Domů     NOVINKY
Právě vyšlo letošní deváté číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas

komerční sdělení

A stejně jako obvykle, je i nyní plné zajímavých článků ze světa hobby, kreativity a zahradničení. Tentokrát jsme se zaměřili na skryté možnosti. Je úplně jedno, zda máte obří zahradu nebo jenom maličký prostor. Kouzlit můžete s jakýmkoli pozemkem, chce to jen trochu plánování. Věřte, že výsledek bude stát za to!

Nezapomněli jsme ani na houbaření, které právě v těchto dnech zažívá svůj vrchol. Vyzkoušet můžete osvědčené houbové klasiky, poradíme vám ale také, jak lze houby zpracovat i netradičním způsobem. Už jste například slyšeli o kvašení? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit!

Jestli chcete vyzkoušet něco trochu jiného i na vaší zahrádce, přinášíme vám tipy na pěstování méně obvyklých druhů zeleniny a bylinek. A samozřejmě nechybí ani pořádná porce tvoření, vše doplněné o skvělé recepty a péči o domácí mazlíčky.

Pokud vás už trochu unavuje pěstovat stále to samé, zkuste tentokrát i něco méně tradičního. Je libo třeba bylinku na gyros, nebo kulinářskou kaparu? Rozhodně vás teď neodrazujeme od pěstování tradičních bylinek a zeleniny, ty samozřejmě na každou zahradu patří. Občasné zpestření vám ale otevře pěstitelské obzory. Spousta méně známých rostlin se dá pěstovat v květináči, takže si je užijete třeba i na balkonu nebo terase.

Bylinka chutnající po olivách a specialita nejen na gyros

Netradičních bylinek s výraznou chutí seženete spoustu. Některé chutnají po houbách, jiné zase šlapou na paty zralým sýrům s plísní. Omáčky a polévky hravě dochutíte například houbovou bylinou. Její listy se dají připravit i na způsob špenátu. Skvělý chuťový zážitek si dopřejte díky sýrové bylině. Tu ocení také vegani, chuť sýra si tak vychutnají i bez potravin živočišného původu. Na plném slunci vám poroste jako „z vody“ svatolina olivová. Její úzké zelené větvičky výborně dochutí například pizzu, zeleninové omáčky, saláty, pomazánky i jakékoli grilované maso. Pelyněk jistě znáte, hlavně brotan nebo estragon, pelyněk kavkazský vám ale asi nic neřekne. Jedná se o bylinu s výraznou chutí, která dodá nejen gyrosu ten správný říz. Právě proto se jí také říká gyrosová bylinka. Všechny uvedené byliny pěstujte nejlépe v květináči, s naší zimou si totiž neporadí. Ještě než na podzim začne mrznout, přeneste je do světlé, ale chladné místnosti, kde počkají na jaro.

Ochutnejte Středomoří

Také jste si při dovolené v Řecku nebo v jiné destinaci, jejíž břehy omývá Středozemní moře, všimli zajímavého keře s poléhavými větvemi, které zdobí bílé květy s dlouhými a svítivě fialovými tyčinkami? Jen málokdo by čekal, že se jedná o kaparu trnitou, ze které se sklízejí poupata mírně nahořklé chuti. Právě ta se potom nakládají a používají na dochucení různých pokrmů. I touto rostlinou si totiž můžete doplnit svou sbírku jedlých rostlin. 

V aktuálním vydání se však dozvíte mnohem více. Vyrobit si s námi můžete nádherné dekorace pletené z papíru nebo parfém podle vašich představ. Poradíme vám také, jak se postarat o zeleninu s dlouhou sezonou, i to, jak správně pečovat o kočičí babičku. Časopis můžete koupit za pouhých 34,90 Kč.

 

Titul si můžete předplatit zde ZDE

reklama
Související články
Po letech studia a spolupráce s egyptology složil Michael Zann, zakladatel českého hudebního projektu NEMUER, album s tematikou starověkého Egypta. Ve spolupráci s českou pop-surrealist malířkou Klárou Sedlo a profesionály z filmového průmyslu vycházejí z textů Knihy mrtvých a přenesou publikum na fantastickou cestu egyptským podsvětím. Kromě hry na historické nástroje představí NEMUER také průkopnický […]
V sobotu 23. září 2023 v 8 hodin a 50 minut našeho času nastane podzimní rovnodennost. Z astronomického pohledu jde o okamžik, kdy se střed slunečního kotouče ocitne na světovém rovníku v souhvězdí Panny, severně od jasné hvězdy Spica. Pozorovat noční oblohu můžete v tento den třeba v brněnské hvězdárně a planetáriu, program naleznete zde. Vzácně může […]
S lidskými zuby bývá mnohdy kříž. Jakmile se jednou pokazí, jejich náhrada je možná pouze s pomocí umělých komponentů. U hlodavců je tomu ale přesně naopak, myším totiž jejich přední řezáky dorůstají, a to po celý život. Po stopách růstu „Zajímavé je nejen samotné dorůstání, ale také to, že když si myš zub ulomí, tak […]
Letos uplynulo 50 let od chvíle, kdy byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Beskydy. Tehdy se naše východní pohoří stalo v pořadí 10. chráněnou krajinnou oblastí a svou rozlohou 1160 km2 je dodnes největší CHKO v České republice. Beskydy nabízejí úžasnou kulturu, divokou faunu i léčivá flóru. A také příběhy unikátních firem, které tu s ohledem k […]
Neprůstřelné vesty mají velký úkol: zabránit projektilu nebo střepině, aby poškodily křehkou tkáň lidského těla. Jejich oblékání však může být náročné a také váha bývá nezanedbatelná. Nicméně tradiční kevlar má odlehčeného nástupce, který slibuje zvýšenou ochranu a větší pohodlí. Moderní armády ani bezpečnostní složky se bez neprůstřelné vesty neobejdou. Chrání zdraví i životy jejich členů. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz