Domů     Ostatní
Fyzikální pohotovost v Opavě: Když studenti pomáhají studentům
Jan Zelenka 10.10.2022

Po Matematické pohotovosti slouží studentům v Opavě nově i první pomoc z oblasti fyziky. Jedná se o aktivitu Slezské univerzity v Opavě, jejíž pokročilí studenti zajišťují pohotovostní doučování pro studenty středních škol i žáky základních škol, kteří se dostanou do dočasných problémů s chápáním učiva..

Zatímco matematická pohotovost v Opavě úspěšně slouží už třetím rokem, a veřejnost si pro velký zájem vyžádala rozšíření „ordinační doby“ na dvakrát týdně, a dokonce také o prázdninách, teď se dostalo na další „oddělení“ – fyzikální pohotovost.

Zpočátku bude dostupná během školního roku každou středu, a to od 13 do 17 hodin. Univerzita se tak snaží službou zdarma pomoci především studentům, u nichž by krátkodobý výpadek v pochopení probírané látky ve škole mohl přerůst ve vážnější studijní komplikace.

zdroj: Slezská univerzita v Opavě

Brain Fitness

Školáci a studenti v Opavě a okolí už vědí, že pokud se zcela ztratí v čerstvě probírané látce z oblasti matematiky, a hrozí, že nepomůže ani domácí samostudium, je nejlepší přímo ze školy zamířit do Brain Fitness na Beethovenově ul.

2 v centru města, provozovaného Matematickým ústavem Slezské univerzity v Opavě. „Charakter Matematické pohotovosti kopíruje systém pomoci zdravotní, ze kterého si vypůjčila název,“ komentuje základní principy fungujícího systému univerzitní zaměstnanec a duchovní otec tohoto ojedinělého projektu David Slosarczyk a pokračuje:

„Matematická pohotovost není míněna pro soustavné doučování stejně, jako lékařská služba první pomoci není určena pro chronické pacienty. Je nezištně podanou rukou v případě náhlého úrazu a stejně jako u něj platí, že se vyplatí přijít co nejdříve po jeho vzniku.“.

Od října má fyzika smysl

Veřejnost tuto iniciativu oceňuje a vítá; ve skutečnosti právě na základě její poptávky se nyní pohotovost rozšiřuje také o fyzikální část. Odbornou garanci nad novou službou zajistí Fyzikální ústav Slezské univerzity.

Léčit si nehody s fyzikou je možné od 5. října 2022 každou středu od 13 do 17 hodin, pokud zájem bude převyšovat kapacitní možnosti, bude univerzita uvažovat o rozšíření služby.

Veškerá pomoc žákům a studentům v matematice a fyzice, kterou Slezská univerzita prostřednictvím svých studentů poskytuje, je zdarma, a to i v případě opakovaných návštěv. Oba univerzitní vysokoškolské ústavy mohou tuto službu pro veřejnost provozovat bezplatně také díky altruismu majitele objektu, v němž Brain Fitness sídlí, Daniela Bahenského, který po univerzitě za poskytnuté prostory nepožaduje nájemné.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz