Domů     Medicína
Přítomnost mikroplastů v plodové vodě potvrzena!
Zdroj: Freepik

Ostravským vědcům se podařil nečekaný a možná i trochu šokující objev. Jejich výzkum totiž prokázal přítomnost mikroplastů nejen v lidské plodové vodě, ale také v placentě, čímž se zapíše do dějin. Stali se totiž prvním týmem na světě, který k tomuto poznatku dospěl..

„První informace o přítomnosti mikroplastů v placentě se objevily až v roce 2021 a jsou to velmi nové informace. Bylo to velmi překvapivé, protože do té doby se předpokládalo, že placenta by měla hrát velkou roli v ochraně nitroděložního prostředí, ve kterém vyrůstá nový život,“ popsal situaci Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka.

Nové stopy

Byl to právě jeho tým, která „pátrání“ po přítomnosti mikroplastů v lidském těle rozšířil také o plodovou vodu, tedy oblast, které až dosud v této souvislosti nebyla věnována pozornost. „Mám radost z výzkumu jako takového.

Na druhé straně z toho, co jsme našli, radost nemám. Existují různé experimentální výzkumy a ví se, že třeba u myší přítomnost mikroplastů vedla k poruše funkce placenty, rodily se menší plody a mělo to vliv i na předčasný porod.

Teď je nutné ověřit, zdali se toto potvrdí i u lidí,“ dodal český expert. Podle něj však není cílem těhotné ženy jakkoli děsit. Naopak. Nashromážděné poznatky by totiž v budoucnosti mohly například posloužit k regulaci určitých látek.

Devět z deseti

Revoluční výzkum provedli lékaři Fakultní nemocnice Ostrava ve spolupráci s vědci z VŠB – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Kontrolní vzorky získali odborníci od žen, jejichž těhotenství komplikoval předčasný odtok plodové vody.

A výsledek? U devíti z deseti dobrovolnic byla přítomnost mikroplastů a aditiv v placentě či plodové vodě potvrzena. Zároveň se podařilo zjistit, že množství těchto částic bylo v placentě výrazně vyšší, přičemž jejich velikost se pohybovala od 10–50 mikrometrů.

Ze všech možných plastů následně vévodil polyetylen. „Nález polyetylenu není překvapivý, neboť se jedná o jeden z nejběžněji používaných plastů na světě,“ uvedl Jan Halfar z VŠB-TUO.

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz