Domů     Medicína
Zajistí nová léčiva umělá inteligence?
Zdroj: Freepik

Umělá inteligence (AI) se pomalu ale jistě stává prodlouženou rukou lékařů i vědců z celého světa. Ti totiž nyní s její pomoci objevili novou skupinu antibiotik, která dokáže léčit infekce způsobené bakteriemi, odolnými vůči dosud hojně využívaným lékům..

Podle autorů se jedná o významný krok, který může výrazně napomoci v boji proti rezistentním bakteriím. Ty se totiž, bohužel pro člověka, adaptovaly na existující antibiotika natolik dobře, že začíná být čím dál obtížnější pacienty efektivně léčit.

Jen v roce 2019 byly zodpovědné za úmrtí více než 1,2 milionu osob. A očekává se, že čísla budou každým rokem jen narůstat.

Funguje to!

Látky objevené umělou inteligencí nechali vědci otestovat na myších „dobrovolnících“. A ukázalo se, že nové antibiotické sloučeniny fungují, čímž se ihned zařadily mezi velmi slibné léky na dvě nebezpečné bakterie.

Konkrétně se jedná o zlatého stafylokoka rezistentního vůči meticilinu a enterokoka, který si stihl vybudovat „imunitu“ na vankomycin. „Naše modely umělé inteligence nám prozradily nejen to, které sloučeniny jsou antibioticky aktivní, ale také proč, tedy co v jejich chemické struktuře je za to zodpovědné,“ uvedl vedoucí výzkumu Felix Wong z MIT.

Úspěšné školení

Zda bude AI ve své „misi“ úspěšná vždy záleží na tom, jak dobře se ji podaří vycvičit. V tomto případě tedy nelze použít žádný obecný model, jako třeba ChatGP, specializovaný nástroj se musí zkrátka pečlivě vyškolit.

Odborníci proto nejprve otestovali účinky více než 39 tisíc různých sloučenin na zlatého stafylokoka a tři typy lidských buněk z jater, kosterního svalstva a plic. Získané informace následně posloužily jako manuál, ze kterého se umělá inteligence postupně učila jak různé sloučeniny reagují a fungují.

A dozvěděla se z nich tedy nejen to, jak předpovídat jejich schopnost bojovat proti bakteriím, ale především, jestli u toho příliš neškodí lidským buňkám.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz