Domů     Historie
Římský lékař byl pohřben spolu se svými lékařskými nástroji
Zdroj: ELTE, Faculty of Humanities

Archeologové objevili v Maďarsku 2000 let starou sbírku lékařských nástrojů, která patřila římskému lékaři. Byl s ní pohřben. Proč vlastně cestoval do pro Římany „barbarské“ země?

Hrob pocházející z římské éry byl nalezen poblíž města Jászberény v regionu Jászág ve středním Maďarsku. Město leží asi 55 kilometrů východně od Budapešti. Nalezena v něm byla nejen téměř kompletní kostra muže, ale u paty hrobu se nacházely také dvě dřevěné truhly plné lékařských nástrojů, jako jsou jehly, kleště či skalpely.

O unikátnosti nálezu svědčí to, že podobné truhly s nástroji byly objeveny pouze v Pompejích.

Skalpely špičkové kvality

Vykopávky prováděl tým odborníků z Univerzity Eötvöse Loránda (ELTE) v Budapešti. Archeologové odhadli, že lékaři, pocházejícímu z Římské říše, mohlo být v době smrti mezi 50 a 60 lety a netrpěl žádnou zjevnou nemocí či traumatem.

Sada lékařských nástrojů je datována do prvního století našeho letopočtu. Levente Samu, archeolog ELTE, který se na vykopávkách podílel, to komentuje: „Nalezené skalpely jsou špičkové kvality a hodí se pro chirurgické zákroky.“.

Jsou vyrobené z bronzu, zdobené stříbrem a mají odnímatelné ocelové čepele. Spolu s nimi byl objeven i brusný kámen, který sloužil k jejich ostření, případně k drcení léčivých bylin. Podobné skalpely byly nalezeny v římské Galii, regionu, který dnes zaujímá Francie a západní části Německa.

Místo nálezu je překvapující. Levente Samu k tomu říká: „Je zarážející, proč lékař vybavený tak unikátními nástroji navštívil tuto vzdálenou oblast, kterou Římané považovali za barbarskou. Tak označovali všechna území mimo Řím.“.

Zdroj: ELTE, Faculty of Humanities

Smrt daleko do domova

A pokračuje: „Aktuální předpoklad je, že dobře vybavený lékař, pravděpodobně vyškolený v některém z lékařských center v císařství, cestoval do této oblasti, aby tam někoho zachránil.“ Od konce prvního století našeho letopočtu byla Římská říše císařstvím, prvním císařem byl Augustus, adoptivní syn Julia Caesara.

Region kolem dnešního města Jászberény byl v té době ovládán Sarmaty z kmene Jazygů a sloužil jako nárazníkový stát mezi římským územím a Dáky dále na severu.

Oblast byla pořímštěna po markomanských válkách, které probíhaly v letech 166 až 188. Římané se v nich, za vlády císaře Marca Aurelia, utkali s několika germánskými, sarmatskými a gótskými kmeny. Bojovali především proti germánským Markomanům a Kvádům a sarmatským Jazygům.

Po vítězství Říma se region stal hranicí říše až do 5. století, kdy připadl Hunům. Proč lékař do oblasti jel a co se mu stalo osudným, zatím zůstává nevyřešeno hádankou.

Štítky:
Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz