Domů     Technika
Amarok PanAmericana: Tomu říkáme kempovací vůz se střešním stanem a hardtopem
Jan Zelenka 18.1.2024

Na veletrhu Caravan Salon tahle přestavba vbudila emoce. Volkswagen Užitkové vozy na ni představil model Amarok PanAmericana, speciálně upravený pick-up od společnosti Genesis Import. Vznikl tak dokonalý automobil pro dobrodružné výpravy a kempování, který nabízí střešní stan, 270° markýzu a vestavěný hardtop. Otestovali jsme ho.

Základem je černý Amarok PanAmericana s pohonem všech kol, uzávěrkou zadního diferenciálu, motorem 3.0 V6 TDI s nejvyšším výkonem 177 kW a maximálním točivým momentem 600 N.m. Nadstavbou pak hardtop, střešní stan a 270° markýza.

Součástí přestavby jsou rovněž úpravy podvozku včetně kol Delta s pneumatikami BFGoodrich AT. K dispozici jsou také světelná rampa s LED světlomety na střeše nebo dodatečné světlomety na přídi. Díky tomu je možné vyrazit kamkoli – do Afriky, na Island nebo na Vysočinu.

Design Amaroku PanAmericana působí robustně. Pick-up je vybaven světlomety IQ.LIGHT–Matrix LED, zadními LED světly, předním nárazníkem v barvě karoserie a v interiéru elektricky v 10 směrech nastavitelnými sedadly řidiče a spolujezdce vpředu.

Součástí výbavy je také informační a zábavní systém s dotykovým displejem s úhlopříčkou 30,5 cm (12 palců), navigační systém, čalounění sedadel kůží a přístrojová deska obšitá kůží. Sériová výbava obsahuje řadu asistenčních systémů, mimo jiné např. parkovací asistent Park Assist se senzory překážek PDC (Park Distance Control) vpředu a vzadu a se systémem Rear Traffic Alert, který při couvání upozorňuje řidiče na vozidla přijíždějící vzadu ze stran, inteligentní adaptivní tempomat ACC, asistent pro dodržování rychlostních limitů zohledňující aktuální situaci v dopravě, a dynamické zobrazování dopravních značek.

Prémiový pick-up Volkswagen Amarok PanAmericana lze objednat také na českém trhu za cenu od 1 458 435 včetně DPH.

Hattrick pro Amarok

To, co Amarok trochu ztrácí na dálnici, to nahrazuje v terénu. I proto byl vyhlášený jako pick-up roku.

Jen každé dva tři roky se uděluje mimořádné ocenění IPUA (International Pick-up Award) pro pick-up roku. Pro roky 2024 a 2025 je vyhrál právě nový Amarok spolu se svým kooperačním partnerem, značkou Ford, a jeho modelem Ranger.

Ocenění bere Amarok už potřetí. Poprvé to bylo v roce 2011 (pro roky 2012 a 2013) a pak v roce 2017 (pro roky 2018 a 2019). Vítěze vybrala 20členná porota tvořená novináři se zaměřením na užitkové automobily.

Volkswagen Užitkové vozy dováží nový pick-up do Evropy v pěti stupních výbavy se čtyřmi kombinacemi vznětových motorů TDI a převodovek. Na ostatních trzích mimo Evropu jsou navíc k dispozici také verze SingleCab (jednokabina), zážehové motory i menší vznětové motory.

Pět stupňů výbavy

Těch pět stupňů výbavy je: „Amarok“, „Life“ a „Style“, které doplňují dvě vrcholné verze „Aventura“ (exkluzivní styl) a právě „PanAmericana“ (offroadový styl). V Evropě je nový Amarok koncipován jako čtyřdveřový pick-up s dvojkabinou.

Na délku má 5350 mm (o téměř 10 centimetrů více než předchůdce) a rozvor náprav dosahuje 3270 mm (nárůst dokonce o 173 mm), což umožnilo vytvořit ve dvojkabině více prostoru.

Zákazníci mají na výběr turbodiesely 2,0 litru s výkonem 125 kW nebo 151 kW a vznětový šestiválec 3,0 litru o výkonu 177 kW. V závislosti na stupni výbavy je pro nový Amarok připravena šestistupňová manuální převodovka nebo desetistupňová automatická převodovka.

Řadové a vidlicové motory TDI poskytují maximální točivý moment v rozsahu od 405 do 600 N.m. Všechny verze jsou sériově vybaveny pohonem všech kol 4MOTION, který je připojitelný, a to buď ve standardní (2H, 4H, 4L), nebo rozšířené variantě (4A, 2H, 4H, 4L).

Tyto vrcholné verze nabízejí prostřednictvím vícelamelové mezinápravové spojky automatické variabilní rozdělování točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Nový Amarok tak disponuje dostatečnou hnací sílou pro jízdu s těžkým přívěsem nebo v těžkém lesním terénu či na staveništi.

V závislosti na stupni výbavy je nový Amarok vybaven více než 25 asistenčními systémy, infotainmentem s displejem s úhlopříčkou až 12,3 palce, prakticky zaměřenou kombinací digitálních a analogových ovládacích prvků a velmi kvalitními materiály, které vytvářejí prémiovou atmosféru.

Pick-up roku zvládne jakýkoli myslitelný úkol díky užitečné hmotnosti až 1,19 tuny, nejvyšší přípustné hmotnosti brzděného přívěsu až 3,5 tuny, a ještě lépe promyšlené otevřené nákladové ploše.

Základní verze nového modelu Amarok je v České republice nabízena za ceny od 911 482 Kč bez DPH (1 102 893 Kč včetně DPH).

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz