Domů     Vesmír
Modul Psyche zabodoval s kočičím videem!
Zdroj: NASA

Laserové zařízení na palubě modulu Psyche se v polovině prosince postaralo o technologickou senzaci. Ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů totiž na Zemi odeslalo krátké video, jehož hlavní aktérkou se stala zrzavá kočička Taters honící světlo z laserového ukazovátka..

Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) šlo o testování technologií přenášejících data ze vzdáleného vesmíru, které usnadní budoucí mise s lidskou posádkou do vesmíru.

Základ nové komunikace

Kočičí video v ultra vysokém rozlišení bylo na Zemi vysláno 11. prosince zařízením Deep Space Optical Communications (DSOC), které dokáže vysílat i přijímat signály v blízké infračervené vlnové délce.

Maximální přenosová rychlost dosahovala 267 megabitů za sekundu. Signálu přitom trvalo urazit přibližně osmdesátinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem 101 vteřin. Příjem videa se uskutečnil v observatoři Palomar v Kalifornii, konkrétně na Haleově teleskopu.

„Tento úspěch podtrhuje náš závazek rozvíjet optickou komunikaci jako klíčový prvek pro budoucí potřeby přenášení dat,“ prohlásila zástupkyně vedoucího NASA, Pamela Melroyová. Zároveň dodala, že rozšíření komunikačního pásma je pro dosažení „budoucích objevů a vědeckých cílů“ zásadní.

Vstříc budoucnosti

Hlavním cílem mise Psyche, která odstartovala letos v říjnu, je výzkum na kovy bohaté stejnojmenné planetky, jež obíhá okolo Slunce mezi Marsem a Jupiterem.

Zařízení DSOC je přitom pouze jedním ze zařízení na palubě modulu, avšak navržené tak, aby data z hlubokého vesmíru přenášelo desetkrát až stokrát rychleji, než je tomu u nejmodernějších radiofrekvenčních systémů.

Pokud se experimentální vysokorychlostní komunikace osvědčí, mohla by podle NASA připravit půdu pro odesílání komplexních vědeckých dat poté, co lidstvo zamíří na Mars.

Zábavné testování

V rámci testovacího vysílání však vědci aktuálně přenáší především náhodně generovaná data. „Abychom ale tuto významnou událost učinili ještě významnější, rozhodli jsme vytvořit zábavné video,“ vysvětlil Bill Klipstein z Laboratoře tryskového pohonu (JPL).

Kromě technických údajů obsahuje krátká sekvence také tepovou frekvenci kočky, její barvu a dokonce i zbývající počet životů. A proč, že zrovna Taters? Odpověď je jednoduchá. Zrzavá kráska je totiž domácím mazlíčkem jednoho ze zaměstnanců JPL.

Celé video je možné zhlédnout zde.

Související články
Jednou z překážek obyvatelnosti Marsu je příliš nízká teplota jeho povrchu. Většina dosavadních plánů na její zvýšení zahrnovala přepravu obrovského množství různého materiálu ze Země, což by bylo velmi nákladné. Nyní však vědci přišli s mnohem levnější variantou, která by využívala marsovský prach… Mars je pro lidstvo zatím neobyvatelný. Předpokládá se, že se před miliardami […]
Lidé se snaží zkoumat zákonitosti fungování vesmíru už od počátku svých prvních letů do kosmu. K tomu jim pomáhají nejrůznější, někdy i dost šokující, experimenty. Díky tomu dnes víme, jak působí mikrogravitace na lidské tělo či na tekutiny. Všechny tyto poznatky posouvají naše znalosti o vesmírném prostředí, které chce člověk do budoucna obývat dlouhodobě, stejně […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
Vesmír je poněkud děsivé místo. Někdy jedna planeta polyká druhou, jindy černé díry trhají hvězdy na kusy a pohlcují je v procesu známém jako slapový rozvrat, nebo jsme svědky kosmického kanibalismu.   Právě jeden z nejnásilnějších a nejenergetičtějších projevů kosmického kanibalismu pozorovala tento rok mezinárodní skupina astronomů. Kořistí černé díry bylo nebohé a mírumilovné mračno […]
Program Apollo a sovětské mise Luna dopravily na Zemi celkem 382 kg půdy a hornin z Měsíce, k doplnění mezer v našem vědění jich ale potřebujeme mnohem více. A vesmírné agentury nezahálí. Zatímco v Číně už se zkoumá materiál z odvrácené strany Měsíce, NASA s ESA hledá způsoby, jak získat vzorky z Marsu. Na konci července letošního roku svět obletěla zpráva, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz