Domů     Technika
Absolutní ticho? Jen pro odvážné!
Kromě testování firemních zařízení je možné místnost navštívit v rámci krátké prohlídky. Zdroj: Microsoft

Víte, jak přesně zní ticho? Pracovníci v nejtišší komoře světa tu představu od roku 2015 mají. Při delším pobytu totiž slyší svůj vlastní tep, zvonění v uších nebo proudění krve v žilách..

Pokud neodoláte, a ve speciálním prostoru setrváte nějakou tu minutu, nakonec s největší pravděpodobností ztratíte rovnováhu.

Absence jakéhokoli zvuku totiž zcela rozhodí vaše prostorové uvědomění. Namísto k psychologickým experimentům však tento unikát slouží společnosti Microsoft, která za jeho zdmi testuje hladinu hluku různých počítačových součástek.

Ta „nej“

Unikátní audio laboratoř se nachází v sídle společnosti v Redmontu ve státě Washington. Ačkoli firma vlastní hned tři odhlučněné místnosti, tato patří k nejtišším na světě, což potvrdili i zástupci z Guinessovy knihy rekordů.

Navržena byla totiž tak, aby se do jejího nitra nedostaly zvuky zvenčí a zároveň, aby se ani sebemenší šustnutí neodrazilo od ostatních objektů. Stěny místnosti byly pokryty klíny ze zvukotěsného materiálu absorbujících každý zbytek zvuku.

Podobným stylem byla ošetřena i podlaha. Namísto klínů však pracovníci přechází po roštu, který je umístěn nad nimi. Do úplně nejnižší části konstrukce byla zakomponována soustava pružin tlumících jakékoli vibrace.

Větší klid neexistuje

Po stavební stránce by se tedy prostor dal označit za dokonale odhlučněný, jelikož měřící přístroje zde nasnímaly hodnoty -20,6 decibelů (dBA).

„Brownův pohyb, tedy náhodný pohyb vzdušných částic v prostoru, má hodnotu -23 dBA. Nemůžete být tišší, protože to jsou už jen částice vzduchu, které se pohybují. Jsme na okraji toho, kde jsou hranice fyziky,“ uvedl inženýr Microsoftu, Hundraj Gopal. Podle něj se větší ticho nachází už jen na odlehlém vesmírném místě, ve vakuu.

Jak zní srdce?

A v čem, že spočívá smysl „komory hrůzy“, jak je místnosti někdy přezdíváno? Podle Gopala zejména v možnosti naplno poslouchat své tělo – ať už jde o tlukot srdce nebo proudění krve v žilách.

„Většina lidí považuje absenci zvuku za ohlušující, cítí pocit plnosti v uších nebo zvonění. Velmi slabé zvuky jsou jasně slyšitelné, protože okolní hluk je výjimečně nízký. Když otočíte hlavou, uslyšíte i tento pohyb.

Slyšíte, jak dýcháte, a zní to poněkud hlasitěji,“ dodal. Málokdo zde proto vydrží déle než pár minut. Někteří odvážlivci se po návštěvě přiznali, že slyšeli skřípat vlastní kosti při chůzi. Dalším praskání v uších přivodilo závratě.

Pracovníci však připouští, že se jedná o zcela novou zkušenost, jelikož v běžném světě jsme různým zvukům vystaveni prakticky neustále.

Více dočtete v novém čísle 9/2023, které je právě v prodeji.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz