Domů     Zajímavosti
Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?

komerční sdělení

Napadlo vás někdy, že i kuchyň je třeba uspořádat tak, aby se vám v ní dobře nejen vařilo, ale i pohybovalo? Cesta potraviny na talíř je dlouhá, když nemáte kuchyň dobře uspořádanou, dost možná vás to vaření ani nebaví.

Jak kuchyň uspořádat tak, aby se příprava jídel stala zábavou a nestrávili jste s ní víc času, než opravdu musíte?

Jen pěkná kuchyň nestačí

Když si vybíráme kuchyň, zaměřujeme se hlavně na to, aby se nám líbila, měla barvu, po které toužíme a spotřebiče, bez kterých se neobjedeme.

Ještě si pohlídáme rozměry, aby se nám kuchyňská linka do prostoru, který máme k dispozici vešla.

Tak trochu ale zapomínáme na to, že bychom si měli pohlídat i její rozložení a dostatek úložných prostor. Často se stává, že kuchyňskou linku přivezeme domu, sestavíme ji, začneme do ní vkládat kuchyňské náčiní a zjistíme, že nám vlastně nevyhovuje, protože tam nedáme vše, co potřebujeme. Úložné prostory jsou ale u kuchyně základ, čím víc jich je, tím lépe.

Tvar kuchyně vybírejte podle prostoru, který máte k dispozici

Některé byty jsou malé, jiné velké. Někdo řeší každý centimetr, jiný si s volným místem hlavu lámat nemusí. Mohlo by se zdát, že ten, kdo má prostoru na rozdávání je ve výhodě, nemusí tomu tak ale být. I malá kuchyň může být pěkně uspořádaná a praktická, v té velké může vládnout chaos.

Ať tak či tak, podle prostoru, který máte k dispozici si vyberte tvar linky, v potaz vezměte i umístění oken, zásuvek, odpadu, přívodu vody apod. Pro menší byty se hodí kuchyňská linka do I nebo do L, která využije s trochou šikovnosti i roh místnosti.

Do větších prostor si už můžete dovolit i kuchyňskou linku do U, do G, dopřát si můžete i barový pult.

Výšku pracovní plochy uzpůsobte tomu, kdo v kuchyni bude vařit

Kuchyň by měla být ergonomická, vše byste měli mít po ruce bez zbytečného pohybu navíc. To už jsme si řekli. Kromě toho je ale třeba ji přizpůsobit tomu, kdo v ní bude vařit. Výšku pracovní plochy mu uzpůsobte tak, aby deska byla asi o 10 cm níž, než má mírně ohnutý loket, horní skříňky nebo poličky pak zavěste 55-70 cm nad pracovní desku.

Vložit obrázek Kuchyně

Kuchyň rozdělte do několika zón

Teď přichází to nejtěžší, a to rozdělení kuchyně do několika zón, podle toho, co v dané části budete dělat..

Když se nad tím zamyslíte, tak suroviny vyndáte z ledničky nebo spíže, umyjete je ve dřezu, nakrájíte je nebo jinak zpracujete, pak je uvaříte, a nakonec jídlo servírujete. Je to tak? Při uspořádání kuchyně na to myslete a rozdělte ji na tyto zóny:.

Skladovací zóna

Vaření začíná nákupem, pak potraviny přinesete domů a potřebujete je někam uložit, než přijde na samotné vaření. Přesně k tomu slouží skladovací zóna, kde je spíž i chladnička. Ideální je, když navazuje na pracovní desku, abyste potraviny jen vyndali z ledničky nebo spíže a měli je kam položit.

Mycí zóna

Zóna, kde je dřez s odkapávačem a pod nimi například odpadkový koš, by se měla nacházet v blízkosti varné a přípravné zóny.

Přípravná zóna

Na tomhle místě budete všechny ty dobroty připravovat. Přípravná zóna by měla být ze všech největší, abyste se s hromadou věcí netísnili na malém prostoru. To se pak nedá krájet ani nic připravovat.

Přípravná zóna by měla mít alespoň 80 cm a v ideálním případě by se měla nacházet vedle varné zóny.

Varná zóna

Poslední část kuchyně slouží k tepelné úpravě potravin.

Jde o varnou zónu, ve které je umístěn nejen sporák a trouba, ale i mikrovlnka, varná konvice a další pomocníci pro vaření. Varná zóna by se měla nacházet alespoň 50 cm od mycí zóny, pokud vám to možnosti dovolí, o něco vzdálenost ještě navyšte.

Související články
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal jméno podle jihočeské metropole – Budvirus. Jedná se o takzvaný obří virus, který napadá jednobuněčné vodní řasy skrytěnky. Výzkumníci potvrdili, že tento virus má významnou roli v ekosystému, protože […]
Ostatní Zajímavosti 15.11.2024
Před objevem elektřiny trávili lidé noci ve tmě a potřebné činnosti vykonávali maximálně za svitu měsíce, ohně a později petrolejových lamp. Dnes je asi 80 % světové populace vystaveno večer vysoké úrovni umělé světelné záře. Podle vědců může mít toto nadměrné světelné znečištění negativní vliv na lidské zdraví, od špatného spánku po rakovinu prsu, mrtvici […]
Příroda Zajímavosti 14.11.2024
Díváte se na 10krát zvětšený zvláštní organismus, který se pohybuje na hranici mezi houbami, zvířaty a prvoky. Jde o rod Lamproderma a patří mezi pravé slizovky, obzvláště známé svými lesklými, kovově zbarvenými spory. Slizovky jsou záhadnými organismy, které překvapují nejen vědce, ale i amatérské biology. Patří do skupiny pravých slizovek, známé jako Myxomycetes, a rod […]
Byl prvním sériově vyráběným hybridem, který způsobil revoluci v automobilovém průmyslu. Který z Toyoty udělal lídra v oblasti elektrifikace a vlastně i největší automobilku na světě. Dodnes je to první legenda – Prius. Už více než čtvrt století zanechává Prius automobilový otisk jako první sériově vyráběný elektrifikovaný vůz. Každá další generace přinesla lepší hybridy, lepší […]
Zajímavosti 1.11.2024
Dlouhodobé sezení je podle lékařů pro organismus stejně škodlivé jako kouření. Zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních nemocí, obezity a s ní souvisejících potíží, stejně jako bolesti bederní či krční páteře. Jedním z navrhovaných řešení byla práce ve stoje u tomu přizpůsobenému stolu. Nyní se ukazuje, že ani ta riziko onemocnění srdce nesnižuje. Příliš dlouhé sezení u […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz