Domů     Historie
Vařili naši předci v kladinské situle pivo?
Matěj Soukup 16.11.2022
Zdroj: Pixabay

V roce 2017 byla u malé vesnice Kladina na Pardubicku nalezena bohatě zdobená bronzová situla, vysoká nádoba ve tvaru vědra, kterou odborníci datují do pozdní doby bronzové, zhruba 800 let před naším letopočtem. Nyní zjistili, že se v ní pravděpodobně vyrábělo bylinné pivo..

Pokud je to pravda, jednalo by se o nejstarší kdy nalezený důkaz o přípravě piva na území Evropy.

Kladinská situla představuje na českém území mimořádný nález. Je bohatě zdobená a předčí všechny ostatní nálezy, například na Moravě a v jižních Čechách, také velikostí. Před konzervací byla 56 centimetrů široká a 60 centimetrů vysoká.

Nalezli stopy bylin

Pozdější výzkum odhalil v situle stopy miliacinu, který vědci považují za indikátor prosa. Paleobotanik Libor Petr objevil stopy bylin a archeobotanik Jaromír Kovárník náznaky stop po vaření škrobu. Dvojice archeologů Martin Golec a Zuzana Golec Mírová pak na základě těchto objevů vyslovili domněnku, že jde o pozůstatky piva.

Jediný další možný výsledek působení těchto složek by dával dohromady jen stěží poživatelnou kaši.

Chemik a zároveň zkušený domácí pivovarník Lukáš Kučera se pokusil podle zanalyzovaného složení a předpokládaného poměru bylin nápoj našich předků vytvořit. Do klasického základu dnešních piv přidal hlavní identifikované byliny:

světlík, mochnu, jitrocel a tužebník. „Postupoval jsem tak, aby to bylo pitelné a nemělo negativní účinky na bolest hlavy. První doušek je opravdu hodně kyselý, ale člověk nesmí přestat pít a kyselost jde stranou a víc vynikne chuť bylin,“ popisuje Kučera.

Zdá se tedy, že naši předci skutečně připravovali nápoj připomínající ikonický mok, v jehož konzumaci jsou Češi mezi ostatními národy přeborníky.

Situlu uvidí veřejnost už příští rok

Kvůli pokračující konzervaci a výzkumům zatím kladinskou nádobu veřejnost neměla možnost vidět. „Situla z Kladiny na Pardubicku patří bezesporu k nejvzácnějším exponátům sbírek pardubického muzea, proto mu také odborníci věnují pozornost již několik let,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Přislíbil však, že už v roce 2023 chystá muzeum stálou expozici, ve které budou moci návštěvníci tento unikátní nález poprvé spatřit.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz