Domů     Zajímavosti
Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?

komerční sdělení

Napadlo vás někdy, že i kuchyň je třeba uspořádat tak, aby se vám v ní dobře nejen vařilo, ale i pohybovalo? Cesta potraviny na talíř je dlouhá, když nemáte kuchyň dobře uspořádanou, dost možná vás to vaření ani nebaví.

Jak kuchyň uspořádat tak, aby se příprava jídel stala zábavou a nestrávili jste s ní víc času, než opravdu musíte?

Jen pěkná kuchyň nestačí

Když si vybíráme kuchyň, zaměřujeme se hlavně na to, aby se nám líbila, měla barvu, po které toužíme a spotřebiče, bez kterých se neobjedeme.

Ještě si pohlídáme rozměry, aby se nám kuchyňská linka do prostoru, který máme k dispozici vešla.

Tak trochu ale zapomínáme na to, že bychom si měli pohlídat i její rozložení a dostatek úložných prostor. Často se stává, že kuchyňskou linku přivezeme domu, sestavíme ji, začneme do ní vkládat kuchyňské náčiní a zjistíme, že nám vlastně nevyhovuje, protože tam nedáme vše, co potřebujeme. Úložné prostory jsou ale u kuchyně základ, čím víc jich je, tím lépe.

Tvar kuchyně vybírejte podle prostoru, který máte k dispozici

Některé byty jsou malé, jiné velké. Někdo řeší každý centimetr, jiný si s volným místem hlavu lámat nemusí. Mohlo by se zdát, že ten, kdo má prostoru na rozdávání je ve výhodě, nemusí tomu tak ale být. I malá kuchyň může být pěkně uspořádaná a praktická, v té velké může vládnout chaos.

Ať tak či tak, podle prostoru, který máte k dispozici si vyberte tvar linky, v potaz vezměte i umístění oken, zásuvek, odpadu, přívodu vody apod. Pro menší byty se hodí kuchyňská linka do I nebo do L, která využije s trochou šikovnosti i roh místnosti.

Do větších prostor si už můžete dovolit i kuchyňskou linku do U, do G, dopřát si můžete i barový pult.

Výšku pracovní plochy uzpůsobte tomu, kdo v kuchyni bude vařit

Kuchyň by měla být ergonomická, vše byste měli mít po ruce bez zbytečného pohybu navíc. To už jsme si řekli. Kromě toho je ale třeba ji přizpůsobit tomu, kdo v ní bude vařit. Výšku pracovní plochy mu uzpůsobte tak, aby deska byla asi o 10 cm níž, než má mírně ohnutý loket, horní skříňky nebo poličky pak zavěste 55-70 cm nad pracovní desku.

Vložit obrázek Kuchyně

Kuchyň rozdělte do několika zón

Teď přichází to nejtěžší, a to rozdělení kuchyně do několika zón, podle toho, co v dané části budete dělat..

Když se nad tím zamyslíte, tak suroviny vyndáte z ledničky nebo spíže, umyjete je ve dřezu, nakrájíte je nebo jinak zpracujete, pak je uvaříte, a nakonec jídlo servírujete. Je to tak? Při uspořádání kuchyně na to myslete a rozdělte ji na tyto zóny:.

Skladovací zóna

Vaření začíná nákupem, pak potraviny přinesete domů a potřebujete je někam uložit, než přijde na samotné vaření. Přesně k tomu slouží skladovací zóna, kde je spíž i chladnička. Ideální je, když navazuje na pracovní desku, abyste potraviny jen vyndali z ledničky nebo spíže a měli je kam položit.

Mycí zóna

Zóna, kde je dřez s odkapávačem a pod nimi například odpadkový koš, by se měla nacházet v blízkosti varné a přípravné zóny.

Přípravná zóna

Na tomhle místě budete všechny ty dobroty připravovat. Přípravná zóna by měla být ze všech největší, abyste se s hromadou věcí netísnili na malém prostoru. To se pak nedá krájet ani nic připravovat.

Přípravná zóna by měla mít alespoň 80 cm a v ideálním případě by se měla nacházet vedle varné zóny.

Varná zóna

Poslední část kuchyně slouží k tepelné úpravě potravin.

Jde o varnou zónu, ve které je umístěn nejen sporák a trouba, ale i mikrovlnka, varná konvice a další pomocníci pro vaření. Varná zóna by se měla nacházet alespoň 50 cm od mycí zóny, pokud vám to možnosti dovolí, o něco vzdálenost ještě navyšte.

Související články
Objevy Zajímavosti 2.12.2025
Odborníci z Cambridgeské univerzity v rámci jedné z dosud nejkomplexnějších studií, zabývající se změnami nervových spojů od dětství do stáří, identifikovali pět hlavních „epoch“ vývoje lidského mozku, přičemž adolescentní nastavení si mozek uchovává až do 32 let věku. V rámci studie skenovali odborníci pod vedením profesora Duncana Astleho, výzkumníka v neuroinformatice na Cambridgeské univerzitě, mozek […]
Vědci v poslední době objevují úžasný potenciál hub, které se dají využít k mnoha průlomovým inovacím. Pomoci by mohly i s rozkladem plastů, které se hromadí a postupně zamořují planetu. Houby to zvládají bez vzniku mikroplastů a čím dál rychleji… „Lidé si začínají uvědomovat, že houby nejsou ani rostliny, ani živočichové, ale mají vlastní rozlehlou […]
Zajímavosti 1.12.2025
Po práci je třeba si odpočinout a regenerovat. Ovšem ne všichni lidé mají svůj režim nastavený ideálně. Jak je to u Čechů, zjišťoval tým IRTIS z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Reprezentativní studie byla realizována v rámci projektu Excelentní výzkum v oblasti digitálních technologií a wellbeingu, který je spolufinancován Evropskou unií. Podle jejích výsledků, zveřejněných […]
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz