Domů     Ostatní
Světová populace překročila hranici osmi miliard!
Matěj Soukup 23.11.2022
Zdroj: Pixabay

Osm miliard. Tolik lidí žije podle odhadů na Zemi. Podle odhadů Organizace spojených národů dosáhl počet obyvatel planety tohoto mezníku 15. listopadu. Od vzniku Homo sapiens uplynulo zhruba 300 000 let, než nás na Zemi žila miliarda.

Bylo to kolem roku 1804. Poslední miliarda přibyla za pouhých dvanáct let..

„Osmimiliardový milník s sebou přináší také důležitou odpovědnost a upozorňuje na související výzvy v oblasti sociálního a hospodářského rozvoje a udržitelnosti životního prostředí,“ uvedla v červenci na tiskové konferenci Maria-Francesca Spatolisano, asistentka generálního tajemníka OSN pro koordinaci.

Tempo obecně zpomaluje

Ačkoli se světová populace stále rozrůstá, tempo růstu se naopak zpomaluje. Současné prognózy předpovídají, že světová populace dosáhne vrcholu přibližně 10,4 miliardy v roce 2080 a zůstane stabilní až do roku 2100. Dříve OSN předpovídala, že by světová populace mohla do roku 2100 dosáhnout 11,2 miliardy, a to na základě tempa růstu populace v roce 2017.

Podle zprávy World Population Prospects 2022, kterou OSN zveřejnila v červenci, bude v příštích desetiletích jedinou hnací silou populačního růstu v zemích s vysokými příjmy migrace. Navíc se předpokládá, že počet obyvatel 61 zemí se do roku 2050 sníží o 1 % nebo více.

V zemích s nižšími příjmy se očekává, že růst populace bude stále způsoben větším počtem narozených dětí než zemřelých.

Opačné trendy na opačných koncích světa

Svět čelí pravděpodobnosti obrovské populační exploze a kolapsu zároveň. Možná již letos, poprvé po dvou tisíciletích, přestane být Čína nejlidnatější zemí světa, protože ji předstihne Indie. Ještě před zavedením čínské politiky jednoho dítěte, která vstoupila v platnost v roce 1980, porodnost v Číně téměř nepřetržitě klesala.

Jen v 70. letech 20. století tam klesla porodnost o polovinu. Tyto trendy se během pandemie ještě zrychlily. V roce 2020 se v Číně narodilo o 45 % méně dětí než v roce 2015.

V Africe se naopak trendy rychle ubírají opačným směrem. V celém Sahelu se počet obyvatel rychle zvyšuje. Průměrný věk v Nigérii je pouhých 17 let. Porodnost tam sice také klesá, ale zůstává dvacetkrát vyšší než v Číně.

Potravinová bezpečnost je již nyní problémem. Více než třetina obyvatel země žije v extrémní chudobě. V současné době má země 216 milionů obyvatel a podle některých odhadů by se počet mohl do konce století zčtyřnásobit.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz