Domů     NOVINKY
Právě vyšlo letošní deváté číslo vašeho oblíbeného časopisu Můj čas na kafíčko pro vaše hobby a volný čas

komerční sdělení

A stejně jako obvykle, je i nyní plné zajímavých článků ze světa hobby, kreativity a zahradničení. Tentokrát jsme se zaměřili na skryté možnosti. Je úplně jedno, zda máte obří zahradu nebo jenom maličký prostor. Kouzlit můžete s jakýmkoli pozemkem, chce to jen trochu plánování. Věřte, že výsledek bude stát za to!

Nezapomněli jsme ani na houbaření, které právě v těchto dnech zažívá svůj vrchol. Vyzkoušet můžete osvědčené houbové klasiky, poradíme vám ale také, jak lze houby zpracovat i netradičním způsobem. Už jste například slyšeli o kvašení? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit!

Jestli chcete vyzkoušet něco trochu jiného i na vaší zahrádce, přinášíme vám tipy na pěstování méně obvyklých druhů zeleniny a bylinek. A samozřejmě nechybí ani pořádná porce tvoření, vše doplněné o skvělé recepty a péči o domácí mazlíčky.

Pokud vás už trochu unavuje pěstovat stále to samé, zkuste tentokrát i něco méně tradičního. Je libo třeba bylinku na gyros, nebo kulinářskou kaparu? Rozhodně vás teď neodrazujeme od pěstování tradičních bylinek a zeleniny, ty samozřejmě na každou zahradu patří. Občasné zpestření vám ale otevře pěstitelské obzory. Spousta méně známých rostlin se dá pěstovat v květináči, takže si je užijete třeba i na balkonu nebo terase.

Bylinka chutnající po olivách a specialita nejen na gyros

Netradičních bylinek s výraznou chutí seženete spoustu. Některé chutnají po houbách, jiné zase šlapou na paty zralým sýrům s plísní. Omáčky a polévky hravě dochutíte například houbovou bylinou. Její listy se dají připravit i na způsob špenátu. Skvělý chuťový zážitek si dopřejte díky sýrové bylině. Tu ocení také vegani, chuť sýra si tak vychutnají i bez potravin živočišného původu. Na plném slunci vám poroste jako „z vody“ svatolina olivová. Její úzké zelené větvičky výborně dochutí například pizzu, zeleninové omáčky, saláty, pomazánky i jakékoli grilované maso. Pelyněk jistě znáte, hlavně brotan nebo estragon, pelyněk kavkazský vám ale asi nic neřekne. Jedná se o bylinu s výraznou chutí, která dodá nejen gyrosu ten správný říz. Právě proto se jí také říká gyrosová bylinka. Všechny uvedené byliny pěstujte nejlépe v květináči, s naší zimou si totiž neporadí. Ještě než na podzim začne mrznout, přeneste je do světlé, ale chladné místnosti, kde počkají na jaro.

Ochutnejte Středomoří

Také jste si při dovolené v Řecku nebo v jiné destinaci, jejíž břehy omývá Středozemní moře, všimli zajímavého keře s poléhavými větvemi, které zdobí bílé květy s dlouhými a svítivě fialovými tyčinkami? Jen málokdo by čekal, že se jedná o kaparu trnitou, ze které se sklízejí poupata mírně nahořklé chuti. Právě ta se potom nakládají a používají na dochucení různých pokrmů. I touto rostlinou si totiž můžete doplnit svou sbírku jedlých rostlin. 

V aktuálním vydání se však dozvíte mnohem více. Vyrobit si s námi můžete nádherné dekorace pletené z papíru nebo parfém podle vašich představ. Poradíme vám také, jak se postarat o zeleninu s dlouhou sezonou, i to, jak správně pečovat o kočičí babičku. Časopis můžete koupit za pouhých 34,90 Kč.

 

Titul si můžete předplatit zde ZDE

Související články
NOVINKY Objevy Technika 7.11.2024
Google dosáhl významného pokroku ve vývoji kvantových počítačů. S procesorem Sycamore nyní dokáže překonat nejlepší superpočítače na světě při provádění složitých a specifických výpočtů. Tento procesor s 67 kvantovými bity (qubity) vykazuje novou úroveň výpočetní síly díky pokročilým operacím, které vstupují do tzv. fáze slabého šumu. Je to důležitý milník v oblasti kvantových výpočtů, protože […]
NOVINKY Objevy 4.11.2024
18. 10. 2024, 11.00 amerického času. Přesně v tento moment otevřel Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd svoji laboratoř v Bostonu. Je to poprvé, co se něco takového české vědě podařilo. Čeští (bio)chemici se tím dostávají do těsné blízkosti nejlepších vědeckých institucí světa, např. Harvardovy univerzity, MIT nebo Boston Medical Center (Centra klinické medicíny). […]
Medicína NOVINKY 28.10.2024
Německým biologům se podařilo nafilmovat dosud nemožné. S pomocí vylepšené technologie zachytili okamžik, kdy se vajíčko uvolní z folikulu, specializovaného útvaru ve vaječníku. Nyní doufají, že jejich zobrazovací technika poslouží v řadě dalších oblastí. Fascinující proces, na jehož konci je nový člověk, začíná ve vaječníku. V orgánu, jehož velikost je přirovnávána ke švestce, dochází každý […]
NOVINKY Technika 16.9.2024
Společnost OpenAI slaví. Nedávno totiž světu představila nový model umělé inteligence o1-preview, která dokáže uvažovat jako člověk. Namísto běžných situací by však měla najít uplatnění především v profesionální sféře. Jedná se o první model z nové řady, který má ambici zlepšit schopnosti strojového uvažování a řešení složitých problémů – zejména v oblastech vědy, kódování nebo […]
NOVINKY 4.9.2024
Udržitelnost byla dřív jen mantrou nadstavby lepšího života pro dobro přírody, dnes se týká všech. Šest fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích dokonce společně chystá otevření bakalářského studijního programu „Management udržitelnosti“ pro lepší spolupráci mezi akademiky a neakademiky. To přispěje k rozvoji trvale udržitelného přístupu v praxi. Ale kromě toho na jihu Čech mají plné hard-disky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz