Domů     NOVINKY
Právě vyšlo letošní deváté číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas

komerční sdělení

A stejně jako obvykle, je i nyní plné zajímavých článků ze světa hobby, kreativity a zahradničení. Tentokrát jsme se zaměřili na skryté možnosti. Je úplně jedno, zda máte obří zahradu nebo jenom maličký prostor. Kouzlit můžete s jakýmkoli pozemkem, chce to jen trochu plánování. Věřte, že výsledek bude stát za to!

Nezapomněli jsme ani na houbaření, které právě v těchto dnech zažívá svůj vrchol. Vyzkoušet můžete osvědčené houbové klasiky, poradíme vám ale také, jak lze houby zpracovat i netradičním způsobem. Už jste například slyšeli o kvašení? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit!

Jestli chcete vyzkoušet něco trochu jiného i na vaší zahrádce, přinášíme vám tipy na pěstování méně obvyklých druhů zeleniny a bylinek. A samozřejmě nechybí ani pořádná porce tvoření, vše doplněné o skvělé recepty a péči o domácí mazlíčky.

Pokud vás už trochu unavuje pěstovat stále to samé, zkuste tentokrát i něco méně tradičního. Je libo třeba bylinku na gyros, nebo kulinářskou kaparu? Rozhodně vás teď neodrazujeme od pěstování tradičních bylinek a zeleniny, ty samozřejmě na každou zahradu patří. Občasné zpestření vám ale otevře pěstitelské obzory. Spousta méně známých rostlin se dá pěstovat v květináči, takže si je užijete třeba i na balkonu nebo terase.

Bylinka chutnající po olivách a specialita nejen na gyros

Netradičních bylinek s výraznou chutí seženete spoustu. Některé chutnají po houbách, jiné zase šlapou na paty zralým sýrům s plísní. Omáčky a polévky hravě dochutíte například houbovou bylinou. Její listy se dají připravit i na způsob špenátu. Skvělý chuťový zážitek si dopřejte díky sýrové bylině. Tu ocení také vegani, chuť sýra si tak vychutnají i bez potravin živočišného původu. Na plném slunci vám poroste jako „z vody“ svatolina olivová. Její úzké zelené větvičky výborně dochutí například pizzu, zeleninové omáčky, saláty, pomazánky i jakékoli grilované maso. Pelyněk jistě znáte, hlavně brotan nebo estragon, pelyněk kavkazský vám ale asi nic neřekne. Jedná se o bylinu s výraznou chutí, která dodá nejen gyrosu ten správný říz. Právě proto se jí také říká gyrosová bylinka. Všechny uvedené byliny pěstujte nejlépe v květináči, s naší zimou si totiž neporadí. Ještě než na podzim začne mrznout, přeneste je do světlé, ale chladné místnosti, kde počkají na jaro.

Ochutnejte Středomoří

Také jste si při dovolené v Řecku nebo v jiné destinaci, jejíž břehy omývá Středozemní moře, všimli zajímavého keře s poléhavými větvemi, které zdobí bílé květy s dlouhými a svítivě fialovými tyčinkami? Jen málokdo by čekal, že se jedná o kaparu trnitou, ze které se sklízejí poupata mírně nahořklé chuti. Právě ta se potom nakládají a používají na dochucení různých pokrmů. I touto rostlinou si totiž můžete doplnit svou sbírku jedlých rostlin. 

V aktuálním vydání se však dozvíte mnohem více. Vyrobit si s námi můžete nádherné dekorace pletené z papíru nebo parfém podle vašich představ. Poradíme vám také, jak se postarat o zeleninu s dlouhou sezonou, i to, jak správně pečovat o kočičí babičku. Časopis můžete koupit za pouhých 34,90 Kč.

 

Titul si můžete předplatit zde ZDE

Související články
Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Čirok je v České republice proti majoritním obilninám – pšenici, rýži a kukuřici, zatím okrajový, globálně však představuje významnou zemědělskou plodinu. Základem výživy […]
Dětská kreativita má své kořeny mnohem hlouběji v historii, než jsme si kdy mysleli. Nové výzkumy ukazují, že mnoho jeskynních kreseb z doby ledové mohly vytvořit děti. Tyto objevy mění naše představy o kulturním a společenském životě pravěkých komunit. Analýza jeskynního umění z doby mladého paleolitu, včetně kreseb v jeskyních Margot ve Francii a Las […]
Tým profesora Jana Havlíčka z katedry zoologie bude v rámci nového mezinárodního projektu zkoumat význam čichu novorozenců pro úspěšný začátek a udržení kojení. Úspěšné kojení je zásadní pro přežití, růst a zdraví dítěte. Světová zdravotnická organizace udává, že přibližně polovina matek na celém světě má potíže se zahájením kojení. Proto je po dobu prvních šesti […]
Češi za rok najedou téměř 76 miliard kilometrů. Ukázala to analýza, kterou pomocí dat z STK zpracoval odborný datový tým společnosti Cebia, která je známá především tím, že pomáhá motoristům bojovat proti podvodům při prodeji ojetin prostřednictvím kontroly jejich historie. Hypoteticky se tak Češi ročně dostanou 515krát ke Slunci, 197 tisíc krát k Měsíci či […]
NOVINKY Objevy Technika 12.12.2024
Robotika opět pokročila na další úroveň. Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT vyvinuli systém, díky kterému se humanoidní roboti mohou pohybovat mezi lidmi přirozeně a bezpečně. Třeba i hrát stolní hry. Tento přelomový algoritmus, nazvaný Harmonious, umožňuje humanoidům nejen reagovat na své okolí, ale také být empatickými společníky, kteří v reálném čase přizpůsobují své pohyby aktuálním […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz