Domů     Medicína
Proč jsou starší lidé náchylnější ke chřipce?
Zdroj: Pixabay

Odborníci varují, že se po letech koronavirové pandemie, při které nás opatření proti šíření covidu -19 chránila i proti chřipce, tato nemoc letos zřejmě vrátí v plné síle. K očkování proti chřipce jsou nabádáni zejména lidé starší.

Jsou totiž vůči této chorobě náchylnější než mladší lidé. Proč?.

Odpověď na tuto otázku hledal tým vědců z Michiganské univerzity, v čele s Danielem Goldsteinem, profesorem vnitřního lékařství, mikrobiologie a imunologie, a doktorkou Judy Chenovou. Snažili se zjistit, proč se výkonnost buněk zvaných alveolární makrofágy, které tvoří v plicích první obrannou linii těla, s věkem snižuje.

Makrofágy se nacházejí uvnitř plicních sklípků a pomáhají likvidovat vetřelce, jakými jsou například právě viry chřipky. S přibývajícím věkem však těchto buněk ubývá.

Předchozí výzkum jiné vědecké skupiny ukázal, že pokud byly makrofágy z plic staré myši vloženy do plic mladé myši, jako by znovu došlo k jejich omlazení. „To nás vedlo k závěru, že k tomu přispívá něco v prostředí plic,“ vysvětluje doktorka Chenová.

Po podrobnějším zkoumání zjistil tým, že s věkem se v plicích vyskytuje více tkáňového hormonu prostaglandinu E2 (PGE2), který se jako medikament využívá v porodnictví k navození porodu, zástavě poporodního krvácení či ukončení těhotenství.

Ovšem zvýšení množství PGE2 v plicích zde negativně působí na makrofágy, a to jak na jejich produkci, tak na jejich správné fungování.

Kýchání
Zdroj: Pixabay

Za vším stojí biologické stárnutí buněk

Hromadění PGE2 je znakem senescence neboli biologického stárnutí buněk, které vede k postupnému zhoršování jejich funkce. Zároveň slouží jako pojistka proti nekontrolovatelnému dělení poškozených buněk, protože buňky, které jsou senescentní, již nejsou schopny replikace.

Studie ukázala, že s věkem buňky vystýlající plicní sklípky senescentují, což vede ke zvýšené produkci prostaglandinu E2 a v důsledku toho k potlačení imunitní odpovědi.

Aby vědci prokázali souvislost mezi zvýšeným množství PGE2 a větší náchylností k onemocnění chřipkou, provedli test na myších, v jehož rámci podávali starším myším lék, který blokuje produkci PGE2. Závěry experimentu komentuje doktorka Chenová takto:

„Starší myši, které dostaly tento lék, měly více alveolárních makrofágů, a tudíž lepší míru přežití chřipkové infekce než starší myši, které tento lék nedostaly.“.

Na základě těchto výsledků plánuje tým prozkoumat, jakými dalšími způsoby ovlivňuje prostaglandin E2 plicní makrofágy, stejně jako jeho potenciální vliv na tvorbu zánětů v celém těle, protože stárnutím se stáváme náchylnějšími nejen ke chřipce, ale také dalším nemocem, jako je například rakovina, nejrůznější autoimunitní onemocnění či jiné infekce.

Pochopení těchto souvislostí by mohlo vědcům pomoci při vyvíjení léků zvyšujících obranyschopnost těla i ve stáří.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz