Domů     Vesmír
Modul Psyche zabodoval s kočičím videem!
Zdroj: NASA

Laserové zařízení na palubě modulu Psyche se v polovině prosince postaralo o technologickou senzaci. Ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů totiž na Zemi odeslalo krátké video, jehož hlavní aktérkou se stala zrzavá kočička Taters honící světlo z laserového ukazovátka..

Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) šlo o testování technologií přenášejících data ze vzdáleného vesmíru, které usnadní budoucí mise s lidskou posádkou do vesmíru.

Základ nové komunikace

Kočičí video v ultra vysokém rozlišení bylo na Zemi vysláno 11. prosince zařízením Deep Space Optical Communications (DSOC), které dokáže vysílat i přijímat signály v blízké infračervené vlnové délce.

Maximální přenosová rychlost dosahovala 267 megabitů za sekundu. Signálu přitom trvalo urazit přibližně osmdesátinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem 101 vteřin. Příjem videa se uskutečnil v observatoři Palomar v Kalifornii, konkrétně na Haleově teleskopu.

„Tento úspěch podtrhuje náš závazek rozvíjet optickou komunikaci jako klíčový prvek pro budoucí potřeby přenášení dat,“ prohlásila zástupkyně vedoucího NASA, Pamela Melroyová. Zároveň dodala, že rozšíření komunikačního pásma je pro dosažení „budoucích objevů a vědeckých cílů“ zásadní.

Vstříc budoucnosti

Hlavním cílem mise Psyche, která odstartovala letos v říjnu, je výzkum na kovy bohaté stejnojmenné planetky, jež obíhá okolo Slunce mezi Marsem a Jupiterem.

Zařízení DSOC je přitom pouze jedním ze zařízení na palubě modulu, avšak navržené tak, aby data z hlubokého vesmíru přenášelo desetkrát až stokrát rychleji, než je tomu u nejmodernějších radiofrekvenčních systémů.

Pokud se experimentální vysokorychlostní komunikace osvědčí, mohla by podle NASA připravit půdu pro odesílání komplexních vědeckých dat poté, co lidstvo zamíří na Mars.

Zábavné testování

V rámci testovacího vysílání však vědci aktuálně přenáší především náhodně generovaná data. „Abychom ale tuto významnou událost učinili ještě významnější, rozhodli jsme vytvořit zábavné video,“ vysvětlil Bill Klipstein z Laboratoře tryskového pohonu (JPL).

Kromě technických údajů obsahuje krátká sekvence také tepovou frekvenci kočky, její barvu a dokonce i zbývající počet životů. A proč, že zrovna Taters? Odpověď je jednoduchá. Zrzavá kráska je totiž domácím mazlíčkem jednoho ze zaměstnanců JPL.

Celé video je možné zhlédnout zde.

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz