Domů     Technika
Jaké jsou možnosti využití umělé inteligence v dnešním světě?

komerční sdělení

Téma umělé inteligence rezonuje naší společností čím dál intenzivněji. I vy jste se již určitě setkali s umělou inteligencí, která umí generovat obrázky, videa, hudbu či texty. Možná máte i povědomí o tom, že lze umělou inteligenci využít prakticky ve všech oblastech lidského života, vědy, podnikání, nebo třeba umění. Jaký přínos tedy má umělá inteligence v dnešním světě?.

Umělá inteligence (AI) se stává nevyhnutelnou součástí dnešního světa, který se stále více digitalizuje. AI je schopna analyzovat obrovské množství dat, odhalovat neviditelné vzory, zrychlovat procesy a zlepšovat výkon v mnoha oblastech.

Díky procesu průběžného učení a díky aktualizacím má navíc AI úctyhodnou schopnost neustálého vylepšování. AI je používána od vědeckého výzkumu po podnikání a vládní instituce, své využití ale najde i v běžném životě obyčejných lidí.

Rozezná rakovinu a zvládne i předběžnou diagnostiku

Jak lze tedy využít umělou inteligenci v jednotlivých odvětvích? Například v oblasti zdravotnictví má AI potenciál využití při diagnostice onemocnění a navrhování léčebných plánů.

Umělou inteligenci využívá například aplikace Ada, která uživatelům pomáhá s předběžnou autodiagnostikou. Umělá inteligence se osvědčila také v radiologii, kdy pomáhá při rozpoznání rakoviny na rentgenových snímcích.

Využít ji lze také k analýze zdravotních záznamů a identifikaci pacientů s vyšším rizikem vzniku specifických onemocnění.

Jsou auta bez řidiče budoucností bez nehod?

V automobilovém průmyslu se umělá inteligence využívá například při vývoji autonomních vozidel v rámci snahy o zlepšení bezpečnosti a snížení nehod na silnicích. Autonomní vozidla mohou být mnohem bezpečnější, pokud budou schopna v reálném čase reagovat na situace v dopravě.

Díky umělé inteligenci mohou vozidla lépe rozpoznat překážky a rizikové situace a zlepšit tak bezpečnost na silnicích..

Reklamní investice využité na maximum

V oblasti marketingu může zase AI pomoci firmám při cílení na zákazníky a personalizaci reklam, a tím pádem také k větší efektivitě reklamních kampaní a zvýšení prodeje.

Řada marketérů již teď využívá umělou inteligenci k identifikaci trendů a preferencí zákazníků a k personalizaci nabídek produktů a služeb.

Od medicíny po klimatické změny

V průmyslové výrobě může umělá inteligence ulehčit lidem práci při optimalizaci výrobních procesů a vylepšení kvality výrobků, v oboru financí má AI potenciál využití při rozhodování o investicích a optimalizaci portfolia, nebo dokonce třeba i při identifikaci podvodů.

Umělá inteligence může v řadě vědních oborů pomoci také při analýze velkého množství dat a identifikaci nových možností v různých oblastech, od medicíny po klimatické změny.

Umělá inteligence má potenciál využití také při řízení návaznosti procesů ve výrobě, organizaci a technologii výroby. Díky AI mohou být návaznosti procesů lépe koordinovány a optimalizovány, což vede k vyšší efektivitě, výkonnosti a hospodárnosti celého výrobního procesu.

Umělá inteligence může také pomoci s automatickým plánováním, předvídáním a včasnou detekcí případných chyb a s řízením zásob, což snižuje čas a náklady výroby a zvyšuje celkovou kvalitu výrobků.

Výrobní linky řízené pomocí AI jsou schopny se přizpůsobit měnícím se podmínkám, což umožňuje rychle reagovat na nové výzvy a potřeby trhu. Lidskou sílu, dosud potřebnou pro výkon těchto operací, lze pak efektivně využít v jiných směrech.

AI v IT: ochrana před kyberútoky či optimalizace výkonu sítě

Umělou inteligenci lze také účinně využít v oblasti IT, jmenovitě pak v oboru kybernetické bezpečnosti, kde se z AI stává čím dál důležitější součást procesu zajišťování kybernetické bezpečnosti a řízení provozu v sítích.

S pomocí AI mohou být identifikovány a neutralizovány bezpečnostní hrozby, jako jsou například malwarové útoky nebo phishingové e-maily.

Umělá inteligence zde může také být využita pro detekci anomálií v síťovém provozu a automatickou reakci na případné narušení bezpečnosti. Kromě toho může AI pomoci při řízení provozu v sítích a optimalizaci výkonu sítě, například prostřednictvím inteligentního rozložení zatížení a prediktivní údržby.

Díky tomu se zvyšuje bezpečnost a výkonnost sítě a minimalizují se výpadky a další problémy.

Zajímají vás možnosti využití umělé inteligence v oblasti IT? Nenechte si ujít přednášku Patrika Zandla na konferenci Kam kráčí digitální sítě ve čtvrtek 4. 5. 2023 v NH Hotel Olomouc.

REGISTRUJTE SE ZDE.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz