Domů     Zajímavosti
Jezte společně aneb Benefity rodinné večeře
Zdroj: Unsplash, Cristiano Pinto

Večeře v rodinném kruhu jsou příjemným zakončením dne, příležitost se uvolnit a popovídat si se svými blízkými. I když je Češi milují, každý den si je dopřává jen 9 % rodin. Alespoň třikrát týdně pak 60 % rodin.

Společné večeře přitom přinášejí spoustu výhod, včetně zdravotních. Třeba….

Nejnovější průzkum uskutečněný v září tohoto roku American Heart Association, kterého se zúčastnilo na 1 000 dospělých Američanů, ukazuje, že společná rodinná večeře pomáhá snížit hladinu stresu. Potvrdilo to 91 % dotázaných.

Dr. Erin Michosová, ředitelka preventivní kardiologie na univerzitě Johnse Hopkinse v americkém Baltimoru, k tomu říká: „Sdílení jídla s ostatními je skvělým způsobem, jak snížit stres, zvýšit sebevědomí a zlepšit sociální spojení, zejména u dětí.“.

Snížení rizika onemocnění srdce

A dodává: „Neustálý, chronický stres může celoživotně zvyšovat riziko srdečních onemocnění, jakými jsou infarkt myokardu nebo mozková mrtvice, proto je důležité, aby dospělí lidé našli metody, jak stres co nejvíce snížit a lépe ho zvládat.“ A jednou z nich mohou být právě společné rodinné večeře.

Až 54 % účastníků průzkumu řeklo, že jim společné jídlo připomíná, aby zpomalili a dali si pauzu. Zhruba 67 % lidí pak uvedlo, že jim sdílení společných okamžiků u jídla připomíná důležitost spojení s ostatními lidmi.

Méně stresu a více zdravého jídla

Nemusí se jednat jen o společné večeře, stejný přínos budou mít i víkendové snídaně, případně oběd snězený se spolupracovníky. Až 69 % účastníků výzkumu uvedlo, že se cítili méně vystresovaní poté, co mohli v práci poobědvat s kolegy.

Navíc, pokud budete pravidelně jíst domácí stravu, budete mít menší sklon k tloustnutí, protože doma uvařené pokrmy nejsou zpravidla tak tučné a nezdravé jako jídla z restaurací, zejména fast foodů. Pravděpodobně budete chtít být dobrým vzorem dětem, a tak budete automaticky sahat po zdravějších potravinách, a tím pozitivně ovlivňovat zdraví své i svých dětí.

Zdroj: Unsplash, Brooke Lark

Přehled o životě dětí i partnera

Během společného jídla v uvolněné atmosféře si také snáze uvědomíte pocit nasycení a nebudete mít tendence se přejídat. I tím snížíte pravděpodobnost rozvoje obezity. Pokud budete pravidelně večeřet se svými dětmi, a to i těmi odrostlejšími, budete díky tomu mít stále přehled o jejich životě.

Ačkoliv teenageři nejsou zrovna nejsdílnější, nad talířem dobrého jídla se snáze uvolní a otevřou. Zároveň budete moci odhalit jejich případné stravovací problémy, zejména poruchy příjmu potravy.

Lepší školní výsledky

Studie provedená na 8 000 evropských dětech zjistila, že díky společným rodinným večeřím se u dětí sníží riziko rozvoje obezity až o 30 %. Nic se ale nemá přehánět, objednaná pizza spolehlivě vykouzlit úsměv na dětské tváři a zvýší pocit sounáležitosti v rodině.

Společné večeře mohou dětem pomoci zlepšit i jejich školní výsledky. Díky povídání u stolu se naučí lépe se vyjadřovat a dojde k obohacení jejich slovní zásoby.

Podle studie zveřejněné v New Directions for Child and Adolescent Development se děti mohou v průběhu rodinné večeře naučit více nových slov než díky pravidelnému čtení pohádek před spaním.

Větší sebedůvěra a menší sklon k závislostem

Pohoda a uvolněná atmosféra u stolu v nich navíc vzbudí pocit sounáležitost a bezpečí. Budou tak šťastnější a zároveň si budou více věřit. Zároveň se napodobováním chování rodičů naučí správně stolovat i vybírat si zdravější pokrmy i mimo domov.

Podle studie Národního centra pro drogové závislosti při Kolumbijské univerzitě mají děti, které se účastní rodinných večeří pětkrát a více týdně, se svými rodiči bližší a hlubší vztahy. Zároveň jsou méně náchylné k závislostem, zejména na drogách a alkoholu.

Autor: Alexandra Fiedlerová

reklama
Související články
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Stovky kreseb, táhnoucích se desítky kilometrů přes vyprahlou krajinu na jižním pobřeží Peru, představují pro odborníky tu pravou badatelskou výzvu. Znázorňují totiž nejen kočky, opici, kolibříka a lamy, ale údajně také astronauta. Kdo je namaloval, a proč? Neobyčejná galerie geoglyfů, jak jsou obrazce nazývány, leží zhruba 500 kilometrů od hlavní peruánské metropole, Limy. Ačkoli je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz