Domů     Ostatní
Dvounohá robotka Cassie láme rekordy v běhu
robotka Cassie
Zdroj: Oregon State University

Podle vědců je lidské tělo jako stvořené pro vytrvalostní běh, protože na rozdíl od zvířat dokážeme dýchat v libovolném tempu a teplotu organismu regulujeme potem. Ti nejlepší atleti jsou stometrovou trať schopni zaběhnout za 10 sekund. Jak si vedou roboti?

Držitelem světového rekordu v běhu na sto metrů je Jamajčan Usain Bolt s časem 9,58 sekund, při kterém dosáhl rychlosti 44,72 km/h. Nejrychlejším suchozemským zvířetem je pak gepard, který dokáže běžet až rychlostí 120 km/h, přičemž se pohybuje až 7 metrů dlouhými skoky.

Běh ho ale na rozdíl od člověka velmi vyčerpává, protože se během něj silně přehřívá. Dvounohá droidka Cassie zaběhla 100 metrů za 24,73 sekundy. Lidským atletům se rovnat zatím nemůže, její výkonnost se ale v čase rychle zlepšuje.

Společnost Agility Robotics představila Cassie světu v roce 2017. Co umí, předvedla v roce 2021, kdy běh na 5 kilometrů dokončila za něco málo přes 53 minut. Nyní svým výkonem vytvořila Guinnessův světový rekord v běhu na 100 metrů v kategorii dvounohých robotů.

Zařadila se tak po bok humanoidního robota Atlas od společnosti Boston Dynamics a Mabel vytvořené výzkumníky z Michiganské univerzity. Aby mohla Cassie usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů, musela startovat ze vzpřímené polohy a také se do ní po doběhnutí vrátit.

robotka Cassie 2
Zdroj: Oregon State University

Výzvou bylo navrhnout takovou mechaniku robota, která by mu umožnila běžet. Nešlo jen jednoduše zkopírovat lidské tělo. Inspiraci proto poskytla živočišná říše. Konkrétně kolena, která se podobně jako u pštrosa ohýbají dozadu.

Pštrosovi tak umožňují vyvinout rychlost až 50 km/h po dobu jedné hodiny. Největším oříškem se ale ukázalo napsání softwaru, který by zvládal robota v reálném čase autonomně ovládat bez nutnosti zásahů lidského operátora.

Místo přímého psaní algoritmů tak vědci z Oregonské státní univerzity použili umělou inteligenci a strojové učení. Krok za krokem tak Cassie postupně naučili, jak reagovat na jednotlivé podněty ze svých senzorů, určit podle nich správnou délku kroku, rychlost běhu i udržování směru.

Ukázalo se však, že rozběhnutí a zastavení vyžaduje zcela odlišné chování než samotný běh. „Startování a zastavování ve stoje je obtížnější než běžecká část, podobně jako vzlet a přistání je těžší než skutečný let letadlem,“ vysvětluje znalec umělé inteligence Alan Fern.

Vědci proto zkombinovali dvě neuronové sítě. Jedna má na starosti běh, zatímco druhá koordinuje stání a zejména elegantní přechod mezi během a stáním. Běh na sto metrů je nicméně ryze lidskou disciplínou vycházející z možností lidského těla.

Ačkoliv se předpokládá, že se robot bude v rychlosti běhu ještě zlepšovat, již nyní je Cassiin výsledek jednoznačným milníkem v oblasti pohyblivosti robotů.

Štítky:
Související články
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity se vpasovala mezi pilíře moderní fyziky. Před 108 lety přinesl světu její dokonalejší verzi – obecnou teorii relativity.   Teoretický fyzik Albert Einstein (1879–1955) neměl laboratoř, stačil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz