Domů     Zajímavosti
Noc vědců plná tajemství se blíží
Jan Zelenka 14.9.2023

Hlavním tématem letošního ročníku Noci vědců je „tajemství“. Avšak několik lákadel, které na 6. října připravuje Slezská univerzita v Opavě, můžeme prozradit už nyní. V nabídce je například vesmír, umělá inteligence, hry pro děti, ochutnávka středověké kuchyně nebo jedlého hmyzu. Vstup je zdarma..

Dlouho do noci budou mít otevřena všechna tradiční univerzitní místa a budovy v Opavě. Naštěstí nejsou daleko od sebe.

Na vesmír běžte do Fyzikálního ústavu

Na Bezručově náměstí 13 vystoupáte na nově vybudovanou střešní terasu univerzitní observatoře WHOO! a dalekohledem odhalíte tajemství noční oblohy. Ve sférickém kině Unisféra zažijete jízdu, během které „vyskočíte“ z točící se centrifugy přímo do vesmírné rakety.

Ale pozor, na obě programové nabídky si včas rezervujte místo, rezervace jsou již dostupné na webu www.nocvedcu.cz.

Sférické kino Unisféra

Workshop AI

Na stejné adrese sídlí informatici Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Ti už se nemohou dočkat, až vám předvedou poklady své robotické laboratoře. A pokud vás zajímá, máme-li se obávat masového využití umělé inteligence, stavte se na workshopu Tajemství úspěšných promptů pro nástroje AI.

Nabídka této fakulty je stejně pestrá jako paleta jejích studijních programů. Zajistěte si místo v Návštěvnickém centru U Vavřince a navštivte kulinární workshop Odhalená tajemství středověkých receptářů spojený s degustací. Nabízí se však jen omezený počet míst, proto je lepší rezervace.

foto: Ilustrační foto

Pro rodiny s dětmi

Fakulta veřejných politik představí skřítka Vesíka a pátrací hru pro děti, do které se mohou zapojit i rodiče. Kromě toho vám bude poodhaleno tajemství řeči, mysli a vzniku života nebo lidské kostry.

Přijeďte také do Karviné

V Karviné se nachází Obchodně podnikatelská fakulta, která svou programovou nabídku přestěhovala blíže centru města, do veřejnosti lépe přístupné budovy na Univerzitním náměstí. Do Noci vědců zapojila i místní střední průmyslovou školu, jejíž studenti si přivedou roboty s tajemným posláním.

Budoucí manažeři vás také seznámí s receptem na úspěch těch nejlepších obchodních značek a uvedou vás do světa obrazů, lidské psychiky i parapsychologických jevů. Pro zvídavé mozky budou připraveny tajemné boxy, mlsné jazýčky zase otestují trendy raw stravu.

foto: Ilustrační foto

Vševěd

Na webu Noci vědců najdete krátká soutěžní videa současných vědců a vědkyň, kteří se snaží dokázat, že věda není vůbec nudná a věnovat se jí znamená obohatit se o fascinující zážitky a vědomosti. Hlasovat pro toho, komu se to podle vás daří nejlépe, můžete přímo na webu v sekci Vševěd 2023.

Související články
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz