Domů     Medicína
Kvalitní spánek vám prodlouží život!
Zdroj: Pixabay

Věděli jste, že až 8 % všech úmrtí, a to z jakýchkoliv příčin, je spojováno se špatným spánkem? Nejnovější studie provedená pod hlavičkou American College od Cardiology potvrdila, že nepřerušovaný a dostatečně dlouhý spánek může prodloužit váš život….

Mezi roky 2013 a 2018 probíhala rozsáhlá studie spánkových návyků u 172 351 lidí, jejichž průměrný věk byl 50 let a 54 % z nich přestavovaly ženy. Za pět atributů dobrého spánku přitom výzkumníci označili:

délku spánku sedm až osm hodin v noci, výskyt problémů s usínáním či potíží se spánkem maximálně dvakrát týdně, nepoužívání léků na spaní a pocit odpočatosti po spánku alespoň pět dní v týdnu.

Každému faktoru mohl účastník výzkumu přiřadit buď nulu nebo jedničku, takže maximum pěti bodů značilo nejvyšší kvalitu spánku. Jde zároveň o jedno z omezení studie, protože hodnocení byla čistě na účastnících, nebyla nijak měřena či ověřována.

Výzkumníci ani neměli informace o tom, zda například účastníci nevyužívali nějakých pomůcek či léků s vlivem na spánek. V průběhu studie zemřelo 8 681 jedinců, 30 % z nich na kardiovaskulární onemocnění, 24 % na rakovinu a 46 % z jiných příčin.

Délka spánku není všechno!

Vědci při vyhodnocování dat vzali v úvahu i další faktory, které mohly zvýšit riziko úmrtí, například socioekonomické postavení, kouření a konzumaci alkoholu, zdravotní stav a jiné. Frank Qian, spoluautor studie a lékař interní medicíny na Beth Israel Deaconess, upozorňuje:

„Aby se projevily příznivé účinky kvalitního spánku, nestačí jen spát dostatek hodin, musíte mít klidný spánek a žádné problémy s usínáním nebo probouzením se během spánku.“.

Zdroj: Pixabay

V průběhu studie vědci zjistili, že ve srovnání s jedinci, kteří dosahovali mezi nula až jedním příznivým spánkovým faktorem, měli ti, kteří dosahovali pravidelně všech pěti bodů, o 30 % nižší pravděpodobnost úmrtí z jakéhokoliv důvodu, o 21 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, o 19 % nižší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu a o 40 % menší pravděpodobnost úmrtí z jiných příčin, například infekce či demence.

Lepší spánek, delší život

Doktor Quian k tomu říká: „Viděli jsme jasnou souvislost. Čím více prospěšných faktorů někdo měl z hlediska vyšší kvality spánku, tím u něj byla nižší pravděpodobnost úmrtí.“ U mužů a žen, kteří uvedli, že dosahuji všech pěti faktorů kvalitního spánku, byla naděje na dožití o 4,7 roku delší u mužů a o 2,4 roku u žen, ve srovnání s těmi, kteří dosáhli maximálně jednoho bodu.

Podle doktora Quiana je tak zapotřebí další výzkum, který by ozřejmil, proč při stejné kvalitě spánku byla pravděpodobnost dožití u mužů dvojnásobná oproti ženám.

Studium spánku je důležité. Předchozí studie už prokázaly, že délka a kvalita spánku mají vliv na rozvoj srdečních onemocnění. Například spánková apnoe, což je porucha dýchání během spánku, může zvyšovat krevní tlak, vést k fibrilaci síní a srdečnímu záchvatu.

Lidé by si v dnešní uspěchané době měli uvědomit, že odpočinek je důležitou součástí jejich života. Kvalitní spánek jim ho prodlouží.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz