Z toho plyne, že zařízení pravděpodobně zachycuje mozkové signály dané osoby. Tara Spires-Jonesová, prezidentka British Neuroscience Asociace, k tomu uvedla:

„Myšlenka rozhraní mozek-nervový systém má v budoucnu velký potenciál pomoci lidem s neurologickými poruchami a je vynikajícím příkladem toho, jak se základní neurovědecký výzkum využívá k lékařskému pokroku.“.

Neuralink nicméně plánuje v budoucnu použití čipu rozšířit, na svém webu uvádí, že jejich cílem je „obnovit nezávislost u těch, kterým to medicína dnes nemůže nabídnout, a zítra odemknout lidský potenciál.“ V roce 2022 ostatně Musk prohlásil, že i on plánuje si jednoho dne čip nechat naimplantovat.

Někteří odborníci se však obávají etických důsledků používání mozkových čipu pro sebezdokonalení. Allan McCay, člen Právnické rady Universtiy of Sydney, se k tomu vyjadřuje jasně: „Společnost, v níž jsou někteří lidé kognitivně vylepšení a jiní ne, by mohla vytvořit třídní rozdělení jako nikdy předtím.“.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz