Domů     Příroda
První klonovaný velký savec: Seznamte se s Dolly
Matěj Soukup 23.11.2022
Zdroj: Creative Commons

Je 22. února roku 1997. Novináři z celé Británie se sjíždí do malého skotského městečka Roslin. Vědci z místního biologického ústavu totiž právě oznámili absolutní senzaci. Podařilo se jim naklonovat prvního velkého savce – ovci, která dostala jméno Dolly..

Dolly způsobí totální poprask, protože klonování zvířat je v té době ještě v plenkách a klonují se výhradně malá zvířata – často obojživelníci. Zkusit to s ovcí je něco úplně jiného. Vědci z Roslinu na to navíc jdou úplně jinou metodou.

Do té doby se klonuje pouze z embryí, ale oni to hodlají zkusit přímo z buňky dospělé ovce.

Stovky marných pokusů

Mají následující plán: Z jedné ovce vezmou genetickou informaci z jádra. Z druhé ovce vezmou vaječnou buňku, ze které jádro odstraní, místo něj vsadí jádro z první buňky a celou geneticky modifikovanou buňku vsadí do třetí ovce, která ji donosí a normálně porodí.

Zdá se to být jednoduché, ale rizik je celá řada. Celé je to vlastně metoda pokus – omyl a nikdo neví, jak to dopadne.

A dopadá to špatně. Nový zárodek buď nevzejde vůbec, nebo vzejde geneticky zmutovaný, nebo ho třetí ovce není schopná donosit. Laboratoř se plní desítkami zmutovaných nedonošených ovčích embryí a vědci už si málem zoufají.

Až 277. pokus se konečně podaří. Narodí se zcela zdravá ovce, která dostane jméno Dolly.

Kritika přijde i od papeže

Svůj převratný úspěch vědci nejprve půl roku tají kvůli riziku možných komplikací, ale v únoru 1997 jsou si už natolik jistí, že se o svůj úspěch podělí s veřejností. Záznam a fotografie Dolly obletí toho dne zprávy po celém světě.

Člověk ještě nikdy nepostoupil v přetváření přírody tak daleko. Zároveň to ale vyvolá celou řadu argumentů proti takovým zásahům do přirozeného vývoje. Ozývají se především náboženské spolky a také samotný papež.

Všichni se táží, kdy začneme klonovat lidi a že něco takového je proti přírodě. Klonování lidí je dnes v drtivé většině zemí nelegální.

Vědcům se však nakonec podaří svůj projekt uhájit s tím, že je možné jej teoreticky využít při léčbě rakoviny nebo neplodnosti. Dolly postupně přirozenou cestou porodila šest zdravých mláďat a až později se u ní začaly projevovat nemoci, které mohly souviset s klonováním.

Zemřela nakonec v šesti letech, což je polovina běžného ovčího věku. Dnes je vystavená vycpaná v muzeu v Edinburghu.

Související články
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz