Domů     Medicína
Nejúspěšnější české firmy v roce 2022
Jan Zelenka 25.11.2022

Do žebříčku 50 nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě se probojovalo 13 českých společností. Ve 23. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE získaly prestižní ocenění CE Tech Rocketship české firmy LutherOne a CYRKL, ale vůbec nejlepší a nejrychleji rostoucí tech firmou je opět FTMO.

Nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě je už druhým rokem po sobě platforma FTMO, která hledá obchodníky na finančních trzích. V první desítce v kategorii Fast 50 bodovaly ještě IP Fabric a Driveto.

Další nejrychleji rostoucí firmou je DIANA Biotechnologies, která s tempem růstu ve výši 100 314 % překonala dosavadní rekordy v celé historii soutěže a připsala si prvenství v kategorii Companies to Watch.

Dvě české firmy, Cyrkl a LutherOne, pak uspěly mezi 200 společnostmi a získaly ocenění CE Tech Rocketship.

A za produkty, které mají revoluční dopad na trh, byly oceněny Apis Innovation, Snuggs a Stimvia.

zdroj: Stimvia

Stimvia vyvinula průlomovou léčebnou technologii

A právě Stimvia jako první na světě přišla s funkční léčbou formou neinvazivní neuromodulace, díky které je možné bez léků a operací účinně stimulovat hluboké struktury v mozku. Chybná funkce těchto struktur se podílí na vzniku řady chronických onemocnění, například hyperaktivního močového měchýře.

V léčbě této nemoci je Stimvia nejdále a dosavadní klinické studie prokazují, že URIS®, jak se technologie jmenuje, je jednou z nejefektivnějších metod v boji s tímto onemocněním, kterým na celém světě trpí zhruba 500 milionů lidí.

Technologie, která umí “hacknout” mozek

Hyperaktivní močový měchýř je stav, kdy pacient trpí stavy silného nucení na močení, tzv. urgencemi, které mnohdy ústí v únik moči,“ říká prof. MUDr. Jan Krhut, Ph.D. z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Toto onemocnění je záludné tím, že je nepředvídatelné a urgence se může objevit kdykoliv a kdekoliv bez ohledu na příjem tekutin. Pacienti se proto z obavy před společenskou stigmatizací bojí vycházet z domu, redukují své aktivity, kontakty a postupně se dostávají do společenské izolace. Mnohdy se v této souvislosti hovoří o jejich psychosociální smrti.

V současné době se toto onemocnění léčí především pomocí léků, které však v mnoha případech nejsou dostatečně účinné, a mohou způsobovat řadu nežádoucích účinků. U těch pacientů, kde farmakologická léčba nevede k úspěchu, je možno využít vpichování Botulinumtoxinu A do močového měchýře za účelem částečné paralyzace močového měchýře.

To trvá zhruba 2-6 měsíců, ale až 20 % pacientů se potýká s nutností opakovaného cévkování močového měchýře k zajištění jeho vyprazdňování. Léčbu je navíc třeba každých 6 měsíců opakovat.

Další možností, jak ovlivnit nervové struktury řídící močový měchýř, je tzv. sakrální neuromodulace, při které lékař vloží elektrodu přímo do těla pacienta ke konkrétnímu nervu tak, aby nedocházelo ke stimulaci ostatních drah.

Tato metoda je zatím pro mnoho lidí jediným řešením, které jim s léčbou dané nemoci pomáhá. Nejedná se však o bezrizikový zákrok s trvalým efektem.

zdroj: Stimvia

Stimulace hlubokých struktur v mozku

Méně invazivní alternativy využívají elektrody, které se přiloží na kůži pacienta. Jejich využití ale naráží na technologické limity. Oproti sakrální neuromodulaci, která umožňuje selektivní stimulaci hlubokých struktur v mozku, nejsou běžně používané povrchové elektrody této selekce schopné a stimulují všechny nervové dráhy v dané oblasti.

To má za následek zkrat v přenosu nervového signálu předtím, než se dostane do mozku a tudíž jen omezenou účinnost v léčbě. Po několikaletém výzkumu a vývoji přichází společnost Stimvia s účinnou neinvazivní technologií URIS, která je této selekce schopná.

Díky zařízení společnosti Stimvia se tak budou moci pacienti vyhnout jak rizikovým invazivním, tak neúčinným neinvazivním metodám. Technologie URIS se vyznačuje přesností stimulace konkrétního nervu pomocí speciálních elektrod přiložených na kůži pacienta.

Jako jediní na světě jsme prokázali, že jsme neinvazivní metodou schopni zasáhnout hluboké struktury v mozku, kde vzniká příčina mnoha chronických onemocnění, která je způsobená nerovnovážnou aktivitou dílčích částí mozku.

Pomocí takzvané neuromodulace můžeme tuto rovnováhu opět nastavit. Zvládneme aktivovat ta centra, která jsou v útlumu, a naopak utlumit činnost oblastí, které vykazují aktivity příliš mnoho,” vysvětluje princip fungování neuromodulace CEO společnosti Stimvia, Lukáš Doskočil.

Účinná léčba hyperaktivního močového měchýře bez léků a operací

Dle klinických studií se URIS řadí mezi nejefektivnější metody v boji s touto nemocí. Klinického efektu bylo dosaženo téměř u 80 % pacientů léčených URISem, což je srovnatelné s účinností invazivní sakrální neuromodulace.

Léčba je navíc spojena jen s nepatrným množstvím rizik a vedlejších příznaků, které se objevily pouze u 0,01 % případů. „Právě vynikající poměr mezi klinickou účinností a zanedbatelným rizikem nežádoucích účinků činí tuto léčbu unikátní,“ říká prof. Krhut.

zdroj: Stimvia

Zařízení je také mnohonásobně levnější než v případě invazivní neuromodulace. „Náklady na invazivní neuromodulaci se pohybují na úrovni 400 až 600 tisíc Kč za jednu operaci, přičemž tuto částku musí pojišťovny zaplatit najednou s vidinou toho, že pacient bude za 7 až 10 let potřebovat další operaci.

Oproti jednorázovému nákladu u sakrální neuromodulace je platba za přístroj URIS rozložena do let podobně jako u léků. Pojišťovny navíc budou platit až v momentě, kdy prokážeme u pacienta účinnost.

Dochází tak k situaci, kdy jsme za stejný rozpočet schopni léčit až dvacetinásobně větší počet pacientů, ” říká Lukáš Doskočil.

Klíčové technologické prvky a metody společnosti Stimvia jsou už nyní chráněny prostřednictvím 65 mezinárodních patentů v rámci EU, Japonska, Ruska a USA. Pyšnit se mohou také jednou z nejprestižnějších certifikací od renomované německé instituce  TÜV SÜD.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz