Domů     Technika
Lexus NX: První v historii
Jan Zelenka 5.1.2023
foto: Lexus

Když jedna generace auta nahrazuje druhou, většinou jde o evoluci. Málokdo přistoupí k revoluci. Ale když už k ní přistoupí, tak má koukat, aby byla. A když už kouká, aby byla, tam má být něčím, co málokdy bývá – něčím mimořádným jako nový Lexus NX 450h+….

NX nepředstavuje nic menšího než skoro nové auto. A nic víc než první plug-in hybrid v historii značky!

Po všech stránkách jde o revoluční vývoj a počin, kde 95 % komponent vozidla bylo vyvinuto zcela nově. „Auto bylo navrženo v souladu s různorodými potřebami zákazníků z celého světa a ještě zvyšuje svoji atraktivitu cestou kompletní obměny svých silných stránek, kam patří elektrifikace, design, jízdní schopnosti a vyspělé technologie,“ vysvětluje hlavní konstruktér Takeaki Kato.

Nové srdce…

Tohle SUV je vůbec komplexní ambasador novinek – reprezentant proměny značky s širší nabídkou pohonů a vylepšených technologií. Základem je NX 350h se čtvrtou generací hybridního ústrojí s výkonem vyšším o 22 % při poklesu emisí o 10 %.

Avšak novinkou a hitem je NX 450h+, první plug-in hybridní Lexus, který nabídne 306 koní výkonu, dojezd na elektřinu 63 km a emise CO2 pod 40 g/km.

Kombinuje hybridní pohon se čtyřválcem 2,5 litru a dobíjecí lithium-iontovou baterií o nejvyšší kapacitě (18,1 kWh) v dané třídě. Permanentní pohon všech kol zajišťuje další elektromotor na zadní nápravě a ve výsledku i zrychlení z místa na 100 km/h v čase lehce přes 6 sekund.

Klíčovou předností plug-in hybridního elektrického pohonu je vysoká provozní hospodárnost i po vybití baterie. Zatímco řada konkurenčních systémů v takových situacích standardně přepíná na pohon pomocí spalovacího motoru, výchozím režimem NX 450h+ je hybridní pohon s autonomním dobíjením.

Vlastní průzkum Lexus ukazuje, že spotřeba paliva konkurenčních vozů po vybití baterie je v průměru cca o 30 % vyšší.

foto: Lexus

…nová architektura

Nová je také i architektura Tazuna – koncepce pojmenovaná podle japonského výrazu pro ovládání koně jezdcem prostřednictvím otěží. Zaměřuje se na přímou a intuitivní kontrolu nad vozidlem v souladu s principem „ruce na volantu, oči na silnici“.

A tak se na palubě nového NX zredukoval počet fyzických spínačů ze 78 na 45, navíc jsou seskupeny v určených zónách podle funkce. Pro nejčastěji používané funkce jsou i nadále k dispozici fyzická tlačítka ve prospěch rychlejšího a intuitivnějšího ovládání.

Tlačítka používaná během řízení jsou uspořádána kolem volantu; ovladače audiosystému a klimatizace byly soustředěny na obrazovce centrálního displeje; a ovládací prvky řízení, které lze používat u stojícího vozidla, se nacházejí na středovém panelu.

Omotenashi, Takumi a Fusuma

Design, kvalita a povrchové zpracování je samozřejmě dál ukázkou tradiční omotenashi (pohostinnosti), tedy snahu předvídat potřeby člověka a vyvolávat v něm pocit vítaného hosta cestou maximálního pohodlí.

Jedná se např. o uvítací osvětlení a posloupnost rozsvěcování při spouštění vozidla, resp. osobní uvítání na multi-informačním displeji před řidičem. Systém ambientního osvětlení umožňuje volit ze 64 barevných odstínů v závislosti na momentální náladě posádky.

Nové NX jako první model značky používá i elektronický zámek pro otevírání dveří. Systém nahrazuje tradiční vnitřní kliku dveří tlačítkovým spínačem, umístěným vedle loketní opěrky na panelu dveří. Snadný způsob ovládání jediným hladkým a jednoduchým pohybem se inspiroval tradičními posuvnými příčkami ‚fusuma‘ z japonských domácností.

Vylepšení se dočkalo i ovládání elektrického víka zavazadelníku, která je nyní tišší a rychlejší – doba otevírání i zavírání se zkrátila o polovinu, tedy přibližně na čtyři sekundy.

Tradiční je naopak nejvyšší úroveň zpracování interiéru – o to se starají řemeslní mistři Takumi s uplatněním lidského hmatu, sluchu a zraku.

foto: Lexus

Celý článek si můžete přečíst v časopise 21. STOLETÍ 2/2023, který vychází 16. ledna.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz