Domů     Historie
Japonský „modrý drak“ byl postrachem dávných moří
Zdroj: Wiki Commons

Mezinárodnímu týmu vědců se podařilo identifikovat fosilie podivuhodného mořského tvora, které byly nalezeny v roce 2006 na japonském ostrově Honšú, v prefektuře Wakajama. Jedná se o exemplář vyhynulého vodního plaza mosasaura..

Mosasauři žili v mořích pozdní křídy před 82 až 66 miliony let, obývali velkou část Atlantského oceánu a přilehlých moří. Dnes tento rod zahrnuje minimálně 5 druhů, jejichž fosilie byly nalezeny v Severní a Jižní Americe, Africe, západní Asii i na Antarktidě.

První lebka mosasaura byla objevena v křídovém lomu v blízkosti nizozemského města Maastrich v roce 1764. Právě pro původ této fosilie v ložiscích poblíž řeky Meuse byl rod pojmenován jako mosasaurus.

Největším zástupcem je patrně Mosasaurus hoffmanni, který mohl na délku měřit až 17 metrů, střízlivější odhady pak naznačují délku kolem 13 metrů. Mosasauři byli výborně uzpůsobeni životu ve vodě. Jejich lebka disponovala dlouhou a štíhlou tlamou s robustními čelistmi, schopnými kývat se dopředu a dozadu.

Na nich se nacházely silné zuby uzpůsobené řezání kusů masa z těl kořisti i drcení schránek drobných živočichů. Čtyři ploutve, přičemž u většiny druhů byly přední mírně delší než zadní, měly podobu robustních pádel, která jim usnadňovala pohyb pod vodou, stejně jako mohutný a silný ocas.

Japonský „modrý drak“

Disponovali skvělým zrakem, jenž jim kompenzoval špatný čich, a rychlým metabolismem, který naznačuje, že se jednalo o teplokrevné živočichy, což je ve skupině šupinatých plazů, mezi které se mosasauři řadí, výjimkou.

Mosasaurus byl vrcholným vodním predátorem, který se živil rybami, žraloky, hlavonožci i mořskými želvami. K vyhynutí druhu došlo na konci druhohor, v rámci hromadného vymírání na konci křídy, při kterém vyhynuli i všichni neptačí dinosauři.

Zdroj: Wiki Commons

Do stejné podrodiny, Mosasaurinae, nyní tým mezinárodních vědců, pod vedením docenta Takuya Konishiho z University of Cincinnati, zařadil i tvora, kterého pojmenovali Megapterygius wakayamaensis. Megapterygius znamená „velký okřídlený“, neboť tento mosasaurus disponoval, na rozdíl od ostatních druhů, delšími zadními ploutvemi než předními.

Druhá část názvu tohoto tvora pak odkazuje na prefekturu Wakajama na japonském ostrově Honšů, kde byla patrně nejúplnější kostra mosasaura v Japonsku nalezena. Vědci zvířeti přezdívají Wakayama Soryu, což znamená „modrý drak“.

Vrcholný mořský predátor

Docent Konish k tomu říká: „Draci jsou legendami japonského folklóru. Zatímco v Číně žijí na obloze a způsobují hromy, v japonské mytologii se staly vodními.“ Domnívá se rovněž, že ploutve, kterými disponoval Megapterygius wakayamaensis, byly unikátními nejen mezi mosasaury, ale v celé živočišné říši, nelze k nim najít analogii ani mezi moderními vodními zvířaty, jako jsou mořské želvy, ryby a tučňáci.

„Žádné zvíře nemá čtyři velké ploutve, které by využívalo ve spojení s ocasní ploutví,“ dodává vědec.

Velké přední ploutve mu nejspíše umožňovaly rychlé manévrování, zatímco ty zadní ovlivňovaly sklon plavání. Ocas pak zodpovídal za velké zrychlení. Mehapterygius navíc disponoval i velkou hřbetní ploutví, kterou mají dnešní žraloci, ta mu pomáhala se rychle a přesně otáčet pod vodou.

Tichým oceánem a přilehlými moři plul asi před 72 miliony lety, jeho délka se pohybovala kolem sedmi metrů, což je velikost, jaké dosahují dnešní žraloci bílí.

Štítky:
Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz