Domů     Zajímavosti
Kdo odhalil nejkomplikovanější šifry a kódy světa?

komerční sdělení

Šifry, znaky či na první pohled zcela náhodné číselné kódy mohou skrývat tajné zprávy obsahující největší vojenská tajemství, depeše od špionů, ale i tajné komunikace zločinců.

Slavné či nechvalně známé šifry včetně jejich lamačů poodhalí nová dokumentární série Prolomit kód, která debutuje 6. října na Viasat History.

Hrdinka, která pomohla rozlousknout kód pašeráků při hlídání dětí

Ve 20. letech minulého století se kvůli prohibici dostali ve Spojených státech k moci gangsteři jako Lucky Luciano, Bugs Moran či Al Capone. Jejich nelegální obchodování s alkoholem bylo zdrojem mnoha zločinů včetně vražd.

V ulicích měst zuřily války gangů a mafiáni vysílali prostřednictvím sofistikovaných tajných kódů instrukce pašerákům na moře. Policie si nevěděla rady, dokud se k týmu vyšetřovatelů nepřidala mladá žena jménem Elizabeth Friedman. Té stačila k prolomení kódu pouze tužka a papír.

Nešlo však o žádnou začátečnici. Tato kryptoanalytička pomáhala luštit kódy už během první světové války a obdobně odhalovala tajnou německou komunikaci i během dalšího světového konfliktu. Mezi válkami pomáhala námořnictvu rozluštit kódy používané pašeráckými čluny.

Strážci zákona byli tak zoufalí, že dokonce svolili, aby Elizabeth pracovala z domova, protože se musela věnovat svým dvěma malým dětem, což nemělo ve své době obdoby.

Elizabeth se během pouhých dvou měsíců podařilo dešifrovat řetězce čísel, které si gangsteři posílali rádii. Její postup vedl k dešifrování i starých zpráv, jichž bylo zhruba 10 000. Vyšetřovatelé tak znali trasy pašeráků i jejich plány, což mělo za důsledek pád Al Caponeho impéria.

Došlo k průlomu v případu sériového vraha Zodiaca?

Vrah, který si říkal Zodiac, nebyl nikdy dopaden. Člověk zodpovědný za smrt nejméně pěti lidí řádil na konci šedesátých let v San Franciscu. Tamní policii posílal zakódované zprávy se symboly zvěrokruhu a požadoval pod pohrůžkami dalších vražd, aby je zveřejnili v novinách.

Na dekódování šifer pracovaly stovky lidí a po nějaké době se je podařilo rozluštit dvěma nadšencům do křížovek. K odhalení pachatele však tento úspěch nevedl. Zodiac se ozval znovu, tentokrát s propracovanějšími zprávami, které se nedařilo vyřešit, a tak se vrah v roce 1974 odmlčel. Jeho totožnost zatím nebyla zjištěna.

V roce 2020 se tým amatérských nadšenců pokusil druhou šifru rozluštit pomocí moderního počítačového systému. To se nakonec podařilo, nicméně ani tato zpráva nevedla k vystopování pachatele. Lov tedy stále pokračuje.

Šifry pašeráckých gangů či Zodiacovy rébusy jsou některé ze slavných hádanek, které můžete poznat v dokumentární sérii Prolomit kód. Odhalte tajné zprávy používané ve studené válce, japonskou komunikaci před útokem na Pearl Harbor a nakonec i nejdelší a nejstarší řetězec znaků – lidskou DNA.

Pouze na Viasat History od čtvrtka 6. října 2022. 

Trailer: 

https://youtu.be/221ggS8AL44

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz