Zatímco lidstvo hoduje, lékaři bijí na poplach. S nerozvážnou konzumací totiž povážlivě stoupá nejen ručička na váze, ale také riziko vzniku závažných onemocnění… Kdy řekneme dost?
Jen za posledních 40 let se počet pacientů s obezitou rapidně zvýšil, což má neblahý vliv na celkové zdraví. Zatímco u žen se jedná o skok dvojnásobný, v případě mužů je dokonce trojnásobný. Podle obezitologů je situace taková, že počet lidí s nadváhou zdaleka převyšuje množství osob trpících podvýživou. Misku vah by však v blízké budoucnosti mohla vyrovnat speciální „imunita“…
Fitness myšky
Revoluční výzkum představili dánští vědci z Kodaňské univerzity pod vedením Karen Nordgaardové Nielsenové v časopise Molecular Metabolism. Jejich prvními pacienty, kterým zajistili štíhlou figuru, se staly laboratorní myši, a to navzdory skutečnosti, že jim odborníci vydatně podstrojovali.
„Bylo to, jako kdyby byly myši permanentně na dietě. Avšak složené z hamburgerů a pizzy,“ představila podmínky vedoucí výzkumu.
Společně se svými kolegy totiž objevila, že hlodavci potřebují k tvorbě tukové tkáně tzv. NAMPT gen. Pokud se jej však genetickým inženýrům podaří vyblokovat, jsou vůči obezitě chráněni – bez ohledu na jejich jídelníček.
Pět písmen naděje
Výsledek severské studie představuje významný průlom. Dosud nashromážděné poznatky o úloze a fungování genu NAMPT totiž naznačovaly, že bude zapotřebí jeho aktivitu pro účinek zhubnutí podstatně navýšit, nikoli snížit.
Naši předci, kteří disponovali plnou funkčností tohoto genu, totiž neměli nejmenší problémy s přežitím – jejich tukové zásoby na horší časy fungovaly výborně. V opačném případě měli jedinci problém vyrovnat se s každým dalším hladomorem.
Myši ano, člověk ne…
Na každou dobrou zprávu však připadá i jedna špatná. Ta v tomto případě sestává ze skutečnosti, že prozatím není možné u člověka aktivitu genu NAMPT potlačit, a to ani cíleným zásahem do DNA.
Mohlo by se však podařit objevit látky, které odvedou tu samou práci – s minimálními riziky. Jejich objevení a otestování se nyní stane předmětem dalšího výzkumu dánského týmu.
Více se dočtete v čísle 1/2023, které je právě v prodeji…