Základní premisa toxikologie zní, že všechny látky jsou potenciálními jedy – rozdíl je pouze v dávkování. Zatímco v malém množství může botulotoxin vyhladit pleť, ve větším zabíjet…
Smrtící ostří, hořké koktejly, ale také otrávené paruky nebo napuštěné košile… V minulosti patřily přírodní substance k nejnebezpečnějším zbraním, – zpětně je totiž nebylo možné vystopovat. S rozvojem moderních technologií proto jejich užití trochu upadlo v „zapomnění“.
Arsenik
V historii těžko najít jed, který by byl člověkem využíván častěji než oxid arsenitý. Špatně rozpustný bílý prášek bez chuti a zápachu byl nejvíce oblíbený ve středověku, jelikož příznaky otravy až nápadně připomínaly běžné žaludeční potíže, konkrétně žaludeční vředy.
Nejčastěji byl využíván za vlády Borgiů, kteří si s jeho pomocí upevňovali moc a řešili politické neshody.
Kolečko silné bolesti
Otrava arsenikem přitom patří k velice bolestivým formám „pomsty“. Při akutní formě lze zaznamenat silnou nevolnost, zvracení, střevní obtíže, úzkost, apatii a dehydrataci, které mohou vyústit v celkové poškození nervového systému.
Pro chronickou intoxikaci je příznačné nadměrné vypadávání vlasů nebo intenzivní bolesti břicha – bezútěšný stav následně může přerůst v rakovinu vnitřních orgánů. Nezanedbatelný je také negativní vliv na DNA, kterou dokáže značně poničit.
Nadměrné užívání arseniku ukončil až James Marsh (1794–1846) a jeho speciální zkouška, díky které je nyní možné odhalit stopy jedu v těle zemřelých.
Pod dohledem
Jelikož je arsen možné vystopovat i v některých potravinách, podléhá jeho množství v nich ukryté od roku 1994 kontrole. Nejvyšší koncentrace se na našem území podařilo nalézt v rybách a rybích výrobcích, dále v rýži, koření, kakau nebo rozinkách.
Odhadována dávka toxického prvku a jeho anorganických sloučenin však s největší pravděpodobností nepředstavuje závažná zdravotní rizika.
Strychnin
Strom jménem kulčiba dávivá (Strychnos nux-vomica) neznalým jedincům pravděpodobně příliš neřekne. Jed, který se získává z jeho semen, však v minulosti hojně sloužil k hubení krys… To je strychnin – křečový toxin s neuvěřitelně výraznou hořkou chutí.
Velmi zahořklý
Ke vstřebávání indolového alkaloidu dochází z gastrointestinálního a respiračního traktu, ale také z podkoží. Příznaky otravy se proto dostavují nedlouho po samotném požití – nejčastěji do půl hodiny, poté se nastupující peklo dělí na dvě stadia.
V prvním dochází ke zbystření všech smyslů natolik, až se veškeré zvuky, či podněty stávají silně nepříjemnými. Žvýkací a šíjové svaly postupně tuhnou, s čímž jde ruku v ruce zhoršené polykání a závratě.
Nastupující úzkost se s každou další minutou stupňuje, nepříjemné jsou danému jedinci i skutečné maličkosti, například pohlazení či špatný pohyb. V této chvíli už zbývá jen kousek k tzv. smrtelné úzkosti, kterou doprovází především intenzivní křečový záchvat, který se společně se silnou bolestí může i několikrát opakovat. Smrt u intoxikovaných nastává zejména v důsledku udušení nebo zástavou srdeční.
Botulotoxin
Na jedné straně je hojně využíván coby omlazující zázrak, jeho odvrácenou tváří je však pověst nejjedovatějšího neurotoxinu, který skutečně ve velkém produkuje bakterie Clostridium botulinum. Vědcům se až dosud podařilo identifikovat osm sérotypů A, B, C1, C2, D, E, F, G a H, přičemž posledně jmenovaný má účinky skutečně fatální.
K usmrcení dospělého člověka by podle odhadů postačily pouze dvě miliardtiny gramu… proti jeho „supersíle“ však neexistuje protijed.
Pozor na potraviny…
Botulotoxin je řazen mezi neurotoxiny, což znamená, že cílí na nervovou soustavu. K hlavním symptomům požití jedu proto patří paralýza, která může trvat klidně i 3 měsíce – vše záleží na podaném množství.
V méně závažných případech lze zaznamenat nevolnost nebo zvracení. Otrava je také příčinou onemocnění zvané botulismus, ke kterému člověk může přijít hned dvojím způsobem. Ať už při konzumaci špatně skladovaných nebo nesprávně upravených jídel či potravin, nebo infikováním otevřené rány, ve které se škodlivé bakterie namnoží.
Posledním zaznamenaným typem je střevní či kojenecký botulismus, kdy zapouzdřené spory bakterií proniknou společně s potravou do střev kojenců. Pokud dojde k jejich dalšímu množení, jedná se o stav rovnající se jisté smrti.
Metanol
Silný metanolový oblak zahalil Českou republiku v roce 2012 a uvrhl ji zpět do časů prohibice. Alifatický alkohol je totiž prakticky nemožné „jen tak“ odhalit. Nejenže je bezbarvý, ale zároveň páchne po alkoholu. Jedinou odchylku „od normálu“ představuje jeho mírně nasládlá chuť.
Život ve tmě
Toxicita metanolu byla odborníky označena jako velmi vysoká, za žádných okolností se proto nedoporučuje jeho konzumace, natož vdechování. Již 10 ml metanolu v těle totiž dokáže metabolizovat na kyselinu mravenčí – ta sice není pro lidský organismus nepřirozená a v menším množství si s ní dokážeme poradit, ale v opačném případě může značně poškodit zrak.
Jako nejčastější následek metanolové aféry bylo proto uváděno poškození zrakového nervu či slepota. K dalším závažným příznakům otravy ovšem patří i hypoxie buněk nebo metabolická acidóza.
Opít se, a rychle…
V případě, že dojde k požití metanolu je odborníky doporučováno „pacientovi“ naordinovat čistý alkohol – postačí zhruba 2 dl 40% alkoholu, například vodky. Etylalkohol působí jako protijed, jelikož dokáže obsadit vazebná místa v játrech, ve kterých se již dále nemůže metanol odbourávat.
Důležité je i přesto neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. „Jednoduše řečeno, má-li enzym ve svém okolí dostatek molekul etanolu, přeměňuje je přednostně a molekuly metanolu musí čekat. Když tedy člověku v nemocnici záměrně udržujeme hladinu etanolu v krvi těsně nad 1 promile (střední opilost), metanol se nemůže přeměňovat na toxické produkty a postupně se v nezměněné formě vyloučí z těla ven,“ uvedl MUDr. Jiří Štefánek. K úmrtí postačí požití pouhých 15 ml metanolu.