Domů     Technika
Amarok PanAmericana: Tomu říkáme kempovací vůz se střešním stanem a hardtopem
Jan Zelenka 18.1.2024

Na veletrhu Caravan Salon tahle přestavba vbudila emoce. Volkswagen Užitkové vozy na ni představil model Amarok PanAmericana, speciálně upravený pick-up od společnosti Genesis Import. Vznikl tak dokonalý automobil pro dobrodružné výpravy a kempování, který nabízí střešní stan, 270° markýzu a vestavěný hardtop. Otestovali jsme ho.

Základem je černý Amarok PanAmericana s pohonem všech kol, uzávěrkou zadního diferenciálu, motorem 3.0 V6 TDI s nejvyšším výkonem 177 kW a maximálním točivým momentem 600 N.m. Nadstavbou pak hardtop, střešní stan a 270° markýza.

Součástí přestavby jsou rovněž úpravy podvozku včetně kol Delta s pneumatikami BFGoodrich AT. K dispozici jsou také světelná rampa s LED světlomety na střeše nebo dodatečné světlomety na přídi. Díky tomu je možné vyrazit kamkoli – do Afriky, na Island nebo na Vysočinu.

Design Amaroku PanAmericana působí robustně. Pick-up je vybaven světlomety IQ.LIGHT–Matrix LED, zadními LED světly, předním nárazníkem v barvě karoserie a v interiéru elektricky v 10 směrech nastavitelnými sedadly řidiče a spolujezdce vpředu.

Součástí výbavy je také informační a zábavní systém s dotykovým displejem s úhlopříčkou 30,5 cm (12 palců), navigační systém, čalounění sedadel kůží a přístrojová deska obšitá kůží. Sériová výbava obsahuje řadu asistenčních systémů, mimo jiné např. parkovací asistent Park Assist se senzory překážek PDC (Park Distance Control) vpředu a vzadu a se systémem Rear Traffic Alert, který při couvání upozorňuje řidiče na vozidla přijíždějící vzadu ze stran, inteligentní adaptivní tempomat ACC, asistent pro dodržování rychlostních limitů zohledňující aktuální situaci v dopravě, a dynamické zobrazování dopravních značek.

Prémiový pick-up Volkswagen Amarok PanAmericana lze objednat také na českém trhu za cenu od 1 458 435 včetně DPH.

Hattrick pro Amarok

To, co Amarok trochu ztrácí na dálnici, to nahrazuje v terénu. I proto byl vyhlášený jako pick-up roku.

Jen každé dva tři roky se uděluje mimořádné ocenění IPUA (International Pick-up Award) pro pick-up roku. Pro roky 2024 a 2025 je vyhrál právě nový Amarok spolu se svým kooperačním partnerem, značkou Ford, a jeho modelem Ranger.

Ocenění bere Amarok už potřetí. Poprvé to bylo v roce 2011 (pro roky 2012 a 2013) a pak v roce 2017 (pro roky 2018 a 2019). Vítěze vybrala 20členná porota tvořená novináři se zaměřením na užitkové automobily.

Volkswagen Užitkové vozy dováží nový pick-up do Evropy v pěti stupních výbavy se čtyřmi kombinacemi vznětových motorů TDI a převodovek. Na ostatních trzích mimo Evropu jsou navíc k dispozici také verze SingleCab (jednokabina), zážehové motory i menší vznětové motory.

Pět stupňů výbavy

Těch pět stupňů výbavy je: „Amarok“, „Life“ a „Style“, které doplňují dvě vrcholné verze „Aventura“ (exkluzivní styl) a právě „PanAmericana“ (offroadový styl). V Evropě je nový Amarok koncipován jako čtyřdveřový pick-up s dvojkabinou.

Na délku má 5350 mm (o téměř 10 centimetrů více než předchůdce) a rozvor náprav dosahuje 3270 mm (nárůst dokonce o 173 mm), což umožnilo vytvořit ve dvojkabině více prostoru.

Zákazníci mají na výběr turbodiesely 2,0 litru s výkonem 125 kW nebo 151 kW a vznětový šestiválec 3,0 litru o výkonu 177 kW. V závislosti na stupni výbavy je pro nový Amarok připravena šestistupňová manuální převodovka nebo desetistupňová automatická převodovka.

Řadové a vidlicové motory TDI poskytují maximální točivý moment v rozsahu od 405 do 600 N.m. Všechny verze jsou sériově vybaveny pohonem všech kol 4MOTION, který je připojitelný, a to buď ve standardní (2H, 4H, 4L), nebo rozšířené variantě (4A, 2H, 4H, 4L).

Tyto vrcholné verze nabízejí prostřednictvím vícelamelové mezinápravové spojky automatické variabilní rozdělování točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Nový Amarok tak disponuje dostatečnou hnací sílou pro jízdu s těžkým přívěsem nebo v těžkém lesním terénu či na staveništi.

V závislosti na stupni výbavy je nový Amarok vybaven více než 25 asistenčními systémy, infotainmentem s displejem s úhlopříčkou až 12,3 palce, prakticky zaměřenou kombinací digitálních a analogových ovládacích prvků a velmi kvalitními materiály, které vytvářejí prémiovou atmosféru.

Pick-up roku zvládne jakýkoli myslitelný úkol díky užitečné hmotnosti až 1,19 tuny, nejvyšší přípustné hmotnosti brzděného přívěsu až 3,5 tuny, a ještě lépe promyšlené otevřené nákladové ploše.

Základní verze nového modelu Amarok je v České republice nabízena za ceny od 911 482 Kč bez DPH (1 102 893 Kč včetně DPH).

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz