Domů     Medicína
Vrací se malárie zpět za oceán?
Zdroj: Freepik

V letošním roce se Američané byli donuceni „vrátit“ zpět do minulosti. Po více než 20 letech se totiž na Floridě podařilo zachytit stopy jednoho z nejstarších nepřátel člověka, malárie….

Každým rokem se na území USA objeví 2000 případů malárie. Drtivou většinu z nich lze však vystopovat k jedincům, kteří přicestovali ze subsaharské Afriky nebo jižní Asie. Teď se ale situace změnila. Odborníci totiž zaznamenali hned pět osob, které se nakazily přímo na slunném jihu.

Bylo to v máji

První nemocný byl diagnostikován 26. května na Floridě, kde se následně podařilo vytrasovat další tři nakažené. Poslední dosud zaznamenaný případ spadá do oblasti Texasu. Podle lékařů si však žádný z pacientů nepřivezl infekční onemocnění ze zahraniční, s největší pravděpodobností se tedy jedná o lokální nákazu. Prozatím ale neexistuje důkaz, že by spolu obě ohniska jakkoli souvisely.

Stačil jeden nakažený

Jako nejvíce pravděpodobná se proto jeví domněnka, že dotyčné jedince nakazil komár rodu Anopheles, který si předtím pochutnal na krvi osoby vracející se z rizikové oblasti. Ačkoli není možné si tuto teorii ověřit, jelikož se nepodařilo nalézt další nakažené, jsou odborníci přesvědčeni, že v oblasti Mexického zálivu není populace komárů přenášejících malárii nijak veliká.

I přesto Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo upozornění, že každý, kdo pocítí jakékoli příznaky, by měl neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Zároveň však uvedlo, že riziko nákazy zůstává i přes jistou obezřetnost skutečně nízké. Drtivá většina onemocnění malárií, dokonce až 95 %, totiž připadá na africké země.

Důsledná kontrola

„Spojené státy byly kdysi místem, kde bylo mnoho malárie a nemocí přenášených komáry, včetně žluté zimnice,“ popsal americký lékař specializující se na infekční onemocnění, Amesh Adalja.

Žádná spolehlivá bariéra, která by komářím nemocem zabránila v přenosu také na jiná světová území, totiž neexistuje. To, co onemocnění dokázalo na 20 let udržet na uzdě, byla především důsledná kontrola.

Veškeré oblasti se stojatou vodou byly navíc proměněny v nehostinné. A další experti tuto teorii potvrzují, když situaci přisuzují souběhu čtyř faktorů – chudobě, urbanizaci, migraci lidí a změnám klimatu.

„Dokázali jsme přerušit přenosový řetězec tím, že jsme odvodnili bažiny, zlepšili kvalitu bydlení. Většina obyvatel navíc začala hojně využívat klimatizaci“ popsal pracovník Texaského biomedicínského výzkumného institutu v San Antoniu, Ian Cheeseman.

Více se dočtete v čísle 10/2023, které vychází již v pondělí!

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz