Domů     Historie
Středověké africké město se umělo bránit suchu
Zdroj: Wiki Commons

Globální oteplování a s ním související změny klimatu jsou tématem dneška. Pravděpodobně však měly vliv i na zánik některých starověkých a středověkých kultur a civilizací. Nepodlehly jim však bez boje.

Například v africkém Dzimbabwe dlouho vzdorovali suchu díky důmyslnému systému hospodaření s vodou….

Dzimbabwe bylo nejstarším známým větším městem jižní části Afriky. Mezi 11. a 15. stoletím zde, na území dnešního Zimbabwe, zbudoval kmen Šónů Království Zimbabwe, jehož bylo Dzimbabwe hlavním městem. Název v jazyce Šónů znamenal „Domy z kamene“.

V době jeho největšího rozkvětu, mezi 14. a 15. stoletím, jej obývalo na 18 tisíc lidí, kteří ho však později opustili. Velký podíl na tom zřejmě mělo sucho, které v oblasti panovalo. Ačkoliv, archeologům se v nedávné době podařilo zjistit, že město disponovalo chytrým systémem na hospodaření s vodou.

Jámy k zachycování vody

Doposud se odborníci domnívali, že kruhové prohlubně, zvané jámy „dhaka“, které obklopovaly město, jsou pozůstatky po těžbě jílu. Nyní však mezinárodní tým expertů došel k závěru, že šlo o nádrže na zachycování vody.

Svědčí pro to i fakt, že se řada z těchto jam nacházela na úpatí kopců, kde mohly po vydatných deštích zachytit velké množství vody. Jiné zase ležely poblíž vydatných vodních toků, další uchovávaly zásoby podzemní vody.

Zdroj: Wiki Commons

Vědci na to přišli díky metodě leteckého laserového skenování, která jim umožnila průzkum hlavních rysů této lokality, a to i v místech s hustou vegetací. Také zkoumání pozůstatků rostlinné vegetace vedlo k závěrům, že šlo o rostliny, kterým se dařilo v blízkosti řek nebo zdrojů podzemní vody, jež udržují vysokou vlhkost půdy.

Vše výzkumníci doplnili o pozemní průzkumy a rozhovory s místními komunitami, které se zde i dnes potýkají s nedostatkem vody a musí jí šetřit.

Zásoba 18 milionů litrů vody

Podle odborníků mohly být během období dešťů některé části města vlhké až bažinaté, takže byly ideální na těžbu hlíny pro stavbu domů. V dobách sucha se z těchto lomů staly nádrže pro sběr podzemní vody a odtoku z okolních kopců.

Není zcela jisté, kolik vody mohly tyto dhaky pojmout, odhaduje se však, že zřejmě uchovávaly až 18 milionů litrů vody. Autoři studie k tomu říkají: „Tato částečná úprava zdejší krajiny vyžadovala údržbu, která ale nebyla nijak náročná, voda do dhak stékala sama.“ I tak museli tehdejší obyvatelé města k vodě přistupovat s úctou a šetřit jí, a to včetně těch bohatých.

Dzimbabwe tehdy bylo důležitým překladištěm zlata a udržovalo čilé obchodní styky s východním pobřežím Afriky. Jeho zánik je tak do dnešních dní obestřen tajemstvím. Je stále možné, že k jeho opuštění došlo kvůli klimatickým změnám, zejména suchu, kterému obyvatelé města nebyli schopni dále čelit, a to ani s důmyslným vodním systémem jam dhaka.

K zániku Dzimbabwe však mohlo vést i ekonomické či politické napětí mezi jeho obyvateli, případně epidemie nějaké nemoci.

Štítky:
Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Ve středověku byla lepra neboli malomocenství obávanou nemocí, do Evropy byla zavlečena v době křižáckých válek. Dlouho na ni neexistoval lék, nemocní proto byli shromažďování v leprosáriích, aby se zabránilo šíření nemoci. Nejnovější výzkum ukazuje, že lepru, která byla považována za výhradně lidskou nemoc, ve středověku zřejmě pomáhaly šířit veverky! Lepra je infekční onemocnění, které […]
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz