Domů     Příroda
Jak chutná bazalka pod vodou?

Nachází se 8 metrů pod mořskou hladinou a bují jahodami, mátou, rozmarýnem i rajčaty. Po Mezinárodní vesmírné stanici, Marsu a Antarktidě je podmořská farma dalším kouskem skládačky, která má ve výsledku vytvořit pěstování budoucnosti….

Výzkumný projekt, pro který se vžilo označení „Nemova zahrada“ se značné pozornosti těší už od roku 2012, kdy jej společnost Ocean Reef Group představila veřejnosti. O 10 let později, nyní, se z odvážného pokusu stal průkopník alternativního zemědělského systému, který nejenže by mohl zvýšit potravinovou bezpečnost v pobřežních oblastech, ale zároveň značně snížit dopady na celkové klima.

„Náš projekt by mohl být nápomocný v těch oblastech, kde je praktikování zemědělství neproveditelné nebo složité,“ prohlásil generální ředitel Sergio Gamberini.

Zdroj: Nemosgarden.com

Kovové medúzy

Nemovu zahradu umístila společnost nedaleko italského města Janov, přičemž vymyslet design pro účely podmořského farmaření trvalo Gamberinimu necelý rok. Nápady na nafukovací a snadno přepravitelnou konstrukci nakonec ustoupily trvanlivosti v podobě kovu.

Aktuálně farma sestává ze šesti akrylových biosfér připevněných k mořskému dnu pomocí lan a závaží. Každá z jednotlivých „bublin“ byla následně osazena 90 semeny a naplněna 2000 litry vzduchu. Z bylinné říše firma zvolila oblíbené druhy jako tymián a majoránku, zeleninu zastoupila rajčata a salát.

Chuťově dokonalé

Všem „kandidátům“ se pod mořskou hladinou dařilo přímo nebývale. I samotné pěstování se velice záhy ukázalo jako nenáročné a pro budoucí generace nejspíše zcela revoluční hned ze tří důvodů. Vodu, jejíž nedostatek představuje pro zemědělce problém číslo jedna, si totiž rostliny získávají jednoduše „odsolením“ té mořské.

Povětrností podmínky se pod hladinou blíží k hranici ideálnosti a klasičtí škůdci? Ti v akrylových biosférách nejsou. Chuťově jsou navíc výsledné produkty srovnatelné se svými pozemskými konkurenty, ne-li o kousek lepší.

„Rostliny pocházející z Nemovy zahrady mají ve srovnání se suchozemskými silnější chuť. Univerzita v Pise dokonce provedla laboratorní testy na naší bazalce. A výsledky jasně prokázaly, že se od té běžně dostupné z organoleptického hlediska liší,“ popsal pěstitelský úspěch Sergio Gamberini.

Zdroj: Alexis Rosenfeld / Divergence

Neustále pod dozorem

Aby měly rostliny vše, co potřebují, jsou veškerá data z biosfér neustále snímána pomocí senzorů. Pod dozorem je především koncentrace kyslíku, hladina oxidu uhličitého, dále vlhkost, osvětlení a teplota.

Podle Gamberiniho může dnes jeho tým nastavovat časovače a zasahovat v případě mořských bouří s pomocí pár kliknutí. „Stále se snažíme najít způsob, jak automatizovat proces čištění, který náš tým provádí buď jednou za měsíc, nebo jednou za dva týdny.

V budoucnu bychom mohli implementovat umělou inteligenci, abychom dále zlepšili a automatizovali naše zemědělství,“ dodal.

Související články
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Medicína Příroda 12.11.2025
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také přenašeči obávané smrtelné nemoci Upíři obecní žijí v oblastech Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o druh netopýra, který napadá hospodářská […]
Příroda 10.11.2025
Zničující vedro patří k palčivým problémům souvisejícím se změnami klimatu. Na svém kontě už má mnoho lidských životů. Nedávno navíc výzkum víc jak stovky špičkových odborníků přišel s šokujícím závěrem, jež se této problematiky týká V posledních letech byl vliv lidské činnosti na zvyšování teplot studován opakovaně. Vědci ve svých modelech vycházeli ze dvou scénářů […]
Většina rostlin potřebuje k tomu, aby vzkvétala, přijímat dusík, často obsažený v umělých hnojivech. Jen některé se bez něj obejdou. A právě na ně se zaměřili vědci, aby studovali, zda by se změny, ke kterým u nich došlo, daly adaptovat i na plodiny potřebné k našemu přežití, jako jsou pšenice, kukuřice či rýže. Pro většinu […]
Historie Příroda 5.11.2025
Tihle ptáci se de facto stali jakýmisi kolegy archeologů. Řeč je o orlosupech bradatých, kteří na stavbu hnízd používají coby materiál různé ukořistěné předměty. Díky tomu mohli španělští vědci odhalit řadu cenných artefaktů Experti, kteří se rozhodli nahlédnout do 12 opuštěných hnízd orlosupů v jižním Španělsku, museli projevit určitou dávku odvahy. K těžko přístupným „obývakům“ […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz