Domů     Medicína
Bylinky na detox nebo uklidnění…
Zdroj: Pixabay

Herbář zdraví nezajímají písmena, bylinky se na abecedu dívají skrze listy. Je jedno, jestli jde o jetel, kozlík nebo křídlatku. To nejzákladnější je, aby rostliny prospívaly…

V naší přírodě se nachází více jak 280 druhů léčivých rostlin. Nazýváme je bylinami a staly se zdrojem léčivých tzv. biologicky aktivních látek. Ve 26. díle našeho seriálu o Neuvěřitelných bylinkách Česka a Slovenska se doc. Ing. Roman Pavela Ph.D., botanik a mezinárodně uznávaná autorita v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek, podíval na….

Jetel červený (Trifolium pratense)

Čeleď: bobovité

Název rostliny Trifolium pratense je odvozen z latinského: „tres folium“ což znamená tři listy, „pratensis“ pak luční či paloukový. Planá forma jetele lučního se odedávna vyskytovala v lučních porostech a dodnes je to nejčastější bobovitá rostlina v travních porostech ve střední Evropě.

První nákupy osiva kulturního jetele lučního na našem území jsou zaznamenány z roku 1738 na statcích hraběte Sweerts-Sporcka a doporučení jeho pěstění se objevuje už v roce 1730.

Antonín Janda ve svých Dějinách stavu rolnického v Čechách (1930) dokonce uvádí, že první jetel luční byl na našem území záměrně pěstován už r. 1712 na libochovickém panství. Dodnes patří mezi významné pícniny, které zlepšují půdní strukturu a protože rostliny dokáží díky symbióze s bakteriemi rodu Rhizobium vázat vzdušný dusík, obohacuje tak půdu o tuto významnou živinu, a to o 50–300 kg N/ha (záleží na půdě a stáří plodiny).

Pro délku korunní trubky může opylovat tuto bylinu pouze hmyz s dlouhým sosákem, především čmeláci nebo motýli.

Tato bylina má mohutný kořenový systém, hluboký až 2 m. Z něho vyrůstá listová růžice, z které vystupují přímé větvené lodyhy. Zdroj: Pixabay

Do čistících čajových směsí

Jetel obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Mezi nejvýznamnější se řadí fytoestrogeny (genistein, daidzein, biochanin A a formononetin), a další izoflavony, třísloviny, glykosidy, fenoly, kumariny, pryskyřice, ale také třeba vápník, hořčík, fosfor, draslík, niacin nebo vitamín C. Používá se na léčbu průjmů, zvracení a otravy jídlem.

Je dobrý na detoxikaci organismu, kdy je přidáván do čisticích čajových směsí. Zkracuje a ulehčuje léčbu kašle, rýmy, bronchitidy, či nachlazení. Má velice příjemnou chuť, a navíc se čaje z květů jetele mohou užívat i delší období.

Díky fytoestrogenům zmírňuje potíže spojené s menopauzou. Zejména nespavost, návaly horka, pocity nevolnosti apod. Má blahodárné účinky také na naší kůži.

Léčí kožní problémy jako je ekzém, akné či drobná poranění kůže. Je to díky jeho dezinfekčním účinkům, které urychlují hojení kůže. Z nálevu čerstvého, ale i sušeného jetele se dá připravit pleťová voda nebo koupel.

V ČR roste skoro ve všech nadmořských výškách a nejčastěji ho najdeme na loukách a pastvinách. Zdroj: Pixabay

Pozor, ženy…

Ale pozor: Protože látky obsažené v jeteli jsou podobné estrogenu, mohly by způsobit abnormální vývoj plodu. Z tohoto důvodu se červený jetel nedoporučuje těhotným ženám, stejně jako většina jiných bylinek.

A ženy, které se léčí s hormonálními stavy, jako je endometrióza, děložní myomy či rakovina dělohy, vaječníků nebo prsu, by se před užíváním jetelu měly nejprve poradit se svým lékařem. Bez doporučení lékaře se také jetel nedoporučuje mužům s rakovinou prostaty.

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Čeleď: zimolezovité

Kozlíku se také říká přírodní „Valium“, neboť se jedná o rostlinu s prokázanými sedativními účinky. Látky v něm obsažené totiž tlumí pocit úzkosti a navozují klidnou mysl, čímž podporují kvalitnější spánek, usnadňují vyrovnávání se se stresem.

Kozlík také účinkuje jako přírodní pomocník pro děti i dospělé s ADHD, zmírňuje menstruační bolesti a především potlačuje nepříjemné projevy spojené s menopauzou.

Kozlík se také doporučuje lidem s obsedantně-kompulzivní poruchou a se syndromem neklidných nohou. Působí pozitivně na kardiovaskulární systém, zlepšuje kognitivní funkce v čele s pamětí, je vhodný pro potlačení únavy a nevolnosti spojených s chemoterapeutickou léčbou.

Kořeny sbíráme ve druhém roce od výsadby a to v době po skončení vegetace. Zdroj: Pixabay

Droga na tři týdny

Kozlík se v léčitelství nejčastěji používá v podobě alkoholové tinktury. Ta je známá také pod názvem kozlíkové, baldriánské nebo valeriánské kapky. Můžeme si připravit také čaj nebo odvar (lžička sušeného oddenku na šálek vroucí vody, krátce se povaří a nechá se luhovat asi 10 min.).

Čaj však nese charakteristický pach. Chuť má kořenitou, nasládle hořkou. Kozlík lékařský nemá negativní vedlejší účinky. Při předávkování a u citlivých jedinců však může vést k ospalosti a malátnosti, nervozitě, bolestem hlavy poruchám svalového napětí, snížení tělesné teploty apod.

Maximální denní dávka drogy je asi 15 g. Kozlík se neužívá déle než 3 týdny, jako nálev se nepodává více než 3 dny. Kozlík by se neměl kombinovat s léky na spaní. Není vhodný ani pro těhotné a kojící ženy.

Pryč od našich prahů

Řekové a Římané jej zase užívali jako tonikum na pocuchané nervy a na našem území se zase používal na odhánění čarodějnic. Lidé měli za to, že silně aromatická vůně čarodějnice odežene od jejich příbytků stejně jako česnek upíry.

Zda tomu tak opravdu bylo, nevíme, ale že ho užívali jako uklidňující prostředek při nervových záchvatech, hysterii a při migréně můžeme s jistotou potvrdit.

Mezi nejdůležitější biologicky aktivní látky kozlíku patří především kyseliny valerové a isovalerové, terpeny kampfen, pinen, seskviterpeny nebo azulen. Zdroj: Pixabay

Křídlatka japonská (Polygonum cuspidatum Houtt.)

Čeleď: rdesnovité

Evropa s bylinou byla poprvé seznámena v roce 1825 nizozemským vědcem von Sieboldem, ve větším množství byla dovezena roku 1848 a následně se začala pěstovat a prodávat do mnoha zemí jako dekorační rostlina zahrad a parků, odkud (stejně jako třeba bolševník), se začala nekontrolovatelně šířit téměř po celé Evropě.

Je pravděpodobné, že veškeré rostliny v Evropě pocházejí z jediného klonu dovezeného roku 1848.

V boji s infekcemi

Sbírá se na podzim (ideálně až druhým rokem), jakmile listy zežloutnou. Vyjmou se z půdy oddenky, které očistíme pod tekoucí vodou, nakrájíme na plátky a usušíme při 35-45 ℃.

Obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, především polyfenolů a je dobrým zdrojem například trans-resveratrolu, který je považován za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, dále je zdrojem vitamínu C, také obsahuje draslík, fosfor, zinek a mangan atd.

Křídlatka má protizánětlivé účinky. Posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím. Díky obsahu resveratrolu snižuje volné radikály v těle, snižuje cholesterol v krvi a tím snižuje i riziko infarktu.

Reguluje také hladinu cukru v krvi, zabraňuje rozvoji tzv. inzulínové rezistence. Působí preventivně proti neurodegenerativním onemocněním, podporuje léčbu kognitivní poruch (Alzheimerova choroba, demence).

Zmírňuje artritidu a jiná zánětlivá onemocnění kloubů. Pomáhá léčit žaludeční problémy jako je zácpa, nadýmání, chronické bolesti a křeče. Křídlatka má podle některých výzkumů i protirakovinné účinky, takže se používá i jako prevence proti rakovině štítné žlázy, prsu nebo prostaty.

Má také gynekologické využití, kdy se používá při vynechávání menstruace, či poševním výtokům. Co je také důležité, je to rostlinný fytoestrogen, takže má pozitivní vliv na snižování příznaků spojených s klimakteriem.

Kvete od července do září. Plodem jsou lesklé trojhranné okřídlené nažky dlouhé 3 až 4 mm zbarvené černohnědě až černě. Zdroj: Wikimedia Commons

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz