Domů     Příroda
Krabi: Vrcholný majstrštyk evoluce?
Veronika Tyrková 15.11.2023
Zdroj: Freepik

Krabi, živoucí fosilie, které byly svědky vlády dinosaurů, jsou součástí skupiny vyšších korýšů zvané desetinožci, existujících od éry pozdního devonu. Nejstarší doložený krab, Eoprosopon klugi, žil na Zemi už před 185 miliony lety. A jak se zdá, evoluce je jimi přímo posedlá..

Krabi poustevníčci se na první pohled od ostatních krabů příliš neliší. Za kraba by většina z nás zřejmě označila i kraba královského (Paralithodes camtschaticus), kraba palmového (Birgus latro) nebo kraba porcelánového (Porcellanidae).

Všichni tito korýši ovšem navzdory svému pojmenování patří do odlišných podskupin desetinožců, tzv. měkkochvostí (Anomura), a od skutečných krabů (Brachyura) je dělí miliony let evoluce. Ačkoliv je nazýváme „kraby“, vyvinuli se z korýšů podobající se humrům s protáhlejšími těly a výraznými ocasy.

Poté z nějakého důvodu v určitou fázi jejich vývoje evoluce usoudila, že se vyplatí vypadat jako krab. A to ne jednou. Vědci zjistili, že tento proces tzv. karcinizace, kdy se zadní část těla, pleon, zkrátí a složí pod břicho, zatímco přední část, karapax, naopak rozšíří a zploští, se nezávisle na sobě objevil v řádu desetinožců nejméně pětkrát.

Poustevníčci se zdají být kraby, ve skutečnosti ale patří k jinému druhu korýšů. FOTO: Unsplash

Proč je dobré býti krabem

Důvodů, proč se tolik korýšů vzhlédlo ve morfologii krabů, mohlo být podle biologů hned několik. V pleonu korýšů jsou uloženy důležité části těla včetně střev a reprodukčních orgánů. Dle fosilních nálezů krabi tuto zranitelnou část trupu schovali pod své tělo v podobnou dobu, kdy došlo k rozšíření rozmanitosti druhů ryb, a tak nalezli způsob, jak se bránit hladovým predátorům.

Pro svůj lahodný pleon jsou koneckonců ve velkém loveni právě humři či krevety, patřící také mezi desetinožce, kteří si svůj ocas zatím ponechávají. Krabí stavba těla propůjčila korýšům také větší pohyblivost a rychlost při pohybu na pevné zemi.

Kulatější, zploštělý anatomický tvar umožňuje efektivněji chodit, běhat, plavat a zahrabávat se. Existují dokonce krabi, kteří dokážou šplhat po stromech. V neposlední řadě mohla sehrát roli i otázka efektivity – méně tělesné hmoty v oblasti břišní je energeticky úspornější.

Faktory životního prostředí působí na všechny stejně a evoluce velí se přizpůsobit. Výhody, jaké v tomto ohledu představuje stavba krabího těla, se zřejmě ukázaly natolik zásadní, že se zkrátka vyplatily okopírovat.

Štítky:
Související články
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz