Domů     Vesmír
Sonda InSight se zřejmě definitivně odmlčela. O Marsu však poskytla řadu nových informací
Martin Janda 24.12.2022

Po čtyřech letech práce se odmlčela sonda InSight, která zkoumala vnitřek Marsu a jeho seizmické aktivity. NASA konec mise očekávala. Navíc, v plánu bylo, že InSight bude v provozu jen dva roky, takže aparát už přesluhoval..

Na svou cestu se sonda vydala v květnu 2018 a na rudou planetu dosedla 26. listopadu téhož roku. Na rozdíl od Curiosity nebo Perseverance, nebyla pojízdná, ale seděla jen na jednom místě.

Mise pomohla ozřejmit, jak Mars vypadá uvnitř, což byl primární cíl mise. Jejím úkolem bylo umístit na povrch planety seizmometr a teplotní sondu. Poté InSinght poslouchala a zkoumala, co se děje uvnitř Marsu. Zjistilo se, že čtvrtá planeta je seizmicky stále ještě aktivní.

Vědci tak mimo jiné vědí, jak vypadá „marsotřesení.“ Sonda jich zaznamenala několik desítek, takže vědci si mohou udělat jasnější představu o vnitřní skladbě planety. Ta vypadá tak, že se zhruba do 40 kilometrů hloubky rozkládá kůra a pod ní pak plášť.

Ten je trochu jiný než u Země, což je dáno velikostí obou planet. Plášť rudé planety postrádá kvůli nedostatečnému tlaku minerály, které jsou pro Zemi typické. Podle měření ze zde nachází nanejvýš olivín.

Střed Marsu pak tvoří jádro s poloměrem zhruba 1 800 kilometrů, což je podstatně více, než vědci předpokládali. Znamená to, že kromě železa a síry marsovské jádro obsahuje ještě více prvků.

Poslední snímek, který sonda poslala na Zemi

V původních plánech se měl aparát provrtat až pět metrů pod povrch. To se úplně nepovedlo, InSight resp. přístroj HP zvládl kvůli zrádnému terénu pouze 40 centimetrů. Každopádně díky sondě InSight a také díky sondě MRO obíhající kolem Marsu badatelé zaznamenali obří kráter a velké kusy ledu v jeho okolí, což je důležité pro budoucí misi člověka na Mars.

Kromě toho sonda zaznamenala i několik pádů meteoritů na Mars a poprvé tak zde zaznamenala povrchové vlny.

Osudnou se jí nakonec staly bouře, které její solární panely pokryly prachem tak, že už energii ze Slunce nebyla schopna přijímat a její baterie se tak nenabíjely. NASA hodlá ještě ověřit, zda se sonda přece jen nepřihlásí, v tomto ohledu však vědci optimističtí nejsou.

FOTO: NASA

Související články
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz