Domů     Zajímavosti
Jak se starat o záclony? To nejdůležitější o jejich mytí a sušení

komerční sdělení

Záclony stále patří mezi tradiční prvky v každé domácnosti, a je tomu tak již od nepaměti. Okna, která u rodinných domů nezdobí nějaká pěkná záclona jsou pak spíše výjimkou a mnohdy přitahují nežádoucí pozornost.

Kromě toho, že je záclona ozdobou, dokáže do jisté míry ochránit i vaše soukromí. Jak se však o záclony správně starat, aby dlouho vypadaly jako nové?.

V současné době vévodí záclonám syntetika a podle toho je nutné o ně pečovat

Přírodní materiály, ze kterých byly záclony v minulosti byly na péči podstatně náročnější než současná syntetická vlákna, ale i ty musíte udržovat správně, aby si zachovaly krásný vzhled a dlouhou životnost.

Většina lidí při péči o záclony v mnoha věcech chybuje, a to především v oblasti pravidelnosti praní, způsobu sušení nebo špatnému programu na automatické pračce.

Ono totiž praní závěsů a záclon na Velikonoce a Vánoce opravdu nestačí.

Základem je pravidelné větrání

Závěsům i záclonám prospívá pravidelné větrání, protože proudící čerstvý vzduch dovnitř dokáže ze záclon a závěsů odstranit velké množství usazeného prachu. Kromě toho můžete záclony i opatrně vysávat, pokud máte u vysavače vhodný nástavec a regulovatelný výkon.

Jednou měsíčně byste pak měli záclony a závěsy šetrně od prachu vyklepat na čerstvém vzduchu.

Jak je to s tím praním?

Při praní záclon byste měli dávat pozor na správnou teplotu praní, ale i volbu programu. Teplota by měla být maximálně 30 °C a program by měl být rozhodně bez odstřeďování, tedy bez ždímání. Právě ždímání často poškozuje vlákna záclon.

Aby se záclony v pračce nepoškodily je zároveň vhodné používat speciální sáčky na praní záclon a záclony do něj vkládat poskládané.

Po vyprání byste měli záclony pověsit zpět na okno, aby se krásně vyrovnaly případné přehyby nebo pomačkání.

Pokud perete i závěsy, je potřeba mít před jejich pověšením jistotu, že nepouští barvu.

Pokud byste takové závěsy pověsili k záclonám, mohlo by být neštěstí na světě. Na rozdíl do záclon pak můžete závěsy, podle jejich vláken mnohdy i žehlit, takže je můžete sušit klasicky na sušáku na prádlo. Záclony i závěsy byste pak měli prát 3-4 ročně.

Exkluzivní výběr nejen závěsů a záclon na vás čeká na restilo.cz. Tito specialisté na vybavení interiéru vám přináší zajímavá a originální řešení pro moderní i tradiční bydlení. Jejich zákazníci si pak cení především vysoké kvality dodávaných produktů za rozumné ceny!

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz