Domů     Medicína
Proč toužíme po jídle, které nás utěší?
Zdroj: Pixabay

Přiznejte se, když jste pod velkým tlakem a ve stresu, nebo jste zkrátka jen smutní, saháte po jídlech a potravinách, které vám poskytnou útěchu? Pokud ano, nejste v tom sami. Proč to většina z nás vlastně dělá? A funguje to?.

Řada lidí si v momentě, kdy potřebuje povzbudit či potěšit, vybere jídlo, které jim poskytne pocit tepla a jistoty. Charles Spence, experimentální psycholog na univerzitě v Oxfordu, si myslí, že jde o potraviny, které mají lidé spojené se šťastnými a pozitivními vzpomínkami, a to jak vědomě, tak podvědomě.

A dále to rozvádí: „Je to jídlo, které daný člověk dostal, když se o něj někdo staral, například v dětství, po tom stejném pak sáhne ve chvílích, kdy se cítí emocionálně ohrožený.“.

Mozek toužící po nezdravých věcech

Podle Spence se často jedná o jídla s bohatým obsahem jednoduchých cukrů a tuků, která jsou téměř vždy kalorická. Podle článku z roku 2020 zveřejněného v časopise Physiology & Behavior má mozek tak zvaná „hédonická ohniska“, specializované podoblasti, které hrají zásadní roli v systému potěšení a odměn.

Jedná se o mezolimbickou dopaminovou dráhu vedoucí ze středního mozku až do čelní kůry. Neurotransmiter dopamin pak způsobuje vznik příjemných pocitů po požití chuťově výrazných potravin s obsahem cukru, tuků a soli. To nás nutí vyhledávat a konzumovat takové potraviny.

Zdroj: Pixabay

Proč nás mozek touží po těchto zpravidla nezdravých pochutinách namísto kousku salátu? Podle Harvard School of Public Health stimulují jídla bohatá na cukr, sůl a kalorie uvolňování různých hormonů. Vedle dopaminu, který nám poskytuje libé pocity odměny, dochází po jejich konzumaci k uvolnění inzulinu, leptinu a kortizolu.

Inzulin stojí za zásobováním buněk glukózou, leptin zase reguluje pocit hladu, uvolňuje se při zvýšení množství tuku v buňkách. To nám dodá energii a vede k pocitu nasycení.

Krátkodobá útěcha, dlouhodobá výčitka

Metabolismus sacharidů a tuků ovlivňuje i kortizol, nejdůležitější stresový hormon, který zajišťuje dostatečný přísun glukózy do mozku, čímž pomáhá mobilizovat organismus při stresové zátěži. Ta ovšem tělo vyčerpává, proto tělo potřebuje doplnit energii.

A to spíše koblihou či kouskem pizzy než salátem. Listová zelenina totiž obsahuje vitaminy, minerály a vlákninu, které jsou zdraví prospěšné, ovšem málo cukru a soli, po kterých náš mozek v zátěžové situaci prahne nejvíce.

Otázkou zůstává, zda potraviny, které by nám měly poskytnout útěchu, skutečně fungují. V loňském roce byla ve Spojeném království provedena anketa ohledně dopřávání si jídla k navození útěchy. Jeden ze čtyř lidí přiznal, že si taková jídla dopřává až pětkrát týdně, ačkoliv 57 % respondentů přiznalo, že mělo po konzumaci takovýchto jídel výčitky.

Zda se tak, že krátkodobě mohou, díky vlivu dopaminu, na cukry a tuky bohatá jídla poskytovat lidem útěchu v nelehkých chvílích, ovšem v dlouhodobém horizontu u nich vedou spíše k pocitům lítosti a studu, protože si uvědomují, že pro ně nejsou nutričně prospěšné.

Štítky:
Související články
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziologických znaků testovaného jedince, dnes je proto považována za zlatý standard pro identifikaci obětí hromadných neštěstí. Analýza DNA slouží, mimo jiné, ke zkoumání lidských pozůstatků, […]
Vytvořit lék proti virovým infekcím je nesnadný úkol, zejména z toho důvodu, že viry často mutují. Nyní se však odborníci zaměřili na cukry zvané glykany, které by mohly být překvapivě Achillovou patou virů. Pokud se to prokáže, otevírá se cesta k širokospektrálnímu antivirotiku… Viry stojí za řadou nákaz, které jsou pro lidstvo smrtící. Vedle SARS-CoV-2, […]
Ke zmírnění třesu, který doprovází Parkinsonovu chorobu, je využívána hluboká mozková stimulace, která však vyžaduje vysoce invazivní zákrok. Ultrazvuk zase není vhodný k dostatečně přesnému zacílení léčby. Nyní však do hry vstupuje ultrazvuková helma, jejíž použití je neinvazivní, zato přesnější než u ultrazvuku. A pomoci by mohla i s jinými neduhy… Při léčbě Parkinsona je […]
Dna je zánětlivé onemocnění kloubů, které vzniká kvůli nadbytku kyseliny močové v těle. Ta se ve formě krystalků ukládá v blízkosti kloubů, nejčastěji přitom postihuje palce na nohou, a způsobuje bolestivý zánět. Vědci nyní zjistili, že naši předkové disponovali genem, který kyselinu močovou uměl rozkládat, ovšem v průběhu evoluce ho ztratili. Jeho obnova pomocí metody […]
Medicína 4.9.2025
Když se člověk řízne, rána se obvykle zacelí a na místě zůstane jizva. Na kůži jde o více či méně estetický problém, pokud se však jizvy objeví na plicích, mohou zabíjet. Zjizvená, tj. fibrotická tkáň totiž neumožňuje průchod kyslíku. Některou z forem plicní fibrózy v Česku trpí tisíce lidí a každý rok jich dalších přibližně 150 přibude. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz