Domů     Ostatní
Fyzikální pohotovost v Opavě: Když studenti pomáhají studentům
Jan Zelenka 10.10.2022

Po Matematické pohotovosti slouží studentům v Opavě nově i první pomoc z oblasti fyziky. Jedná se o aktivitu Slezské univerzity v Opavě, jejíž pokročilí studenti zajišťují pohotovostní doučování pro studenty středních škol i žáky základních škol, kteří se dostanou do dočasných problémů s chápáním učiva..

Zatímco matematická pohotovost v Opavě úspěšně slouží už třetím rokem, a veřejnost si pro velký zájem vyžádala rozšíření „ordinační doby“ na dvakrát týdně, a dokonce také o prázdninách, teď se dostalo na další „oddělení“ – fyzikální pohotovost.

Zpočátku bude dostupná během školního roku každou středu, a to od 13 do 17 hodin. Univerzita se tak snaží službou zdarma pomoci především studentům, u nichž by krátkodobý výpadek v pochopení probírané látky ve škole mohl přerůst ve vážnější studijní komplikace.

zdroj: Slezská univerzita v Opavě

Brain Fitness

Školáci a studenti v Opavě a okolí už vědí, že pokud se zcela ztratí v čerstvě probírané látce z oblasti matematiky, a hrozí, že nepomůže ani domácí samostudium, je nejlepší přímo ze školy zamířit do Brain Fitness na Beethovenově ul.

2 v centru města, provozovaného Matematickým ústavem Slezské univerzity v Opavě. „Charakter Matematické pohotovosti kopíruje systém pomoci zdravotní, ze kterého si vypůjčila název,“ komentuje základní principy fungujícího systému univerzitní zaměstnanec a duchovní otec tohoto ojedinělého projektu David Slosarczyk a pokračuje:

„Matematická pohotovost není míněna pro soustavné doučování stejně, jako lékařská služba první pomoci není určena pro chronické pacienty. Je nezištně podanou rukou v případě náhlého úrazu a stejně jako u něj platí, že se vyplatí přijít co nejdříve po jeho vzniku.“.

Od října má fyzika smysl

Veřejnost tuto iniciativu oceňuje a vítá; ve skutečnosti právě na základě její poptávky se nyní pohotovost rozšiřuje také o fyzikální část. Odbornou garanci nad novou službou zajistí Fyzikální ústav Slezské univerzity.

Léčit si nehody s fyzikou je možné od 5. října 2022 každou středu od 13 do 17 hodin, pokud zájem bude převyšovat kapacitní možnosti, bude univerzita uvažovat o rozšíření služby.

Veškerá pomoc žákům a studentům v matematice a fyzice, kterou Slezská univerzita prostřednictvím svých studentů poskytuje, je zdarma, a to i v případě opakovaných návštěv. Oba univerzitní vysokoškolské ústavy mohou tuto službu pro veřejnost provozovat bezplatně také díky altruismu majitele objektu, v němž Brain Fitness sídlí, Daniela Bahenského, který po univerzitě za poskytnuté prostory nepožaduje nájemné.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz