Domů     Zajímavosti
Průvodce pro meditační diamantové malování

komerční sdělení
DIY Diamond Painting

Meditace a malba jsou dvě z nejlépe prostudovaných, osvědčených terapeutických snah, které člověk může dělat. I když se obě aktivity liší, mají jedinečnou výhodu v tom, že přivádějí účastníka do stavu zvýšené soustředěnosti a vnitřního klidu prostřednictvím tiché introspekce a emocionálního zkoumání.

Proto není žádným překvapením, že terapeuti a odborníci přišli na to, jak tyto dvě činnosti spojit do jedné superterapeutické formy arteterapie zvané meditační malování..

Dnes si projdeme vše, co potřebujete vědět o používání malování diamanty jako formě terapie, která může zlepšit vaši soustředěnost a umožnit vám zažít v životě více radosti.

Čtěte dále a dozvíte se vše o arteterapii a o tom, jak využít diamantové malování jako formu meditační arteterapie.

Co je meditační umění?

Meditační malba – ať už se provádí diamantovým malováním nebo tradičními akrylovými barvami, pastely a vodovými barvami – je formou arteterapie založené na soustředění se na jednu jedinou činnost (MBAT).

Jde o typ terapie, která účastníkům pomáhá lépe porozumět a řídit své vnitřní já a emoce. Myšlenka spočívá v tom, že prostřednictvím meditativních kreativních činností, jako je dokončení diamantové malby v tichém, klidném prostředí, se umělec dokáže ponořit do stavu soustředěného vědomí.

Tento kontemplativní způsob bytí, spojený s radostným uvolněním, které přináší tvůrčí energie, může lidem pomoci lépe se vyrovnat s pocity stresu, starostí, a dokonce i smutku nebo hněvu.

Jakákoli činnost, která povzbuzuje mozek, aby se tiše soustředil na jedinečný kreativní úkol, by mohla být považována za arteterapii založenou na soustředění. Meditační malba je obvykle založena na vizuálním umění (kresba, malba, sochařství atd.) a vybízí účastníky, aby nechali svou mysl plout do stavu introspekce při malování inspirativní přírodní scény nebo autoportrétu apod.

Diamantové malování je jednou z nejlepších činností, které si můžete vybrat, abyste zažili tuto blahodárnou terapii, protože vytváří dokonalé prostředí pro kultivaci vnitřního klidu a radosti.

Na rozdíl od mnoha jiných druhů výtvarného umění je diamantová malba dostatečně snadná, aby ji zvládli i absolutní začátečníci.

Díky tomu je dosažení sebereflexe mnohem snazší, bez stresu ze snahy vytvořit umělecké dílo, které je „dost dobré“. Činnosti, jako je olejomalba a kresba, vyžadují specifický soubor dovedností a jejich zvládnutí může trvat roky, zatímco každý má schopnost vytvořit úchvatné umělecké malby s pomocí diamantového malování.

Výzkum: S čím pomáhá meditační malba

American Art Therapy Association definuje arteterapii jako osobní a vztahovou léčbu používanou ke „zlepšení kognitivních a senzomotorických funkcí, podpoře sebeúcty a sebeuvědomění, kultivaci emoční odolnosti, podpoře vhledu, zlepšení sociálních dovedností, snížení a řešení konfliktů a úzkosti a urychlení společenské a ekologické změny.“.

I když je zapotřebí další výzkum, studie ukázaly, že arteterapie založená na soustředění může pomoci s úzkostí, depresí, poruchami nálady, úlevou od stresu, zneužíváním návykových látek, a dokonce i poruchami příjmu potravy.

Zde je několik bodů, které ukazují, že tento typ terapie je docela slibný pro širokou škálu duševních a emocionálních problémů.

Úzkost — u dospělých s úzkostí může mít arteterapie měřitelné pozitivní dopady. Jedna studie ukázala, že arteterapie může nejen snížit příznaky úzkosti u dospělých žen, ale může také vést ke zlepšení kvality života a lepší emoční stabilitě.

Jakákoli tichá, soustředěná činnost může mít na tělo také fyzicky uklidňující účinek.

Deprese — podobně se ukázalo, že arteterapie pomáhá zlepšit příznaky deprese, a to i v těžkých případech. Studie ve skutečnosti prokázaly, že arteterapie může pomoci snížit stres a poruchy nálady u pacientů s depresí spolu s dalšími terapeutickými intervencemi, jako je tradiční psychoterapie.

Fyzická bolest a únava — snad jednou z nejslibnějších aplikací arteterapie je léčba lidí trpících vážnými nemocemi. Jedna studie ukázala, že arteterapeutická intervence spolu s tradičními terapiemi, jako je chemoterapie a ozařování, snížila příznaky bolesti a únavy u pacientů s rakovinou.

Trauma — arteterapie všeho druhu se již dlouho používá k tomu, aby pomohla traumatizovaným lépe se vyrovnat s pocity deprese, úzkosti a stresu. Dokonce se používá u dětí, které prožívají trauma nebo jsou hospitalizovány kvůli fyzické nemoci, což má za následek zvýšení sebeuvědomění, odolnosti a soucitu se sebou samým.

Umění je mocná forma sebevyjádření, která může člověku pomoci projít traumatickými zážitky zdravým a relaxačním způsobem.

Poruchy příjmu potravy – specialisté na poruchy příjmu potravy využívají arteterapii a meditaci při zotavování, aby pomohli lidem trpícím poruchami příjmu potravy rozpoznat své emoce a pocity, což jim – když je vede terapeut – může ve skutečnosti pomoci překonat strachy nebo emoce, které mohly spouštět poruchy příjmu potravy v minulosti.

Jak používat diamantové malování jako formu meditace

Jak již bylo zmíněno, pokud jde o praktikování meditačního umění, malba diamanty patří mezi nejlepší aktivity pro tuto činnost.

Malování diamanty nevyžaduje žádné speciální vybavení, žádnou rozsáhlou sbírku uměleckých potřeb, dokonce ani pevnou ruku. Je to skutečně jeden z nejjednodušších a uživatelsky nejpřívětivějších způsobů pro začátečníky, jak dělat arteterapii doma.

Na rozdíl od tradiční malby pomocí akvarelu nebo akrylové barvy nebo jiných způsobů kresby, sady pro diamantové malby obsahují vše, co člověk potřebuje, aby mohl zažít uklidňující a soustředěnost posilující výhody MBAT. Nebudete frustrovaní potřebou dalšího příslušenství, které se prodává samostatně, a můžete být v klidu s vědomím, že diamanty neznečistí vaše čalounění ani nezničí vaše podlahy.

Úhledný, samostatný a snadno použitelný systém z něj dělá vynikající volbu pro seniory, děti i dospělé.

A i když jste nikdy nevzali do ruky štětec, můžete vytvořit krásný obraz pomocí diamantového umění. Jednoduchý a přímočarý přístup k umístění barevných pryskyřičných diamantů na jejich odpovídající symbol na plátně s lepivou vrstvou nevyžaduje žádné předchozí umělecké zkušenosti nebo dovednosti a dělá z něj zábavu, která je přístupná všem.

Protože je tak snadné se to naučit a nevyžaduje to žádné speciální dovednosti nebo pomůcky, mohou i děti malovat diamanty a užívat si terapeutické výhody účasti v této formě meditace.

Jednoduše si zakupte sadu pro diamantové malování a postupujte podle pokynů, které jsou k ní přiloženy.

Jakmile s touto ultra-relaxační aktivitou začnete, můžete využít několik tipů, jak ji posunout na další úroveň terapie.

1. Vyberte si uklidňující scénu — Obraz, která vyvolává pocity klidu, introspekce a pohody, bude mít mnohem silnější terapeutický účinek. Ať už se jedná o klidnou scénu oceánu nebo zvířata v lese, správný námět dokáže vyvolat pocity klidu.

Některé barvy mají také terapeutický účinek. Pokud zkoušíte malování diamantem pro úlevu od stresu, zvažte malby s uklidňujícími barvami, jako je zelená a modrá, které vyvažují srdeční čakru a krční čakru.

Ideální jsou mandaly, které mohou po dokončení sloužit jako krásné nástěnné umění.

2. Vytvořte si tiché a klidné prostředí — Zařídit si pracovní prostor uprostřed chaotického prostředí pravděpodobně není nejlepší nápad pro ty, kteří hledají hluboký klid a reflexi. Je téměř nemožné dosáhnout stavu zenové meditace, když kolem vás probíhá chaos.

Místo toho si vytvořte pohodlné místo, kde můžete strávit hodiny v klidu soustředěni na své dílo.

Zapalte si třeba svíčku s uklidňující, ale povzbuzující vůní. Pracujte o samotě nebo s jinými lidmi, kteří vykonávají stejnou činnost. Nesnažte se praktikovat meditační malování kolem lidí, kteří se účastní jiných činností kolem vás, jako je vaření, úklid nebo cvičení.

Nechte hrát klidnou tichou hudbu. To vám pomůže přehlušit jakýkoli rušivý okolní hluk, ať už se jedná o manžela nebo manželku při sledování televize nebo dopravní zvuky venku.

Jako alternativu k meditační hudbě zvažte použití řízené meditace, když tvoříte. Poslouchejte řečníka, který vám pomůže představit si sami sebe, jak plujete na oblaku, unášíte se v oceánu atd.

3. Začněte pracovat na své malbě — Doporučujeme vybrat si určený časový rámec pro práci na meditačním díle každý den. Zvažte, zda si jako čas arteterapie vyhradíte hodinu nebo dvě večer po práci nebo ráno.

To pomůže zajistit, že vy (a vaše okolí) to budete každý den považovat za prioritu.

4. Reflektujte své zkušenosti — Jednou z nejdůležitějších částí terapeutických uměleckých aktivit je zaznamenávání a reflektování vašich zážitků po umělecké relaxaci. Nejen, že byste měli sledovat, jaké pocity ve vás daná aktivita vyvolala, ale měli byste také využít kreativní myšlení, které vám pomůže vyjádřit, jak vnímáte věci, které vás v tuto chvíli mohou obtěžovat nebo negativně ovlivnit váš život.

Vedení deníku je skvělý způsob, jak přemýšlet o svých zkušenostech a sledovat svůj projekt. Navíc může být psaní deníku další formou arteterapie.

Nejlepší sady diamantového umění pro meditaci

Ačkoli jakákoli forma kreativity může mít terapeutické výhody, je třeba něco říci o tématu, které si vyberete. Například vytvoření malby s přírodním motivem může mít na mozek jiný účinek než práce na jedné z rušných metropolí.

Pro ty, kteří chtějí využít umění k introspektivní terapii, samozřejmě neexistuje žádná univerzální sada. Někoho může panoráma města stimulovat k radosti, zatímco jiného může ochromit.

Pokud je vaším cílem vnitřní klid a ticho, možná budete chtít zvážit jednu z více relaxačních sad od společnosti Diamondi, která je leaderem diamantového malování u nás.

Lavička a podzimní strom – představte si tichý koutek v podzimním parku.

Lavička zve k odpočinku se zavřenýma očima, zatímco kolem jemně šustí padající listí. Všude okolo vás je plno podzimních barev a smířlivé ticho hladí duši. Slunce už nemá takovou sílu, ale i tak cítíte jeho konejšivé teplo na své kůži.

Barevný Buddha – zaměřte se na klid tohoto zářivého Buddhova výrazu a sledujte, jak se vaše myšlenky uvolňují do éteru jako neškodné šumivé bubliny.

Zobrazení esence hlubokého klidu je krásné pro oči a zároveň uklidňující pro duši, ducha i mysl.

Abstraktní zlatá rybka – lidé si pořizují akvária právě kvůli relaxaci a meditaci.

Soustředit se jen na ladný pohyb malých rybek je pro náš utrápený mozek přímo blahodárné. Klid a jakási důstojnost zlaté rybky na obraze nás fascinuje.

To je jen několik příkladů meditačních obrázků, které na webu společnosti Diamondi www.diamantove-malovani.cz najdete.

Pokud nakupujete ze Slovenska nebo z Polska, můžete využít e-shop diamantove maľovanie, resp. haft diamentowy.

Nejlepší diamantové umění pro meditaci

Jste připraveni vyzkoušet tuto formu meditace? Diamondi je nejlepším zdrojem špičkových sad diamantového malování pro vaše terapeutické úsilí. Každá z nich obsahuje plátno s předtištěným vzorem, barevně odlišené kamínky a snadno použitelné pero pro podávání diamantů a jejich umístění na správné místo v mozaice. Jsou zde také podrobné pokyny, které vám pomohou začít.

Snad jsme vám pomohli rozhodnout se, že uděláte něco pro své zdraví a lepší pohodu. Diamantové malování vám může posloužit jako průvodce po cestě za vyrovnaností a životní radostí.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz