Domů     Historie
Koně a psi hráli důležitou roli v životě Vikingů
Zdroj: Pixabay

Vikingové jsou popisováni jako krutí válečníci, kteří nemilosrdně drancovali Anglii i zbytek Evropy. Koní a psů si ale vážili a brali je s sebou i na své válečné výpravy, jak ukazují výsledky nedávné studie provedené odborníky z University of York a University of Durham..

V roce 865 došlo k velké vikinské invazi do Anglie. Na rozdíl od předchozích invazí, které byly dočasné a měly za cíl jen plenění, tato vedla k polotrvalému osídlení. Velká vikinská armáda zůstala v Anglii po mnoho let ve snaze ji celou dobýt.

Vědci se zaměřili na zkoumání ostatků na hřbitově Barrow v Heath Wood v hrabství Derbyshire, které bylo rozsáhlým kremačním místem Vikingů na Britských ostrovech. Předchozí práce na mohyle odhalily kosti dvou dospělých a dítěte, a dále psa, koně a zřejmě prasete.

Zkoumání izotopů stroncia

Nyní se vědci soustředili na studium poměru izotopů stroncia v těchto nalezených ostatcích a jeho srovnání s poměrem izotopů v rostlinách ze zdejší oblasti. To může pomoci objasnit, zda tito lidé a zvířata pocházeli z oblasti, kde byli pohřbeni, nebo nikoliv.

Poměr izotopů stroncia v půdě totiž odráží složení hornin pod ní. Když stroncium vstoupí do potravního řetězce, tedy lidé či zvířata pozřou rostliny, zabuduje se do těla a nahradí část vápníku v zubech a kostech. V případě kostí se tak děje po celý život, a dokonce i po smrti.

„Většina stroncia, které je obsaženo ve vašich kostech, pochází z rostlin,“ vysvětluje Tessi Loeffelmannová z Durhamské univerzity, která se na výzkumu podílela. I když jsou kosti pohřbeny, mohou si stále vyměňovat stroncium s okolní půdou, což může mást výsledky zkoumání.

To ovšem neplatí v případě, když byly kosti spáleny, k čemuž docházelo u Vikingů. Analýza kostí odhalila, že zatímco jeden dospělý a dítě byli místní, druhý dospělý a zvířata pocházela odjinud.

Zdroj: Pixabay

Zvířata pocházela ze Skandinávie

Jako jejich nejpravděpodobnější domovina se, vzhledem k vpádu Vikingů do Anglie, jeví tak zvaný Baltský štít, geografická oblast zahrnující Finsko a části Norska, Švédska a Ruska. „Je to první vědecký důkaz, že Vikingové si s sebou přiváželi svá zvířata ze Skandinávie,“ říká k tomu profesor Julian Richard, spoluautor studie z University of York.

A dodává: „Je tak hezké mít tyto vědecké důkazy pro něco, co lze vidět na tapisérii z Bayeux, na níž Normané vyloďují svoji flotilu. K tomuto ovšem došlo o 200 let dříve.“.

Podle profesora Richardse představovali koně a psi ve vikinské tradici symboly postavení, proto mohli být zpopelnění spolu se svými majiteli na stejném, posvátném místě. Předpokládalo se jejich posmrtné využití ve Valhalle, síni nejvyššího severského boha Ódina v Ásgárdu, kam přicházejí padlí bojovníci.

Přítomnost prasete je méně jasná, proto se vědci domnívají, že jeho kost byla pravděpodobně spíše součástí nějakého amuletu.

Vikinské lodě sloužily i k přepravě koní

Podle Judith Jesch, profesorky vikinských studií na University of Nottingham, která se na výzkumu nepodílela, dokazuje tato studie, že Vikingové představovali spíše mobilní, ozbrojenou komunitu než armádu.

A dále k tomu dodává: „Moje vlastní studie naznačují, že dlouhé, elegantní válečné lodě, které považujeme za typicky vikinské, se vyvinuly až o století později. V devátém století byly lodě, které proplouvaly Severním moře, širší a hlubší, a díky tomu schopné přepravovat značný náklad, včetně zvířat.“.

Štítky:
Související články
V rašeliništi na severozápadě Dánska objevili zemědělci před více než sto lety kostru muže, který zemřel před asi 5 200 lety. Podle místa nálezu dostal jméno Vittrupský. Je na něj nahlíženo jako na méně známého Ötziho. Výzkumníkům se nyní podařilo zjistit, odkud pocházel a proč musel zemřít tak násilnou smrtí. Vittrupský muž má se slavnějším […]
Vědců s českým původem, kterým by byly věnovány samostatné kapitoly v zahraničních učebnicích, není příliš mnoho. Přesto však lze mezi našimi krajany takové najít. Jedním z nich byl antropolog Aleš Hrdlička. Humpolec na Vysočině není proslulý jen tím, že se tam odstěhoval jistý Hliník. Desetitisícové město se může pochlubit několika slavnými rodáky. Z Humpolce pocházel […]
S osadami táhnoucími se od Irska až po Turecko, si jedna z nejznámějších kultur v době železné zcela podmanila svět. Kromě mistrného zpracování kovů totiž rozmlouvala s bohy. Zvláštní rituální „mocí“ oplývala zejména zvláštní společenská vrstva známá jako druidové, tedy tajemní kněží, kteří se těšili nesmírné úctě celého starověkého světa. Kromě náboženských záležitostí ale zastávali […]
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz