Domů     Příroda
Pohřbení mýtu ušlechtilého šimpanze: 50 let od války v Gombe
Veronika Tyrková 17.1.2024
FOTO: Unsplash

Něžný David Šedobradý, chytrá Flo, rošťácký William – celých 10 let svět sledoval rodící se hvězdu Jane Goodallové a její příběhy o šimpanzích v Tanzanii. Panující představa, že tento lidoop je nezkaženou proto-verzí člověka, ovšem brzy vzala za své. Mezi dvěma komunitami vypukla brutální vyhlazovací válka..

Šimpanzí samec Godi z klanu Kahama byl spatřen naposledy živý 7. ledna 1974. Ten den jako jindy pojídal ovoce na stromě a hleděl si svého, když ho přepadl gang šesti samců z konkurenčního Kasekelského klanu.

Tiše se připlížili na území ovládané jeho tlupou a přesilu využili k násilnému útoku. Godi se stal první obětí konfliktu, o kterém se mluví jako o „Čtyřleté válce“. Bylo to vůbec poprvé, kdy výzkumníci pozorovali primáty podílet se na chladnokrevném a promyšleném zabíjení.

Ticho před bouří

První náznaky nadcházejícího konfliktu se objevily už na začátku roku 1970. Kasekelská komunita šimpanzů, kterou posledních 10 let Goodallová studovala, se po smrti bývalého vůdce začala štěpit. Sedm dospělých samců, tři matky a jejich mláďata trávili stále více času v jižní teritoriální oblasti.

Do roku 1972 se tato skupina zcela vyčlenila a vytvořila vlastní společnost na jihu, známou jako Kahama. Vztahy byly napjaté. Vzájemná setkání končila výhrůžkami a úprkem obvykle té skupiny s menším počtem samců.

Na válečné stezce

Toto chování zpočátku výzkumníci přisuzovali běžnému teritoriálnímu chování. Vzájemné bojůvky ale eskalovaly až k 7. lednu 1974 a přepadení samce Godiho, což se označuje jako začátek Čtyřleté války. V jejím průběhu členové Kasekelského klanu ubili k smrti všech šest samců a jednu samici z Kahamy.

V jednom případě byla oběť nalezena zohavená a brutálně znetvořená. Další dvě samice se pohřešovaly a byly označeny za mrtvé. Tři zbývající, zbité a znásilněné, unesli samci zpět do původního klanu. Výsledkem války tak byla eliminace konkurenční skupiny a anexe jejího území.

Ani první, ani poslední

Důkazů o tom, že by zvířata zabíjela členy svého vlastního druhu, byly do té doby jen vzácné, a těch několik známých případů bylo biology označeno za nehodu. Darwinův přirozený výběr měl koneckonců eliminovat vražedné násilí.

Zabíjení a vedení válek bylo považováno za výhradně lidskou „specialitu“. Goodallová světu ukázala, že představa „ušlechtilých divochů“ s mírumilovnější povahou neschopných páchat násilné činy, je skutečně jen mýtus.

Více se dočtete v aktuálním čísle 2/2024.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz