Domů     Medicína
Léčba alergie na kočky v dohledu? Nový výzkum ukazuje cestu
Matěj Soukup 9.11.2022
Zdroj: Pixabay

Mnozí z vás jsou zajisté milovníky koček, ale nemohou si domů chlupatého miláčka pořídit, protože trpí alergií na kočky. Pokud se vás to týká, zbystřete. Nový výzkum ze Spojených států možná otevře dveře i vám, a budete si brzy moci užívat spokojeného vrnění do ucha..

Očkování proti alergii, nazývané také imunoterapie, se používá již více než sto let ke zmírnění svědění, slzení očí, kýchání, rýmy, ucpání nosu a dalších příznaků alergie. Tyto injekce obsahují malé množství alergenů.

Lidé dostávají injekce po dobu tří až pěti let a postupně si na alergen vybudují toleranci.

„Přestože se injekce proti alergii používají již dlouho, vědci přesně nevědí, jak fungují,“ říká Lisa Wheatleyová, alergoložka z Národního institutu pro alergie a infekční choroby. „Někteří lidé se z alergie v podstatě vyléčí, zatímco jiní mohou injekce potřebovat donekonečna.“.

Studie byla provedena s cílem zjistit, zda by vědci mohli zlepšit léčbu alergií tím, že by zkrátili dobu, po kterou jsou injekce potřeba, a zároveň by pacientům poskytli dlouhodobou úlevu.

Utlumení reakce imunitního systému

Při alergii produkují některé imunitní buňky poplašné chemické látky, které vyvolávají zánět a další příznaky. „Pokud bychom dokázali utlumit signalizaci, mohli bychom možná zlepšit imunoterapii,“ říká Wheatleyová.

Ona a její kolegové použili monoklonální protilátku zvanou tezepelumab, která blokuje jednu z těchto poplašných látek, známou jako thymický stromální lymfopoetin neboli TSLP. Tato protilátka se používala jako lék proti astmatu.

121 osobám trpícím alergií na kočky podali buď samotné standardní injekce proti alergii, samotný tezepelumab, kombinaci obou látek nebo placebo. Po roce léčby se u lidí, kteří dostávali kombinaci, v porovnání s ostatními snížily příznaky alergie na kočičí srst.

Hladiny protilátek vyvolávajících alergii u lidí, kteří dostávali tuto kombinaci, klesly a klesaly i rok po ukončení léčby. U lidí, kteří dostávali standardní injekce, se hladina IgE začala po ukončení léčby vracet na výchozí úroveň.

Výhody i zápory

„I když jsou výsledky povzbudivé, není jasné, zda by tezepelumab fungoval stejně dobře i u jiných alergií“, varuje Edward Zoratti, alergolog a imunolog z nemocnice Henryho Forda v Detroitu. „Další možnou nevýhodou je, že monoklonální protilátky jsou drahé.“.

Podle něj je zapotřebí mnohem více výzkumu, než se tato nebo jakákoli jiná terapie přidá k injekcím proti alergii v ordinaci lékaře, ale studie je důležitá pro pochopení toho, jak terapie alergií funguje.

„Je to jeden krok v dlouhém řetězci, který nás v budoucnu pravděpodobně dovede ke skutečně užitečné terapii.“.

Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz