Domů     Historie
Vařili naši předci v kladinské situle pivo?
Matěj Soukup 16.11.2022
Zdroj: Pixabay

V roce 2017 byla u malé vesnice Kladina na Pardubicku nalezena bohatě zdobená bronzová situla, vysoká nádoba ve tvaru vědra, kterou odborníci datují do pozdní doby bronzové, zhruba 800 let před naším letopočtem. Nyní zjistili, že se v ní pravděpodobně vyrábělo bylinné pivo..

Pokud je to pravda, jednalo by se o nejstarší kdy nalezený důkaz o přípravě piva na území Evropy.

Kladinská situla představuje na českém území mimořádný nález. Je bohatě zdobená a předčí všechny ostatní nálezy, například na Moravě a v jižních Čechách, také velikostí. Před konzervací byla 56 centimetrů široká a 60 centimetrů vysoká.

Nalezli stopy bylin

Pozdější výzkum odhalil v situle stopy miliacinu, který vědci považují za indikátor prosa. Paleobotanik Libor Petr objevil stopy bylin a archeobotanik Jaromír Kovárník náznaky stop po vaření škrobu. Dvojice archeologů Martin Golec a Zuzana Golec Mírová pak na základě těchto objevů vyslovili domněnku, že jde o pozůstatky piva.

Jediný další možný výsledek působení těchto složek by dával dohromady jen stěží poživatelnou kaši.

Chemik a zároveň zkušený domácí pivovarník Lukáš Kučera se pokusil podle zanalyzovaného složení a předpokládaného poměru bylin nápoj našich předků vytvořit. Do klasického základu dnešních piv přidal hlavní identifikované byliny:

světlík, mochnu, jitrocel a tužebník. „Postupoval jsem tak, aby to bylo pitelné a nemělo negativní účinky na bolest hlavy. První doušek je opravdu hodně kyselý, ale člověk nesmí přestat pít a kyselost jde stranou a víc vynikne chuť bylin,“ popisuje Kučera.

Zdá se tedy, že naši předci skutečně připravovali nápoj připomínající ikonický mok, v jehož konzumaci jsou Češi mezi ostatními národy přeborníky.

Situlu uvidí veřejnost už příští rok

Kvůli pokračující konzervaci a výzkumům zatím kladinskou nádobu veřejnost neměla možnost vidět. „Situla z Kladiny na Pardubicku patří bezesporu k nejvzácnějším exponátům sbírek pardubického muzea, proto mu také odborníci věnují pozornost již několik let,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Přislíbil však, že už v roce 2023 chystá muzeum stálou expozici, ve které budou moci návštěvníci tento unikátní nález poprvé spatřit.

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz