Domů     Medicína
Může za vznik depresí skutečně nedostatek serotoninu?
Zdroj: Pixabay

Po dlouhá léta byla nerovnováha hormonu serotoninu v mozku označována jako jeden z hlavních spouštěčů deprese. Spotřeba antidepresiv proto v posledních dekádách raketově vzrostla. Podle expertů z University College London (UCL) je ale vše trochu jinak….

Podle profesorky psychiatrie Joanny Moncrieffové (*1966) se totiž stále nepodařilo najít přesvědčivý důkaz pro hojně skloňovanou teorii, že je závažné psychické onemocnění způsobeno již zmíněnou hormonální nerovnováhou.

Zároveň ovšem dodala, že předmětem bádání nebylo zjistit, zda antidepresiva skutečně fungují, či nikoli. Není proto nutné je ihned vysazovat…

Vše na pravou míru

„Doufám, že můj výzkum zabrání lékařům tvrdit, že antidepresiva fungují tak, že napravují chemickou nerovnováhu,“ prohlásila Moncrieffová. Společně se svými kolegy podrobila důkladnému zkoumání hned několik rozličných studií.

Zatímco v rámci jedné autoři pacientům hladinu hormonu uměle snižovali, v další byly přímo pozorovány rozdíly v množství serotoninu v těle. Výsledek? Po prostudování vybraných přehledů z let 2006–2007 se ukázalo, že cílené snížení serotoninu nevyvolalo u stovky zdravých dobrovolníků ani sebemenší příznaky deprese.

„V žádné z těchto oblastí jsme nenašli důkazy o tom, že by lidé trpící depresemi měli sníženou hladinu serotoninu anebo že při úbytku serotoninu deprese vznikají.

Z genetických studií naopak víme, že co může deprese způsobovat, jsou nepříznivé životní situace,“ dodala britská vědkyně. Výjimku tvořila jedna malá podskupina, sestávající ze 75 účastníků, jež však měla tuto diagnózu v rodinné anamnéze.

Koktejl bez receptu

Ve skutečnosti jsou chemické procesy v mozku koktejlem mnohem složitějším a komplexnějším. Nelze je proto vysvětlit pouze s pomocí tvrzení, že jde o deficit či přebytek jedné nebo druhé látky.

Podobné je to také se vznikem depresí, na kterém má jistý podíl genetika, nebo traumatické zážitky. „Myslím, že v druhé polovině 20. století bylo v medicíně nadšení zkoumáno měřením chemikálií. Vypadalo logicky, že když účinné léky zvýšily hladinu serotoninu, tak nedostatek serotoninu způsoboval depresi,“ uvedl ředitel amerického Institutu duševního zdraví, Thomas Insel.

Z dnešního pohledu se podle něj jednalo o neuvěřitelně zjednodušený pohled na fungování mozku.

Malá berlička…

Podle londýnských expertů si i po mnohaletém výzkumu v oblasti přesné funkčnosti antidepresiv, založených na stimulaci serotoninu, stále nejsme jisti.

Dá se ovšem říct, že zvýšení hladiny serotoninu dokáže s největší pravděpodobností utlumit silné emocionální výkyvy. Jedincům proto dokáže značně zjednodušit každodenní fungování anebo značně usnadnit vyhledání odborníka.

Propagace? Intenzivní…

Samotné počátky serotoninové terapie se pojí s 60. lety 20. století. K jejich významnější propagaci ale došlo až o tři dekády později, kdy se farmaceutické firmy rozhodly uvést na trh novou řadu léčiv, která jsou dnes známa jako selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu.

Intenzivní marketingová „masáž“ v kombinaci s oficiálním posvěcením od Americké psychiatrické asociace nakonec vyústily v možná až nadměrné užívání speciálních léčiv. Někteří jedinci totiž uvěřili, že s jejich mozkem není něco v pořádku, a jedinou možností jak vrátit stav „věcí“ do normálu je začít brát antidepresiva.

Jen ve Spojeném království jsou aktuálně tato farmaka předepisována každému šestému dospělému. V případě mladistvých jde o zhruba 2 % z jejich celkové populace.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz