Domů     Vesmír
Artemis I znovu neodstartuje, plány NASA překazilo počasí
Matěj Soukup 5.10.2022
Sestava Artemis I krátce po vyvezení na startovací rampu 17. srpna. Zdroj: NASA/Joel Kowsky, Public domain, via Wikimedia Commons

Mise Artemis I k Měsíci, která měla původně odstartovat už 29. srpna, neodstartoval ani na druhý pokus. Zatímco první start odsoudil k nezdaru porouchaný odvzdušňovací ventil, tentokrát bylo na vině počasí..

Nad Spojenými státy se přehnal hurikán Ian, který zasáhl nejsilněji právě Floridu, kde leží Kennedyho vesmírné středisko.

Mise Artemis I se tak musela znovu odložit. NASA oznámila, že termín startu bude posunut nejméně do 12. listopadu. S dalším pokusem o start se totiž musí vyčkávat do doby, než se Měsíc v době očekávaného příletu ocitne v optimální pozici vzhledem k Zemi.

Podmínek pro start mise je navíc vícero. NASA má v plánu vyzkoušet přistání s takzvaným odskokem, kdy se přistávací modul nejprve vnoří do vyšších vrstev atmosféry, znovu je opustí a teprve poté provede kompletní přistávací sekvenci.

Požaduje zároveň návrat za denního světla kvůli snazší práci záchranných týmů. Lodě budou přistávat do Tichého oceánu.

Mise Artemis I je první misí z programu Artemis, jehož konečným cílem je obnovit pilotované lety k Měsíci, které skončily s posledním letem programu Apollo. První mise je bez posádky a má otestovat všechny palubní systémy, kamery, odolnost lodi v případě srážky s mikroasteroidy či vesmírným smetím a především tepelný štít.

Modul Orion v továrně NASA v říjnu 2020. Zdroj: NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Loď se totiž při návratu do zemské atmosféry vlivem tření o houstnoucí vzduchové vrstvy rozehřeje až na teplotu přes 2500 stupňů Celsia. V případě jakékoliv poruchy tepelného štítu nemá posádka šanci přežít.

Právě poškození štítu kusem izolační pěny odtržené při startu odsoudilo v roce 2003 k smrti posádku raketoplánu Columbia, který se při návratu vlivem narůstajícího poškození křídla horkými plyny rozpadl.

Druhá mise v programu Artemis by měla následovat v roce 2024 a už by měla být pilotovaná. Na programu se podílí i soukromá kosmická společnost SpaceX podnikatele Elona Muska, která má zajistit prostřednictvím znovupoužitelné kosmické lodi Starship dvě přistání na povrchu Měsíce.

Chcete vědět jak probíhá trénink a výcvik  astronautů z mise Artemis pro přistání na Měsíci? Obsáhlý článek si můžete přečíst v čísle 12/2022, které vyjde 14. listopadu.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz