Domů     Zajímavosti
Nejlepší „vedlejšáky“, kterými si trochu přilepšit
Martin Macourek 25.11.2022

Všichni si v současné době přijdeme trochu ve stresu. Téměř tři roky pandemie, válka na Ukrajině a navíc následky sankcí, které vlády celého světa uvalily na Rusko, způsobily, že zejména v Evropě dramaticky vzrostly náklady na život.

Navíc se blíží zima, což obvykle znamená větší výdaje za energie –⁠ což je jedna z věcí, která za poslední rok podražila nejvíc.

Lidé z celého světa jsou rostoucími životními náklady čím dál znepokojenější, a přestože mnohé věci nemůžeme ovlivnit, některé zcela jistě ano. A jedna z nich je vybudování příjmu bokem pomocí různých „vedlejšáků“.

V článku se proto podíváme na ty nejlepší vedlejší přivýdělky, díky kterým si můžete ke stávajícímu příjmu trochu přilepšit!

Co je to tzv. „vedlejšák“?

„Vedlejšák“ je doslova cokoli, co můžete dělat bokem ke svému zaměstnání. Často se jedná o pasivní zdroje příjmů nebo úkoly, které můžete plnit bez větších dovedností či kvalifikace. A většina „vedlejšáků“, které uvádíme, se vyznačuje tím, že se dají dělat odkudkoli!

Nejlepší „vedlejšáky“

Dotazníky

Dotazníky jsou skvělou cestou, jak si přilepšit. Na podobných stránkách sice žádný balík neuděláte, ale částka, kterou vyděláte, se počítá a obvykle se to dá dělat z telefonu, kdykoli si najdete volnou chvilku –⁠ například v autobuse nebo večer u televize.

Berte to tak, že čas, který byste jinak strávili na Instagramu, věnujete vyplnění několika průzkumů a slušně si přivyděláte!

Zde je několik oblíbených platforem pro vyplňování průzkumů (všechny najdete buď na internetu, nebo si je můžete stáhnout na App Store či na Google Play):

Český národní panel

Toluna

Marketagent

Mobrog

MNFORCE ePanel

Výzkum trhu

Výzkum trhu je podobný jako dotazníky, ale spočívá v tom, že přemýšlíte o určitém produktu a hovoříte o svých dojmech z něj. Výzkum trhu můžete provádět na webových stránkách, jako je například Český národní panel.

Prodej starých věcí

Prodej starých věcí je skvělý způsob přivýdělku, protože získáte peníze z věcí, které vám stejně někde leží.

Navíc je to celkem rychlé a snadné! Založte si účet na platformách, jako je Vinted, a začněte nabízet svoje staré oblečení, knihy nebo domácí potřeby. Spočítejte si ale dobře, kolik stojí poštovné a balné, a současně počítejte také s tiskem štítků a vlastnoručním odesíláním balíčků kupujícím.

Výroba a prodej řemeslných výrobků

Výroba řemeslných výrobků je přímo ideální, pokud chcete získat nějaký příjem bokem. Ti nejúspěšnější prodejci si dokonce z téhle „bokovky“ dokázali ve výsledku udělat práci na plný úvazek. Jasně, potřebujete mít nějaké umělecké cítění, ale na internetu můžete prodávat z řemeslných výrobků prakticky cokoli.

Zkuste třeba umělecká díla, která si lidé budou moct pověsit na zeď, vyrábějte kalendáře se svými fotografiemi nebo třeba tašky či kabelky.

Práce na volné noze

Pokud disponujete nějakou dovedností, můžete si díky ní vydělávat na volné noze. Buďte třeba spisovatelé na volné noze, fotografové, překladatelé, nabízejte služby cestovní kanceláře či cokoli jiného, co vás napadne!

Spojení s klienty si můžete zajistit pomocí webů, jako je třeba navolnenoze.cz či freelance.cz, které jsou platformou pro nezávislé profesionály. Je to skvělý „vedlejšák“ a počty firem, které začínají využívat služeb freelancerů, rostou.

Tipy k „vedlejšákům“

Nenechte se zatáhnout do drahých nebo podvodných vedlejšáků

K „vedlejšákům“ se váže jedno takové pravidlo: jestli to vypadá až moc dobře na to, aby to byla pravda, pak je ten pocit zřejmě správný. Blackjack je sice zábavná hra, ve které si lidé mohou zvýšit šance na výhru například strategií počítání karet, ale ve skutečnosti se pořád jedná o hazardní hru a většina hráčů peníze spíše prohrává, než vyhrává –⁠ ani ti nejlepší počtáři karet nedokážou vyhrát ve 100 % případů.

Hazardní hry proto nikdy nevnímejte jako způsob výdělku –⁠ je to především forma zábavy, za kterou platíte určitý poplatek, a případné výhry byste měli brát pouze jako příjemný bonus!

Vyhýbejte se i některým vedlejším aktivitám na principu multi-level marketingu (MLM). Ne všechny jsou totiž dobré a často to všechno zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda. Nezřídkakdy vás osloví lidé, kteří pracují pro nějakou MLM společnost, že by s vámi rádi navázali spolupráci, protože čím více lidí do toho zapojí, tím více vydělají!

Platí tu opět jedno pravidlo: pokud vám někdo vypráví příběhy o tom, jak díky sociálním sítím vydělal statisíce, je to zase nejspíš až moc dobré na to, aby to byla pravda!

Myslete na daně

U tohoto tipu se pravidla v jednotlivých zemích značně liší, ale pokud vyděláváte peníze, je dost pravděpodobné, že z nich budete muset odvádět daně.

Zjistěte si, jaké daně budete muset případně platit a jak se jako daňový poplatník zařídit, ať si můžete část výdělku pro tyhle účely schovat.

Nenakládejte si toho na sebe moc najednou

I když všechny výše uvedené „vedlejšáky“ můžou vynášet hezky, pravděpodobně se budete cítit zahlceni, pokud si jich vezmete na sebe příliš. Začněte s tím, který vám podle vašeho názoru bude nejpříjemnější – pokud máte například spoustu oblečení, které nenosíte, bude dobré začít s Vinted. A až pak se můžete postupně prokousávat k dalším.

Pokud si děláte vrásky, jestli rostoucí životní náklady z platu vůbec pokryjete, začněte s některým z těchto skvělých vedlejších přivýdělků co nejdřív, ať máte každý měsíc něco navrch. Nemusí to být hned balík, ale to, že si každý měsíc tohle přilepšení zajistíte, vám dodá klid na duši a i nadále si budete moct dovolit věci, které byste si jinak kvůli rostoucím cenám dovolit nemohli.

Foto: Mia Baker na Unsplash

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz