Domů     Technika
Plynulá doprava: Budou mít semafory v budoucnu čtvrtou barvu?
Zdroj: Pixabay

Už děti vědí, co znamenají tři barvy na semaforu. Ale co kdyby se na něm najednou objevilo i bílé světlo? Není vyloučeno, že se to stane a výzkumníci horlivě zvažují, kdy a jak ho prosadit. Souvisí s autonomními vozidly a i pro ta obyčejná by prý mohlo mít jen samé výhody..

Autonomní vozidla (AV) brázdí silnice po celém světě ve stále hojnějším počtu. A vývoj jde nezadržitelně kupředu, takže těchto vozidel bude nejenom více, ale budou také mnohem sofistikovanější (existuje šest úrovní autonomie).

V souvislosti s těmito výhledy se experti zamýšlejí nad tím, jak zařídit, aby na cestách nevznikal chaos. Může dojít třeba i ke změně barev na semaforech.

Jedno světlo navíc

Po desetiletí jsme zvyklí, že semafory mají tři barvy: zelenou, žlutou a červenou. V hypotetické budoucnosti by mohly mít nainstalovanou i bílou barvu. Navrhují to výzkumníci z americké North Carolina State University a podle nich by tato inovace mohla pomoci redukovat intenzitu a trvání dopravní zácpy i jejich celkovou tvorbu a také pomoci snížit spotřebu pohonných hmot.

Jak by to celé fungovalo? Červená barva by stále znamenala povinnost zastavit a zelená možnost pokračovat v cestě. A bílé světlo by bylo znamením pro lidské řidiče, aby se zaměřili na auto před sebou. Tento koncept využívá výpočetní výkon autonomních vozidel, která by v určitém rozsahu bezdrátově komunikovala mezi sebou i se semafory na křižovatkách, což by umožnilo efektivněji koordinovat dopravní tok i doporučit optimální rychlost.

Čím více, tím lépe

Všichni lidé za volantem by byli prostřednictvím bílého světla informováni, aby následovali auto před sebou, co se týká zastavení nebo pokračování v jízdě. Jakmile počet AV na dané křižovatce klesne pod určitou hranici, semafory se vrátí ke své běžné tříbarevné signalizaci.

V simulovaných modelech bylo prokázáno, že autonomní vozidla zlepšují plynulost dopravy sama o sobě a přidané bílé světlo na semaforu by jejich pozitivní vliv na dopravní situaci dále zvýšilo. Odborníci přišli na to, že čím vyšší je procento AV na křižovatce, tím rychleji se provoz pohybuje s možným zlepšením v rozmezí od 40 do 99 %, pokud jde o zmírnění celkového zpomalení.

Výzkumníci poznamenávají, že když počet samořiditelných aut na křižovatce přesáhne 30 %, zlepšení se stane významnějším. Se 70 % AV v provozu může křižovatka běžet jako plně automatizovaný „režim bílé fáze“.

Jak a kde začít?

Tato studie navazuje na předchozí výzkum z roku 2020 provedený stejným týmem, kdy byl dopravní tok řízen centrálním počítačem propojeným s křižovatkou a potřebné výpočty mohly spravovat samotná autonomní vozidla.

Modernizace každé silniční křižovatky by samozřejmě vyžadovala čas i peníze, ale vědci se domnívají, že určité aspekty řešení zahrnujícího bílé světlo na semaforu by mohly být implementovány relativně snadno.

Dalším krokem vpřed by byly zkušební inovované semafory v některých předem vytipovaných místech. Mohlo by jít například o lokality, kde dochází k velkému objemu provozu užitkových vozidel. Experti tvrdí, že realizace pilotního projektu v takovém prostředí by bylo velkým přínosem pro komerční dopravu, například v blízkosti přístavů.

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz