Domů     Vesmír
Červení trpaslíci mohou hostit miliony obyvatelných světů
Martin Janda 3.6.2023

Naše Slunce, která spadá do kategorie tzv. žlutých trpaslíků, není zdaleka nejrozšířenějším typem hvězd v naší galaxii. Těmi jsou červení trpaslíci, malé objekty, jejichž hmotnost dosahuje jen maximálně poloviny hmotnosti Slunce. I ony však mohou vytvářet zajímavé planetární systémy..

Červení trpaslíci hostí ve svém okolí spoustu planet. I nejbližší hvězda v našem sousedství Proxima Centauri, která do této třídy hvězd spadá, sleduje, jak kolem ní obíhají nejméně tři planety. Červení trpaslíci však produkují méně tepla, než kupříkladu Slunce, tudíž, aby se případné planety pohybovaly v obyvatelné zóně, musí být velmi blízko hvězdy.

V takovém případě však na ně mohou působit extrémní slapové síly, které s každou známkou života dokážou pořádně zatočit.

Nedávná analýza astronomů z Floridské univerzity vrhla na tato zajímavá nebeská tělesa nové světlo. Podle jejich nejnovějších zjištění by dvě třetiny planet u červených trpaslíků sice mohly být vystaveny extrémním slapovým silám, avšak zbývající třetina planet, může obývat obyvatelnou zónu bez působení slapových sil.

Studie mimo jiné hodnotila excentricitu oběžných drah více než 150 planet obíhajících kolem červených trpaslíků, jejichž velikost je srovnatelná s Jupiterem. Vědci vysvětlili, že čím blíže je oběžná dráha planety ke své hvězdě – srovnatelná se vzdáleností Merkuru od Slunce – tím pravděpodobněji dochází k jejímu slapovému ohřevu v důsledku excentrické dráhy.

Toto gravitační roztahování a deformace způsobené nepravidelnou dráhou planety vytváří tření, které planetu zahřívá. V extrémních případech by tento proces mohl způsobit, že se planeta stane nehostinnou, protože se z ní vypaří veškerá potenciální kapalná voda.

Podle astronomky Sarah Ballardové jsou tyto slapové síly relevantní pouze pro malé hvězdy, protože obyvatelná zóna je v dosahu těchto vlivů.

Studie došla k závěru, že hvězdy s více planetami mají s největší pravděpodobností takové kruhové dráhy, které jim umožňují udržet kapalnou vodu. Naopak u hvězd s jedinou planetou byla vysoká pravděpodobnost, že se u nich projeví slapové extrémy, které by sterilizovaly povrch.

Vzhledem k tomu, že třetina planet v této vybrané skupině vykazovala dostatečně mírné dráhy pro udržení kapalné vody, je pravděpodobné, že naše Mléčná dráha, galaxie doslova překypující červenými trpaslíky, obsahuje velké množství perspektivních planet, která stojí za to zkoumat z hlediska života mimo naši Sluneční soustavu.

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz