Domů     Medicína
Záhadné struktury hrají nenahraditelnou roli v sexuálním životě
Martin Janda 5.11.2023

Že lidský organismus máme zcela prostudovaný? Ani náhodou. Před pěti lety vědci objevili dosud neznámý orgán v podobě propojené sítě okolo žil, svalů a některých ústrojí. A teprve nyní věda přichází na kloub tajemným strukturám, které jsou umístěny v ženských i mužských pohlavních orgánech..

Jednou z hypotéz bylo, že vnímají pokles teploty, ale zvláštní nervové kapsle objevené v 50. letech 19. století v lidských pohlavních orgánech mohou hrát ve fyziologii savců mnohem zajímavější roli. Zdá se, že bez nich by byl náš sexuální život o mnohé ochuzen.

Vědci z amerického Howard Hughes Medical Institute prováděli pokusy na myších, aby zjistili roli struktur, které se nacházejí v jemnějších tělesných tkáních a jsou známé jako Krauseho tělíska. Ačkoli výsledky výzkumu ještě nebyly recenzovány, naznačují, že záhadné uspořádání nervů nemá nic společného s reakcí na chlad, ale ve skutečnosti se specializuje na přenos mechanických vibrací a „lehkých doteků“ do centrálního nervového systému.

Tyto struktury poprvé popsal v 19. století německý anatom Wilhelm Krause, když zkoumal různé tkáně v lidském těle. Nejenže je našel roztroušené po penisu a klitorisu, ale všiml si, že se skrývají i v dalších tkáních tvořených kůží a sliznicí, jako jsou rty, jazyk nebo oční spojivka.

Pozorný Krause si všiml, že nervová tělíska, která pozoroval, byla dvojího typu: jeden připomínal struktury ve tvaru pohárku a stonku v ledvinách, které obsahovaly nervy se stočenými axony (výběžek nervové buňky sloužící jako informační výstup při přenosu informace mezi neurony nebo mezi neuronem a jinými buňkami), a druhý bylo válcovitý, s jednodušším uspořádáním axonů.

Ačkoliv nebyl problém je důkladně popsat, Krause ani nikdo jiný od té doby nedokázal přijít na to, k čemu tělíska přesně slouží. Některé medicínské učebnice tvrdí, že reagují na chlad, ačkoli důkazy pro to nebyly nijak přesvědčivé.

Více článků z oblasti medicíny a zdraví naleznete v Panoramě 21, která je právě v prodeji.

Obarvením řezů genitální tkáně myších samců a samic vědci, kteří stojí za tímto nejnovějším výzkumem, zjistili, že v penisu a klitorisu se nachází podobný počet Krauseho tělísek jako u lidí.

Pomocí genetických analýz pak badatelé mohli určit, na co nervy uložené uvnitř těchto struktur reagují. Ukázalo se, že tělíska vnímají jemné dotyky a vibrace. O jejich přítomnosti pak okamžitě informují mozek.

Jinými slovy, právě tato tělíska způsobují, že při sexu má člověk příjemné pocity. Pokud jde o spekulativní roli tělíska při detekci chladu v okolním prostředí, studie nezjistila žádné známky aktivity v reakci na dramatické změny teploty.

Už jen na základě těchto výsledků se dá tvrdit, že Krausova tělíska hrají významnou roli v sexuálním uspokojování savců. Stimulace těchto struktur u spoutaných myších samců je vzrušovala. Zatímco myši geneticky upravené tak, aby jim tyto nervové svazky chyběly, nevykazovaly žádné známky vzrušení.

Související články
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz