Domů     Příroda
I delfíní matky „šišlají“ na mláďata
Zdroj: Unsplash/Ranae Smith

Původ lidské řeči je stále ještě záhadou. Záchytné body hledají vědci v komunikaci zvířat, zvláště u pěvců. Ale zdá se, že mnohem blíže k nám budou mít delfíni.

Každé novorozeně se musí co nejrychleji nadechnout, jak lidské, tak zvířecí. Malí delfíni, kteří přicházejí na svět pod vodou, to ale mají složitější. I když vynořit se jim velí instinkt, pomáhá jim matka, která je navádí ke hladině. Už tím vzniká první těsné spojení, které bude během let sílit.

Základy komunikace

Delfíní dětství není krátké, trvá nejméně dva roky, častěji ale až šest let. Po tu dobu se mládě spoléhá na pomoc a ochranu matky. Důležitým vodítkem jsou pro něj zvukové signály, kterými se na něj matka obrací.

U delfínů to není nic zvláštního, jsou známí schopností domlouvat se mezi sebou širokou škálou pískavých a klapavých zvuků. Při péči o mládě ale matka běžný hlasový repertoár mění a přepíná do delfíního „šišlání“.

Kontrola matek

Jak přesně mateřská řeč delfínů zní, se rozhodla prozkoumat mořská bioložka Laela Sayighová z oceánografického institutu Woods Hole v Massachusetts. Spolu se svým týmem k tomu využila pravidelnou zdravotní kontrolu volně žijících delfínů skákavých v oblasti Sarasota Bay na Floridě.

19 delfíním matkám byly v jejím rámci s pomocí přísavek na hlavy připevněny speciální hydrofony, což zajistilo, že zvířata během výzkumu nijak netrpěla. Zařízení vědcům následně umožnila nahrávat zvukové projevy delfíních samic jak v přítomnosti mláďat, tak pouze mezi dospělými zvířaty. Záznamy pak odborníci analyzovali a porovnávali, v čem se liší.

Vyšší hlas

Rozdíl byl zjevný. Mezi matkou a mládětem především probíhal takřka nepřetržitý dialog. Samice navíc značně rozšiřovaly svůj hlasový rejstřík, a to hlavně směrem k vysokým polohám. Technicky řečeno dosahovaly pískavé zvuky matek v průměru o 1,2 až 2,4 kilohertzů vyšších maximálních frekvencí než při komunikaci s dospělými.

Současně o něco snižovaly minimální frekvence, čímž vytvářely celkově větší šířku pásma hlasového rejstříku určeného pro mláďata. „Dělaly něco velmi podobného jako lidské matky, když mluví vysokým hlasem na své děti,“ vysvětlila Sayighová.

Lepší učení?

My rovněž zvyšujeme tóninu hlasu, když mluvíme na kojence nebo batolata. Není to jen hloupá hra, vědci už delší dobu vědí, že děti skutečně dávají přednost žvatlání před normální mluvou dospělých. Sayighová proto předpokládá, že něco velmi podobného se odehrává při komunikaci mezi delfíními matkami a jejich potomky.

Speciální „dětská řeč“ zřejmě lépe upoutá pozornost mláděte, posiluje vzájemné pouto a usnadňuje delfínkovi hlasové učení.

Unikátní komunikace

Důslednost, s níž se delfíní matky snaží mládě naučit zvukovou signalizaci, má svůj důvod. Delfíni jsou společenská zvířata s propracovanou vzájemnou komunikací. I když by ji lingvisté neoznačili za skutečný jazyk, jejich schopnost domlouvat se v různých situacích je obdivuhodná.

Hlasové signály dokonce umí doplnit tím, co by se u člověka označilo za neverbální komunikaci, když řeč podbarvují vyfukováním bublin nebo pohyby ploutví. Rozumí si ale i bez nich, jak dokazují experimenty.

V havajském delfináriu zkoušeli, jak bude pokračovat dialog mezi matkou a dvouletým mládětem, když je oddělí, aby na sebe neviděly. K dispozici měly jen podvodní mikrofony. Přesto si svižně povídaly dál.

Dvojnásobná výzva

Podle vědců není pochyb, že delfíni dobře vědí, s kým právě mluví. To vše se musí mládě naučit, včetně jména matky a dalších delfínů ze své skupiny, aby je umělo přivolat nebo oslovit. Pro vědu je delfíní komunikace dvojnásobnou výzvou.

Může pomoci pochopit vznik řeči u člověka, ale zajímavá je i jako kód. Pokusy rozluštit, co si vlastně delfíni říkají, však zatím ztroskotaly.

Autor: Kateřina Pavelcová

Související články
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz