Domů     Historie
Petosirisovo dědictví: Vědecká cesta ke kompletnímu poselství
Foto: Unsplash, 2H Media

Rok 2022 byl na egyptské objevy více než bohatý. Kromě 46 fresek ukrytých v chrámu boha Chnuma v Esně či starověkého tunelu v Taposiris Magna se podařilo propojit dva svitky náležící ke Knize mrtvých. Namísto vykopávek však tentokrát zabodovala digitalizace..

Nečekaný úspěch odstartovali pracovníci muzea Univerzity v Canterbury na Novém Zélandu, kteří do on-line katalogu exponátů zanesli také dílek plátna o velikosti 5×48 centimetrů.

Jednalo se o artefakt, který byl zhruba v období 300 let př. n. l. pohřben společně s tělem velekněze Petosirise. „Pro Petosirise by to byl nešťastný osud, na svém pohřbu nešetřil,“ okomentoval objev Foy Scalf.

Přes celou zeměkouli

Vědecké překvapení však nastalo v okamžiku, kdy si úryvek z Knihy mrtvých prohlédli experti z 11 000 kilometrů vzdáleného Gettyho výzkumného centra v Los Angeles. Zjistili totiž, že dokonale navazuje na jimi vlastněný exemplář.

„Mezi úryvky je jen drobná mezera, vyobrazená scéna ale dává smysl, zaklínadlo také a navazující text je už jen třešnička na dortu,“ uvedla Allison Griffithová z Canterburské univerzity. „Je úžasné ty díly takhle na dálku moci spojit,“ dodala nakonec.

Řezníci i bohyně

Ve chvíli, kdy se obě plátna spojila, naskytl se vědcům pohled na řezníky, kteří uřezávali dobytku končetiny s cílem využít je jako obětiny. Nechyběly ani postavy přinášející nábytek, jenž by měl nebožtíkovi sloužit i v posmrtném životě nebo pohřební plavidlo s bohyněmi Eset a Nebthet.

K záznamu posloužilo tzv. hieratické písmo, zjednodušená podoba hieroglyfů umožňující rychlejší zápis. Podle expertů se části Petosirisova pohřebního plátna pravděpodobně nachází ve sbírkách po celém světě.

Proč a kdy byly zrovna tyto dvě části rozděleny, se však prozatím zjistit nepodařilo.

Nejzachovalejší na světě

Dalším cenným artiklem se stal Aniho papyrus. Jeho „posmrtný průvodce“ je totiž nejzachovalejší na světě. Obsah tvoří podrobný popis cesty, kterou prochází duše po smrti těla. Zároveň disponuje snad největším počtem dochovaných kapitol ze všech prostudovaných papyrových svitků s egyptským rodokmenem.

K nejzajímavějším motivům významné relikvie patří tzv. vážení duše.

Zatímco na jednu misku vah je umístěno srdce, na druhé se nachází spravedlnost. Ve chvíli, kdy byl orgán těžší, jednalo se o signál, že dotyčný nežil spořádaným a stoprocentně morálním životem. Na jednotlivých stranách nechybí ani postava samotného Aniho.

Zobrazován je i se svou manželkou, která má zvednuté ruce v typickém egyptském pozdravu. Tímto gestem se podle odborníků nejčastěji zdravili bohové, kterých je v samotném papyru vyobrazeno hned několik.

Zdroj: Wikimedia Commons

Více se dočtete v čísle 3/2023, které je právě v prodeji…

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz