Domů     Historie
Dér el-Medina: Vesnice pro uměleckou elitu
Zdroj: Flickr

Odpočívala tiše, vysoko ve skalách, aby se stala kolébkou největších uměleckých mágů své éry. Jedince, jež talent otiskli do surových kamenů, aby dodnes vyprávěly jejich příběh.

Aby se Údolí králů mohlo těšit ze své slávy musel jej někdo vykřesat. Zformovat z kamení a písku. Už od počátků se v něm protáčeli desítky lidí různých profesí – kameníci, štukatéři, kresliči, malíři či tesaři.

Později také zlatníci, kováři, úředníci a lékaři. Doprava všech potřebných sil na místo určení však byla už pro Amenhotepa I. těžkým oříškem.

Procesí se táhla a navíc přitahovala nežádoucí pozornost. Teprve až jeho syn Thutmose I. přišel s myšlenkou na zřízení chráněné dílny.

Nezkrotný vodní živel

Obyvatelé svůj nový domov nazývali „Set Maat“, v překladu Místo pravdy anebo jednodušeji „Pa demi“, tedy Sídliště. Teprve později se pro něj vžil název Dér el-Medina odkazující ke zbytkům nedalekého koptského kláštera.

Vesnice se nacházela vysoko ve skalách, čímž na první pohled pohodový život pracující třídy měnila v každodenní hon nejen za prací. I za dobrodružstvím.

Lidem totiž chyběla voda, a to i přes několik marných snah o vykopání funkčních studen. Podobné to bylo také s jídlem, které se muselo každý den dovážet, spolu s předměty denní potřeby.

Československá stopa

Na jejím prozkoumání pracovali francouzští archeologové přes 30 let, což místo řadí k jednomu z nejdokonaleji zmapovaných v Egyptě. Práce započaly již roku 1917. Od roku 1930 byl součástí výpravy také egyptolog s českými kořeny Jaroslav Černý (1898–1970).

Ten právě zde dostal možnost se vypracovat na největšího světového znalce písma a jazyka Nové říše. Jen díky jeho horlivým poznatkům bylo možné zrekonstruovat život a zvyky obyvatel.

Podle Černého se vesnice skládala z 68 domů, v nichž bydlelo na 120 rodin. Obklopovala ji několikametrová zeď, vchod byl pod nepřetržitým dozorem vojáků. Jádrem byla jedna hlavní ulice, na niž navazovaly dvě vedlejší.

Umělecký zázrak

Nejcennějším dochovaným pokladem je Sennedžemova hrobka, kterou si bývalý předák dělníků Sennedžem pořídil kolem roku 1270 př. n. l. K jejímu objevení došlo 1. ledna 1886, a z toho, co se v jejím nitru podařilo objevit.

Odborníci usuzují, že skrývala poklady nedozírné ceny. Už jen výzdoba stěn z ní činí unikátní umělecké dílo. Umělci zachytili například jeho život v ráji, později na onom světě, kdy s manželkou oral i sklízel na polích. Dvojice také společně uctívala bohy.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz