Domů     Historie
Dávní primáti se zřejmě živili převážně ovocem
Zdroj: Pixabay

Vědci z University of Otago na Novém Zélandu se soustředili na zkoumání opotřebení 400 zubů, které náležely dávným primátům. Bylo překvapivě menší, než čekali, proto se domnívají, že se tito společní předchůdci lidoopů a opic živili zejména měkkými potravinami, které zuby nepoškozovaly..

Zkamenělé zuby náležely primátům, kteří obývali propadlinu Fayum, nacházející se v pouštní pánvi v Egyptě, jihozápadně od Káhiry. Patřily pěti rodům primátů, a to Aegyptopithecus, Apidium, Parapithecus, Propliopithecus a Catopithecus, kteří tam žili v době před 29 až 35 miliony let.

Fosilie tedy pocházejí z doby, kdy ještě žil společný prapředek lidoopů, včetně člověka, a afrických a asijských opic. Malé množství uštípnutých či zlomených zubů svědčí podle vědců o tom, že si zvířata pochutnávala spíše na snadno žvýkatelných potravinách, jako je ovoce, než na tvrdých pochutinách, mezi které patří třeba semena a ořechy, jež mohly způsobit poškození zubů.

Malé poškození zubní skloviny

Ian Towle, zubní antropolog z Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana ve španělském Burgosu, k tomu říká: „Zkoumáním poškození zubů z doby před miliony let, které mohlo být způsobeno jídlem, nám umožňuje nahlédnout do naší vlastní evoluce, do změn v našich stravovacích návycích, k nimž došlo v průběhu času.“ Na University of Otago na Novém Zélandu, kde se věnoval doktorandskému studiu, počítal spolu se svými kolegy zlomeniny a uštípnuti na zubech dávných primátů, které byly viditelné pouhým okem.

Zdroj: I. Towle et al / American Journal of Biological Anthropology 2023

Pečlivě prozkoumali každý zub a zaznamenali u něj závažnost zlomeniny i její polohu na zubu. Zjistili, že pouhých 5 %, tedy 21 z 400 zubů, jich bylo uštípnuto. „To je přesně na spodní hranici toho, co vidíme u živých primátů, u kterých se poškození zubů potravou pohybuje mezi 4 až 40 %,“ komentuje zjištění Towle.

Zatímco mangabejové, opice obývající africké tropické deštné lesy a konzumující pravidelně tvrdou potravu, mohou mít uštípnutou či zlomenou až polovinu zubů, šimpanzi, kteří jedí převážně měkkou stravu, jako je hmyz či ovoce, mají poškozených méně než 10 % zubů.

Fádní strava dávných primátů

U dvou jedinců rodu Propliopithecus byly navíc zjištěny zubní kazy, což naznačuje, že onou měkkou stravou mohlo být sladké ovoce. Zubní antropoložka Debra Guatelli-Steinbergová z Ohio State University v Columbusu k tomu poznamenává:

„To, že někteří jedinci měli zubní kazy, se shoduje s jinými studiemi, které naznačují, že ovoce bylo součástí stravy na počátku evoluční historie opic a lidoopů.“ Propliopithecus zřejmě konzumoval, vzhledem k přítomnosti kazů, zralejší sladké ovoce než ostatní rody zahrnuté ve studii.

Všichni pak ovoce doplňovali listy, Catopithecus, nejmenší ze studovaných primátů, pak zřejmě i hmyzem. Závěry studie jsou u rodů Apidium a Aegyptopithecus v rozporu s předchozí studií, která se zaměřila na analýzu tvaru a opotřebení jejich zubů, z níž vyplynulo, že strava těchto primátů obsahovala více tvrdých potravin než měkkých.

Towle se domnívá, že vzhledem k minimálnímu opotřebení skloviny u těchto rodů, nemohly být tvrdé potraviny převládajícím zdrojem obživy, ačkoliv jejich občasnou konzumaci u nich nevylučuje. Zvláště rod Apidium vynikal silnou sklovinou, která podle něj vedla jiné odborníky k závěru, že se příslušníci tohoto rodu živili tvrdými potravinami.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz