Domů     Medicína
Nečekaný druh závislosti: Nosní kapky mohou být nebezpečné
Matěj Soukup 5.10.2022
Nosní kapky proti rýmě mohou vyvolat závislost. Zdroj: Pixabay

Patříte k těm, které každoročně potrápí rýma, a bez nosních kapek nedáte v sychravém počasí ani ránu? Pak byste si měli dávat pozor. Podle nedávného výzkumu si na přípravcích, které vám dočasně uleví, můžete snadno vypěstovat podobnou závislost jako na drogách nebo alkoholu..

Po kapkách do nosu sáhne podle průzkumu společnosti Sinulan forte občas tři čtvrtinu Čechů. Pozor si však musejí dávat na přípravky, které obsahují dekongestanty. To jsou látky, které zužují cévy, tím pomáhají odstranit otok nosní sliznice a přináší úlevu od rýmy a ucpaného nosu.

Tyto složky však mohou vyvolat závislost a může se stát, že po nějaké době už bez nosních sprejů nevydržíte. Je proto důležité, abyste je neužívali déle než týden, děti dokonce maximálně pět dní.

Podle lékárnice Michaely Bažantové si nosní sliznice může zvyknout na jejich pravidelný přísun a mezi jednotlivými dávkami zduří. To pak pocítíte jako ucpaný nos a logicky to vyřešíte novou dávkou. Tím vzniká začarovaný kruh závislosti.

Po přípravcích obsahujících dekongestanty sáhne v průměru každý osmý nachlazený. Nachlazení je vůbec nejrozšířenějším lidským onemocněním a průměrný člověk ho řeší zhruba dvakrát až pětkrát ročně.

Při kýchnutí se virus rozšíří až na vzdálenost 1,5 metru a v papírovém kapesníku může přežít až 12 hodin. Vyhazovat proto posmrkané kapesníky do košů v místnosti, kde se kromě vás pohybují další lidé, není příliš ohleduplné.

Pokud rýmou trpíte téměř nepřetržitě nebo jste na něco alergičtí, měli byste to těžké například v Japonsku nebo Číně. Lidově řečeno troubit do kapesníku před ostatními se tam považuje za krajně neslušné.

V zemi, která je založená na všelijakých pro nás stěží pochopitelných zdvořilostních projevech v takřka každé situaci, se to skoro rovná společenské sebevraždě.

Související články
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz