Domů     Medicína
Káva s mlékem? Dopřejte si ji bez výčitek!
Káva s mlékem
Zdroj: Wiki Commons

Podle vědců z Kodaňské univerzity může šálek kávy s mlékem prospět vašemu zdraví. Obsahuje totiž kombinaci proteinů a antioxidantů, která zvyšuje obranyschopnost organismu. Jak to funguje?.

Reakcí našeho organismu na poškození, případně napadení viry, bakteriemi a parazity, je zánět. Už lékaři ve starověkém Římě, konkrétně lékař Aulus Cornelius Celsus (25 př. n. l. –50 n. l.), si všimli, že se projevuje čtyřmi základními příznaky, kterými jsou zčervenání, otok, zteplání a bolest.

Následovány jsou poruchou funkcí. Pokud dojde k poškození tkáně, má zánět opravný neboli reparativní charakter. V případě napadení organismu patogeny se rozjíždí obranný zánět, při kterém dojde vedle aktivace bílých krvinek i k tvorbě protilátek proti virům či bakteriím.

Oxidační stres zdrojem zánětů

Na tvorbě zánětů v těle se podílejí i volné radikály. Jde o reaktivní formy kyslíku a dusíku, které obsahují jeden nebo více nepárových elektronů ve valenční slupce, proto ochotně reagují s mastnými kyselinami, lipidy, aminokyselinami, DNA, proteiny, enzymy a dalšími součástmi živé hmoty.

Volné radikály eliminují antioxidanty, látky volně se vyskytující v přírodě. Patří mezi ně i polyfenoly, které se nacházejí v rostlinách, ovoci i zelenině, čaji, kávě, červeném víně a pivu. Využívají se i v potravinářském průmyslu ke zpomalení oxidace, která má za následek zhoršování kvality potravin.

Zdroj: Pixabay

Pokud v těle převládají volné radikály nad antioxidanty, vzniká oxidační stres, který je příčinou mnoha nemocí, například diabetu, lupu či revmatické artritidy. Proto by měli lidé ve stravě přijímat co nejvíce antioxidantů, které působí preventivně proti vzniku zánětů a nemocí.

Ovšem i přes vysoký obsah polyfenolů ve stravě se jich do těla nemusí vstřebat dostatečné množství. V nejnovější studii se proto vědci z Univerzity v Kodani zaměřili na kombinaci polyfenolů s proteiny.

Profesorka Marianne Nissen Lund z Katedry potravinářství, která studii vedla, vysvětluje, co je k tomu vedlo: „Zapouzdření polyfenolů do proteinových struktur by mělo zlepšit jejich vstřebávání v těle.“.

Polyfenoly a bílkoviny

Zároveň přitom zjistili, že při reakci s aminokyselinami, základními stavebními kameny bílkovin, se zvyšuje inhibiční účinek polyfenolů na zánět v imunitních buňkách, tedy že jej potlačují. Aby prokázali protizánětlivý účinek kombinace polyfenolů s proteiny, aplikovali vědci na imunitní buňky umělý zánět.

Některé buňky dostaly různě velkou dávku polyfenolů, které reagovaly s aminokyselinou, jiné pouze polyfenoly ve stejných dávkách. Kontrolní skupina nedostala nic.

Imunitní buňky ošetřené kombinací polyfenolů a aminokyselin byly dvakrát účinnější v boji proti zánětu než buňky, do kterých byly přidány pouze polyfenoly. Předchozí stude přitom prokázaly, že se polyfenoly vážou na bílkoviny v masných výrobcích, mléce a pivu.

Skvělým příkladem jejich kombinace je například káva s mlékem, protože kávová zrna jsou naplněna polyfenoly, zatímco mléko je bohaté na bílkoviny.

Káva s mlékem a maso se zeleninou

Marianne Nissen Lund k tomu říká: „K reakci mezi polyfenoly a proteiny dochází tak rychle, že bylo obtížné se jí vyhnout v kterékoli z potravin, které jsme studovali, včetně kávy s mlékem.“ K podobným reakcím dochází při kombinaci masa se zeleninou nebo u smoothie, zkrátka u potravin, které kombinují potraviny bohaté na polyfenoly s těmi obsahujícími živočišné bílkoviny, jako je maso, mléko či jogurt.

Zapouzdření polyfenolů do proteinových struktur by podle Nissen Lund mělo vést nejen ke zlepšení jejich vstřebávání v těle, ale i ke zvýšení jejich protizánětlivých účinků. To je však předmětem dalšího zkoumání.

Štítky:
Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz